Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На какво ухае Коледа?

БНР Новини
… и на екзотични подправки. Ароматът им добавя още едно измерение в усещането ни за празник и стопяване на границите между обикновеното и необикновеното, реалното и магичното, близкото и далечното. Нещо повече, самото споменаване на имената им ни отпраща към екзотични страни и култури, презморски пътешествия и мистични ритуали. Канела, карамфил, ванилия, бахар, джинджифил… товари с цената на златото, някога заплащани с човешки живот, но и дарове на великата лечителка Природа, които преоткриваме с трепета на просветлени. Какво означават тези имена и докъде ни водят във времето и пространството научаваме от разказа на доц. Мая Александрова.
Видимият и невидимият свят на зрелия човек и нишката, чрез която той обгръща детето, закриляйки и напътствайки го в реката на живота – мъдростта на опита и любовта, споделени в книгата на Серги Гьошев „Островът на глиненото ангелче“.
В очакване на новата, юбилейна за предаването година, четвърт век след появата му в ефира на програма „Христо Ботев“, с усмивка си припомняме съветите на любимия актьор Стефан Данаилов в ролята на експерт по стратегия на общуването в празничната нощ.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Милен Георгиев и билките Дяволски нокът (вляво) и Лопен

Дяволският нокът от Африка и един голям наш учен

Тази година наградите „Питагор“ на Министерството на образованието и науката за съществен принос в науката се присъждат за дванадесети път. Един от учените, които се открояват сред призьорите в единадесет категории е носителят на наградата в областта на природните и инженерните науки доц. д-р Милен Георгиев от Института по микробиология при БАН –..

публикувано на 04.06.20 в 17:05
Доц. д-р Спас Ташев и арх. Ивелин Любенов (прави), Румен Василев и Румен Леонидов (седнали)

Възможно ли е Възраждането без масоните

Възраждането ни не е случаен процес. То е следствие от замисъла на множество лица и личности, обединени от националната ни идея, от българското. Резултати от дейността им днес са видими, но не са видими връзките им с авторитетите по онова време в Руската и Османската империя, в западноевропейските държави. Тези невидими контакти ни изглеждат невъзможни,..

публикувано на 03.06.20 в 17:17

Когато героите „проговорят“

Много ни се иска да ги видим оживели, присъстващи във времето ни, осветяващи мрачината на лутанията и терзанията ни със своите мъдри прозрения и напътствия… Изкуството – и особено театърът и киното – е магията, чрез която това може да се случи… Какво обаче се получава, когато героите проговорят? Кога магията се задейства и кога се превръща в бутафория?..

публикувано на 03.06.20 в 10:15

През мерника на обектива

Едно животно можеш да убиеш само веднъж, но можеш да го снимаш много пъти – тази истина води в природата много хора. Те могат да идат в гората, в полето или край водоема понякога без въдица или пушка, но винаги носят фотоапарат. Тази седмица ще се срещнете само с някои от тези хора, за които фотоловът е страст, по-силна от всяка друга. Свои истории..

публикувано на 01.06.20 в 13:16

162 години българско просветно и културно средище в Болград

Толкова се навършват тази година от създаването на прочутата Болградска гимназия „Георги С. Раковски“ в Одеска област, Украйна, където живеят хиляди потомци на някогашните български преселници в Бесарабия. Възпитаниците на престижното училище в момента са 493-ма и броят им нараства, въпреки че като цяло числото на постъпващите в учебните заведения в..

публикувано на 30.05.20 в 13:05