Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До Австралия с авторката на най-горещия дамски роман „Лара“, Оля Ал Ахмед опровергава предразсъдъците за Судан

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
12
Журналистката от БТА не се бои от проклятието на пирамидите.
Снимка: личен архив на Оля ал Ахмед

Вярвам, че всеки, който има средствата да си го позволи, дори това  да са последната му пари, трябва да направи околосветско пътешествие, казва Ендрю Карнеги. Вие сте късметлии! Впускате се в околосветско пътешествие само като слушате Покана за пътуване и няма да ви струва нито грош.

Всяка жена е цял един свят. „Лара“ е околосветско пътешествие. Без предварителна програма и с неочаквани приключения. Така започва анотацията към романа на Ния Йотова – „Лара – една жена, която иска всичко“. Първата книга на авторката е наситена с автобиографични факти, а героинята й снове между България и Австралия, с любовни отбивки към други страни.

Ния Йотова признава, че участва в маратоните заради удоволствието от бягането, а не заради тръпката на състезанието, но пък гъделът от пътешествията до екзотични страни е допълнителна екстра.
Вече си знаете, че в Покана за пътуване търсим баланс между далечните дестинации и родолюбивите посоки с рубриката „50 места от българската история отвъд България“. Този път повод за гордост е паметникът на хан Алцек в Челе ди Булгария в Италия.

Добре, приключението в далечни земи е свършило. Върнали сме се от нашето или от комшийското море. Какво виждаме в огледалото? Щастлив и омиротворен поглед, който върви в комплект с белещ се нос, пигментни петна, ситни бръчици от смях или безброй лунички, на които едва ли ще се зарадвате, освен ако не сте Пипи Дългото Чорапче. Споко! Намерила съм човека, който да ни разкаже как да оправим пораженията по кожата си. Д-р Ана Пейкова знае най-добре, защото е хем дерматолог, хем пътешественик.
Какво си представяте, когато чуете Судан и туризъм в едно изречение? Най-вероятно също като мен се втурвате да премерите температурата на човека, който го е произнесъл. Така се завтекох и аз към челото на журналистката от БТА Оля Ал Ахмед, но разговорът с нея ме убеди, че компреси с оцет не са необходими.

Тя направо ме кандърдиса да впиша и Судан в дългия списък от мечтани държави. Продължението му пък е за любителите на мистериите и историите с духове. Оля разказва за Судан като в приказките на Шехеразада, които преливат една в друга. Е, в нашия случай няма да я слушаме 1001 нощи, но ще пренесем разказа и в следващото издание на Покана за пътуване. А до тогава можете да продължите с пътешествията на страницата ни във Фейсбук до идната неделя. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Стефан Георгиев – основоположникът на българската ботаническа наука

Цикълът „Българските ботаници“ разказва за петима български учени, създали основите на българската ботаника от края на XIX век до края на XX век. Освен за българските растения и учените, които описват тяхното многообразие, цикълът се спира и на любопитни факти от света на самата наука – как се кръщават растения, какви открития тласкат напред..

публикувано на 24.06.21 в 17:10

Ало, Космос! Говори България!

В края на 70-те България изпрати човек в Космоса, по Националната телевизия вървеше поредицата „Космос“ на забележителния учен Карл Сейгън, книгите от поредица „Галактика“ се продаваха като топъл хляб и повечето деца мечтаеха да са астронавти, астрофизици или космически инженери. С края на Студената война мечтите по Космоса замряха и се..

публикувано на 24.06.21 в 16:25
Българска сватба в Дебърско

Бракът и разводът в Отоманската империя

По времето на съществуване на Отоманската империя – шест века и нещо, хората са се женели, дори развеждали – както в рамките на населеното място и собствения етнос, така и според верските и етническите си обичаи. Но какъв е бил бракът тогава? А какъв – разводът, защото и такова нещо е съществувало. Имало ли е брачен договор? С професор Николай..

публикувано на 24.06.21 в 09:25

„Сарона” или мястото в Тел Авив, където бъдещето целува миналото

В центъра на Тел Авив е достатъчно да пресечете многолентов булевард, за да се върнете 150 години назад. Къщи като от старовремско германско село се гушат в подножието на небостъргачи в квартала „Сарона”, който е доста по-възрастен от самата столица на Израел. Порутените доскоро домове на немските заселници – тамплерите, днес са скъпи бутици,..

публикувано на 23.06.21 в 11:19

Будният габровски дух в Националния музей на образованието

Ако и днес габровци удивляват с находчивост и размах в общополезните и повдигащи духа дейности, то не е случайно. Това е град с традиции в предприемачеството, образованието и културата. Тъкмо в Габрово през 1835 г. с дарения на родолюбивите и заможни габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и други, е открито първото българско светско..

публикувано на 21.06.21 в 09:45