Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Сиси в концерт“ – един нов филмов формат в рамките на Лехар-фестивала в Бад Ишъл

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: Юлия Атцмансторфер

Със „Сиси в концерт“ художественият ръководител на Лехар-фестивала в Бад Ишъл Томас Енцингер направи това лято реверанс към голямата кинозвезда Роми Шнайдер. Актрисата щеше да навърши 80 години тази есен. С ролята на младата австрийска императрица Елизабет започва шеметната кариера на Роми Шнайдер в киното през 1955 година. И до днес филмовата трилогия за Елизабет (Сиси) на Ернст Маришка привлича с особена сила и вълшебство. На тези филмови качества се базира и новият формат „Сиси в концерт“, който е повече от един обикновен концерт. Популярната музика на Антон Профес от филмовата трилогия на Ернст Маришка е била частично и наново аранжирана от виенския композитор Паул Хертел. Той е композирал една компактна сюита, в която са претопени най-хубавите и популярни мелодии от саундтрак-а към филмите. Фестивалният оркестър „Франц Лехар“ беше представен от 50 оркестранти на сцената под диригентството на Мариус Буркет. Докато музиката звучеше бяха прожектирани откъси от филмовата трилогия. Видео-режисьорът Андреас Иво Иваншич предложи на публиката една специално за новата продукция изработена анимация с откъси от филмовата трилогия. Паралелно с това беше представена историята на създаването на филмите. Драматургът на Лехар-фестивала Джени Грегор дълбоко е „ровила“ и изследвала виенските архиви, докато е открила удивителни истории за Сиси-филмите. Актьорът Марк Вайгел – познат от оперетата на Пал Абрахам „Цветето от Хавай“ – представи на публиката писма на продуцента, режисьора и филмовия сценарист Ернст Маришка, които за първи път станаха достояние на широката общественост.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25

„Музикамерон“ – нови пътища за камерната музика

Един нов и обещаващ проект изгрява на българския музикален небосклон. Това е сдружението за камерна музика „МузиКамерОн“ , основано от трима ярко изявени в своята област български изпълнители: виолистът Румен Цветков, виолончелистът Атанас Кръстев и пианистката Виктория Василенко. Основната идейна художествена концепция на тримата музиканти и..

публикувано на 18.09.21 в 12:15
Марио Диаз

Майсторски клас на Марио Диаз в Плевен

С два концерт – на 17 септември в Плевен в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ и на 18.09 в София в зала „България“ ще завърши майсторският клас на преподавателя в „Моцартеума“ в Залцбург Марио Диаз. Диригент и на двата концерта ще бъде Найден Тодоров. В Плевен пристигнаха млади певци от Япония, Корея, Италия, Испания, Австрия, Германия...

публикувано на 17.09.21 в 09:41
Мария Принц и Карл-Хайнц Шютц

Обичате ли Брамс?

Това заглавие от романа на Франсоаз Саган е традиционно да бъде използвано, когато става дума за музиката на Йоханес Брамс. Ще го сторя и аз, защото хората, с които разговарям са негови страстни почитатели и то от много години. Това са флейтистът Карл-Хайнц Шютц и пианистката Мария Принц, които записаха и издадоха за „Наксос“ сонатите за кларинет и..

публикувано на 16.09.21 в 18:15
Адриан Прабава

Адриан Прабава отново дирижира в София

Първото гостуване на германо-индонезийския диригент в София е през 2016 година, когато представя със Софийската филхармония Четири скици за голям оркестър на Димитър Ненов, цигулковия концерт на Александър Глазунов със солист Тацуки Нарита и Симфония №4 на Густав Малер, а концертът е част от цикъла „Да вкусим небесните радости“. След година отново е..

публикувано на 16.09.21 в 16:05