Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи фермерски пазар на международно изложение в Интерекспо център

БНР Новини
Снимка: pixabay.com

За първи път през 2018 г. на международното изложение Месомания, БУЛПЕК, Светът на млякото, Салон на виното, Интерфуд & дринк и СИХРЕ – изложението за храни, напитки, оборудване за преработвателната индустрия, за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване, бе организиран и фермерски пазар. Най-хубавото е, че фермерите бяха поканени да представят продукцията си, заедно с тях отвориха щандовете си и майстори на занаяти. А в шестте изложбени зали се настаниха повече от 500 български и чуждестранни участници от 89 страни.
От седми до единайсети ноември един от празниците на най-качествените храни у нас привлече и много посетители, заинтригувани от продукцията на фирми от България и от много други страна от цял свят. През 2018 г. изложба Месомания и  изложба БУЛПЕК честваха своите четвъртвековни юбилейни издания.
Първо участие в изложението взе и Департаментът по земеделие към посолството на САЩ в София.
Щандовете бяха не само красиви и отрупани с млечни и месни изделия, спечелили престижни награди, но из залите се носеше ароматът на току-що изпечен хляб, на пици и сладкиши...
А фермерският пазар бе разположен до самия международен изложбен център. Днешната ни среща е посветена на тези трудолюбиви и упорити хора, които имат право да се гордеят с продукцията си.
Над трийсет членове на кооперация „Хранкооп“ София представяха достойно и себе си, и останалите си колеги. Николай Генов – председател на кооперацията и Милена Станчева представят своето сдружение.
Фермерските пазари печелят все повече и повече почитатели у нас, а за да могат техните ценни продукти да стигат до нас, производителите се нуждаят от поне малко помощ. Първото участие на кооперация „Хранкооп“ София на международното изложение в изложбения център Интерекспо също бе осъществено с някои отстъпки в тяхна полза. Макар и да става дума само за начални стъпки, те също за важни за фермерите – и в рамките на това изложение, и при организирането на фермерски пазари из различни райони на страната.
Фермерите на пазара са предимно производители на биологична продукция.
Още със стъпването на територията на пазара ме привлече щандът с хлябовете, замесени с квас. При това не просто квас. Нека първата ни среща тук да е именно с един майстор пекар – като символ на плодородието, на благополучието, на богатата трапеза и успехите за фермерите и майсторите.
Не бях опитвала хляб с черен морков, но на щанда на Николай Димитров той изглежда много примамлив. Хлябът около късчетата с морков e бледо лилав, а вкусът е наистина чудесен.
На един от щандовете бе представена екзотична за нас гъба. Самият щанд бе оформен доста необичайно – до бурканчетата и малките блюда с гъби, приготвени с различни подправки, имаше и ствол на дъб, осеян с гъби. Какво беше учудването ми, когато се убедих, че те са живи, истински. Оказа се също така, че гъбите стават все по-търсени и има защо.
Ябълките на щанда на една доста отрудена жена на фермерския пазар в изложбения център Интерекспо направо грееха за разлика от нея. Сякаш тя бе им предала цялата си обич, сила и енергия.
Радвах се, че на международното изложение за храни и напитки в София на територията на изложбения център Интерекспо имаше фермери, производители от различни краища на България. Пазарът не беше голям и всеки от тях виждаше, че разговарям поред с хората. Стопли ме и това, че следващите от редичката ме очакваха... Здравка Тодорова от Сливен представяше своите сокове, нектари и сладка.
Един майстор-занаятчия на кожени изделия ме посрещна с ведро лице и отрупан щанд – толкова много и различни аксесоари, сътворени от изкусните му ръце.  
От старо време работилничките на занаятчиите са били наредени една до друга на видно място в центъра на града, на чаршията на майсторите. Така и тук техните щандове са един до друг. Съпругът на една от майсторките представи изделията на своята жена – диадеми, брошки, цветя, изработени от естествени материали.
Накрая на тази ярка разноцветна занаятчийска пътека бяха изложени книги с приказки за деца. Автори на книгите са Мария и Мартин. Така се казва издателството на майка и син. Детето е още малко, но идеите му и представата му за света вече вдъхновяват много негови връстници, а бих казала, че запалват искри и у възрастните.
Още веднъж, скъпи приятели, изживяхме заедно радостта от срещите с майсторите на дъхав хляб, замесен с див квас, сладка, сокове, нектари, чипровска баница, със стопаните на сочните ароматни ябълки и гъби и накрая – майсторите занаятчии и авторите на книгите, които ни учат на обич към природата, към плодната земя и труда на земеделците. И нека пътят ни от хляба до книгата и обратно – от книгата до хляба, бъде все така дълъг, за да се изпълва с мисъл и грижа за общата ни земя, за умението и трудолюбието на хората – земеделци, занаятчии, майстори на различни изделия, с някои от които ви срещнахме за пореден път в предаването „Изгрев“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53