Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Ивайло“, опера в три действия, седем картини, от Марин Големинов (съдържание)

Музика: Марин Големинов
Либрето: Магда Петканова (по едноименната драма на Иван Вазов)

Първо действие
Първа картина
В селото на Ивайло. Селяните искат да напуснат родните си места заради страха от татарски нападения. Гусларят дядо Продан ги успокоява с песен за войводата Ивайло. Приближава войска и настава паника. Всички в уплах очакват да се появят татари, но вместо тях пристига самият Ивайло със своята вярна дружина. Приближеният на царица Мария византиец Андроник се е преоблякъл като търговец и се е промъкнал в селото. Уговаря куманския наемник Дуругуч да постъпи на служба при Ивайло и да го убие. Край чешмата идва съпругата на Ивайло – Кремена. Нейната приятелка Млада с усмивка й подмята, че скоро ще стане царица. Идва се Ивайло и Кремена му разкрива притесненията и страданията си докато той е на война. Ивайло я успокоява нежно и двамата се увличат в мечти за щастие. В селото започва веселие, но пристига вестител с новината, че татарите са наблизо. Ивайло събира дружината си и тръгва на бой.

Второ действие
Втора картина
В кулата на Ивайло. Кремена очаква завръщането на мъжа си. Дуругуч вече е спечелил доверието на Ивайло и пази кулата му. Всички се спускат да посрещнат войводата при чуването на тръбния му зов. Промъква се Андроник и казва на Дуругуч, че не трябва да убива войводата, а да отвлече жена му. Ивайло се връща щастлив от новата победа над татарите, но радостта му е кратка – идва нова схватка с болярина Годеслав и неговата дружина. Ивайло нарежда на Вихъл да подготви войската за бой. Пристига боляринът Тертер, който е недоволен от царица Мария и иска да подпомогне Ивайло да се възкачи на престола. Войводата е доволен, но Тертер му поставя условие: царят трябва да има за жена болярка. Ивайло с възмущение отказва. И дума да не става – той ще стане цар, а Кремена – царица.

Трета картина
Манастир в Стара планина. Годеслав и другите боляри са разбили войската на Ивайло и той се крие в манастира. Преследвачите претърсват цялата сграда и най-неочаквано пред тях изскача самия войвода и смело ги предизвиква на бой. Болярите са удивени от подобна храброст. Ивайло въодушевено призовава войниците да тръгнат с народа и те се присъединяват към него. Болярите също са покорени от обаянието на войводата и също се присъединяват към него. Настава радост, но отново е помрачена от вестта за отвличането на Кремена.

Четвърта картина
Царският дворец в Търновград. Андроник упреква царица Мария, че е осуетила плана за убийството на Ивайло. Но тя има други планове – ще се омъжи за овчаря, за да запази трона за сина си. Андроник е влюбен в царицата и се изпълва с ревност и злоба. Напуска за