Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушайте „Студио „Червеното пони“ от Пловдив през 2019-а

БНР Новини
На 14 декември екип „Артефир“ постави началото на инициатива, която ще съпътства Пловдив като Европейска столица на културата през цялата следваща година. Идеята така да подкрепим първия български град, спечелил привилегията да бъде културна столица на Стария континент е на Георги Василски – дългогодишен радиожурналист, ръководител в пр. „Христо Ботев“ и главен редактор до деня, в който ни напусна преди три месеца след боледуване. Всъщност, „Студио „Червеното пони“ е неговият последен проект.
Водещи на „Артефир“ в това първо издание бяха Валентина Михайлова и Румен Леонидов, а на „Време и половина“ – Александър Михайлов. Предаването се излъчи от Къщата-музей „Атанас Кръстев / Начо Културата“ с галерия „Червеното пони“. Защо поредицата носи това странно за незапознатия име, какво ще бъде участието на местните културни общности и на гражданите, независимо от професията им, как младите пловдивчани гледат на шанса градът им да е културна столица на Европа, готови ли са всички да осъществят девиза „Заедно“ на практика четири години след обявяването на избора – отговорите ще търсим не само в това предаване, но и в следващите – по едно всеки месец от 2019 година. В първия звуковия файл ще чуете галеристката Рени Николова, писателя Недялко Славов, драматурга на пловдивския театър Александър Секулов, Пенка Калинкова – автор на книгата „Познатият/непознат Пловдив“, Павлина Маринова от галерия L’Union de Paris, представяща изложба на Кольо Карамфилов, Теодор Караколев с коментар за осъществените и неосъществени инфраструктурни проекти в навечерието на 2019-а, артистичния директор на ОФ „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева за първите прояви от програмата.
Във втория звуков файл в „Студио „Червеното пони“ гостуват Стефан Стоянов – зам. кмет на Пловдив, и Тони Симидчиева, председател на регионалната занаятчийска камара.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05