Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нова книга със събрани стихотворения на Илко Димитров

Илко Димитров е от съвременните български поети, чиято поезия определяме като философска. Може би затова той не е сред шумно рекламираните или самообявили се за „най-добри“ в литературната ни градина, но на премиерата му имаше отбрано интелектуално общество. Книгите му се появяват рядко, но предизвикват особен резонанс сред по-задълбочените читатели. Преди десетина години той издаде събрано под заглавие „Бяло“, а сега вече в книжарниците вече е и новата му сборна книга „Черно“. Светът в поезията му е сложен и многопластов. При Илко Димитров въпросите за това кои сме ние, защо сме такива, какво не достига на битието ни, как да бъдем цялостни, как да постигнем единство на духа и телесното, какво ни казва Вселената, са органична част от стиховете. Той не се опитва да обясни света, а да го осмисли, както и човека в този свят – крехък и разрушител едновременно. Събраните в едно книжно тяло с художник Румен Ефтимов книги на Илко Димитров „Продавачът на конци“, „4етири“, „Това едно/ Можеш ли го“ звучат по нов начин, сговарят се, спорят, въобще „Черно“ се превръща в полифонична книга и от своя страна пък кореспондира с „Бяло“.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българското кино и "Оскар"-ите: сага с продължение

Виктор Божинов изтегли филма си "Бягство" от конкурса за определяне на българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм, след като в края на миналата седмица бяха обявени деветте заглавия, предложени от Националния филмов център. Решението си режисьорът и продуцентите на филма Галя Тонева и Кирил Кирилов съобщиха с писмо до изпълнителния директор..

публикувано на 11.08.22 в 10:40

Сцената на "Vox populi" e новото артпространство на открито в София

В разгара на лятото, когато повечето театри вече са спуснали завеси, София се сдоби с ново артпространство на открито. Сценичният павилион се намира в Княжеската градина, до Паметника на Съветската армия, и се казва "Vox populi" – по името на Студиото за документален театър "Vox populi", което тази година празнува десетия си рожден ден. Новото средище..

публикувано на 11.08.22 в 08:25
Мирослав Пашов

Театърът на храбрите

В епизод 463 "Трамвай по желание" отбелязва Денят на храбростта с гостуване на директора на Театър "Българска армия" Мирослав Пашов в 70-годишнината от основаването на легендарната сцена. Сградата на театъра, разположена в самия център на София, е построена през 1936 година като киносалон "Роял". Тежко пострадала по време на бомбардировките през..

публикувано на 10.08.22 в 17:05
Израелската джаз певица Дафна Леви и композиторът Кристиян Бояджиев в Банско

За 25-и път джазът завладя Банско

Най-големият джаз фестивал у нас – Банско джаз фестивал – се откри на 6 август и продължава до 13 август. Площадът в центъра на града е препълнен всяка вечер с почитатели на джаза, а началото даде виртуозният Ангел Заберски-син, неговият Биг бенд и Милица Гладнишка, които откриха празничното издание на Банско джаз фестивал. В първата..

публикувано на 10.08.22 в 14:10

"Дон Роберто" или история за бръснар, тореадор и добродушен бик

От 5 до 10 август в Созопол се  провеж да Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета".  Сред участниците са артисти от Португалия и Италия , както и български кукловоди, театроведи и артисти. "Има огромен интерес към всички събития на фестивала – както към всички спектакли, така и към нашата изложба,..

публикувано на 09.08.22 в 16:35