Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могъществото на светлината

БНР Новини
Лазерните технологии се появиха през 60-те години на ХХв., но вече не можем да си представим живота без тях
Снимка: wiki.metropolia.fi

От появата им през 60-те години на ХХ век до днес лазерите предизвикаха същинска революция. В наши дни буквално не можем да си представим живота без тях – те все по-категорично навлизат в различните области на медицината, промишлеността, телекомуникациите, нанотехнологиите, изследванията на Космоса, опазването на паметниците на културата, индустрията за забавления.

За невероятно богатия потенциал от авангардни приложения на лазерните технологии, които предизвикват свръхбързия квантов свят, както и за забележителното откритие на своя студент проф. Теньо Минчев в областта на рентгеновите лазери разказва доц. Иван Бъчваров от катедра „Квантова елекроника“ на Физическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски“ - ръководител на Лабораторията по лазерна физика и приложения и Лабораторията по фотоника. .
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

© WWF
Надживели динозаврите, днес есетрите са на ръба на изчезването.

Да спасим дивите есетри в Дунав

Есетрите са древни риби, които са се появили на Земята още преди 200 милиона години. Броят на диви есетри в последните години драстично намалява вследствие на свръхулов, незаконна търговия с хайвер, силни изменения на естествения вид на големите реки, които са естественото им местообитание. Есетровите риби са най-застрашеното семейство..

публикувано на 22.07.24 в 08:10

В Армения посрещат Мисис Европа като коронована особа

Пловдивчанката Манита Вартан гостува в "Покана за пътуване" броени дни след като спечели за България короната на Мисис Европа през ноември миналата година. Тогава тя разкри интересни подробности за конкурса, който се проведе в Истанбул, за отношенията между 35-те претендентки, за благотворителните инициативи. В интервюто Манита спомена, че макар..

публикувано на 19.07.24 в 17:50
Росена Добрева и Цвета Николова

Росена Добрева: Добрите и смели хора не бива да бъдат забравяни

Тя е 16 годишно момиче и наесен ще бъде в 10 клас. Родена е и живее в гр. Стралджа – градче близо до Ямбол. Като повечето млади хора, родени в малък град, тя е притеснителна и с неоснователно ниско самочувствие, което, надявам се, скоро ще преодолее. Обича да пише и се интересува от съвременна българска литература. На тазгодишния – 11 пореден,..

публикувано на 19.07.24 в 10:38

Когато адреналинът те кара да се чувстваш жив

Павлин Митев е незрящ приключенец, който обича да си поставя високи цели. Активното спортуване е неизменна част от неговия живот. Планинското катерене и тандемното колоездене му доставят истинско удоволствие. Изминавал е определени маршрути на Витоша единствено със своето куче водач. Затова и се шегува, казвайки през усмивка, че тази планина може да..

публикувано на 19.07.24 в 08:05
Орхидея бръмбарче или пчелица (снимка: Джули Костова, група

Орхидеите в България: Епизод 3 – Размножаване и еволюция

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 18.07.24 в 11:13