Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Иво Аръков: Земята е космически кораб, а ние сме прашинки във вселената

Иво Аръков
Снимка: Георги Бангиев

Думи на актьора Иво Аръков в предаването „Нощен Хоризонт”. Гледали сте този млад творец в телевизионния сериал „Фамилията”, а сега и в „Скъпи наследници”. Скоро ще излезе и новият сериал, в който участва, с работно заглавие „Слънчев бряг”. Актьорът игра и във филма „Кецове”, както и в други филми на големия екран. Още във втори курс е одобрен лично от Едуард Олби, големият американски драматург, за постановката на Явор Гърдев „Козата или коя е Силвия”, която беше поставена в Народния театър. Преди години Иво Аръков е на щат в Малък градски театър „Зад канала”. Участва в спектаклите „Когато дъждът спря да вали”, „Суматоха”, „Лодка в гората”. Играе и в постановката на театър „Сфумато” „Хоровод на любовта”. Има участия и в други спектакли, някои от които в извънстолични театри. Но в един момент осъзнава за себе си, че в театъра има все по-малко изкуство и решава да напусне храма на Мелпомена и да пътува по света. Иво Аръков е убеден, че човек трябва да има свободен избор, но да не пренебрегва и енергията на Вселената. В момента живее и работи в Лондон. Участва в малки роли на различни големи кинопродукции, гледа театър и продължава да се усъвършенства. Защото всеки трябва да следва мечтите си. Идва си и в България, за да снима в различни проекти, както и предаването на BTV „Мармалад”, където е един от водещите. И не се е отказал завинаги от театъра, защото театърът е атмосферата, в която може да живее цял живот. Очаква подходящия момент, точното предложение и ролята, за да бъде отново на театралната сцена.

Иво е отрасъл в Белослав. Град близо до Варна. И, разбира се, обожава морето. Бил е щуро и палаво дете, но и до днес смята, че на село животът е по-истински. Там човек живее без градския шум  и може да чуе мислите си, да медитира.. .И до днес обича градината на баба си и се доверява на нейния талант да създава. Мисли, че човекът е част от природата, и той обича природата, харесва всички сезони, походите, сноуборда... През свободното си време обикновено чете, гледа филми, спортува, разхожда се, пътува. Обича литературата, която засяга концепциите за съществуването ни. А историята на неговата фамилия е свързана с друг град и е впечатляваща.

По театъра  Иво се увлича още като ученик на 14/15 години и попада в детската театрална трупа „Златно ключе” във Варна. После кандидатства в НАТФИЗ и влиза в класа на проф. Атанас Атанасов. Нарича своя преподавател „моят втори баща”, „духовен учител”, „пътеводител”, „фар”... Професорът го научава на най-важните пет неща за всеки актьор. Това са въпросите: къде, кога, какво, защо, как. Точно те са ключови за всеки актьор и за всяка роля. Трябва да са водещите при изграждането на сценичния герой. Много още са уроците, които е съхранил от любимия преподавател. Иво Аръков не забравя какво е научил от своя учител и едновременно с това във всеки театрален или филмов проект се доверява и на режисьора. Никога не си позволява своеволия. Винаги преди представление или снимки има напрежение, но този комплекс от емоции му помага за достоверността на образа.

Приятелите и колегите на Иво Аръков го определят като много добър човек, който не таи омраза и злоба, дори към онези, които са му навредили, но това не означа, че позволява „да му се качват на главата”. Позитивен е, усмихнат, искрен и обикновено завладява хората около себе си. Оставя лошите човешки качества за сцената, а в живота е слънчев човек. Свири на пиано, на китара, пише стихове, пее, дори и песни по негова музика и текст.

Най-важните неща за него са семейството, любовта, обичта между хората, дори и прошката. От особено значение за твореца е свободата да бъде себе си. И не забравя, че Земята е космически кораб, а всички ние сме прашинки във Вселената.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14