Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Три юбилея в Празничния новогодишен концерт на Виенската филхармония 2019 – 1 януари, 12.15 часа

Директно от Златната зала на „Музикферайн“ – Виена

| обновено на 31.12.18 в 12:55
Диригентът Кристиан Тилеман
Снимка: staatskapelle-dresden.de

Има неща, без които Новата година просто е немислима, и Празничният новогодишен концерт на Виенската филхармония без съмнение е едно от тях. През 2019 г. това ярко музикално събитие, което не само е една от емблемите на Австрийската столица, но вече се е превърнало в световен музикален феномен, ще закръгли внушителните 80 години. Първото му издание се е състояло на 31 декември 1939 г. под диригентството на Клеменс Краус и е било анонсирано във вестниците като „извънреден концерт на Виенската филхармония с цел събирането на средства за Фондацията „Винтерхилфверк“, но действителният мотив е било желанието да се повдигне патриотичният дух на австрийците в годините на аншлуса. След втория концерт, състоял се през 1941 г., датата на провеждане официално става 1 януари и така... вече 78 години! 60 от тях ни делят от първото телевизионно излъчване, което е било на 1 януари 1959 г. под диригентството на Вили Босковски, а от 1987 г. и програма „Христо Ботев“ на БНР се включва в директните излъчвания на концерта, който днес вече се следи от над 50 милиона зрители и възторжени радиослушатели!

Макар по традиция Новогодишният концерт на Виенската филхармония да се свързва с музиката на фамилия Щраус, неговите програми далеч не се изчерпват само с творбите на Йохан, Йозеф и Едуард Щраус. Всеки един от диригентите, избрани чрез гласуване сред музикантите от оркестъра, заставайки на пулта в първия ден на Новата година, се стреми да внесе „своя принос“ и така през изтеклите десетилетия на пищно украсената с цветя сцена на „Музикферайн“ е звучала и музика от Йозеф Ланер, Емил Валдтойфел, Карл Михаел Цирер, Йозеф Хелмесбергер, Йозеф Хайдн, Волфганг Амадеус Моцарт, та дори – и Рихард Вагнер! Неизменни са само две творби: прочутият валс „На хубавия Син Дунав“ и „Радецки – марш“, които са традиционният завършек на всеки концерт.
Тази година на 1 януари начело на Виенската филхармония ще застане немският диригент Кристиан Тилеман. Роденият на 1 април 1959 г. музикант, който в момента е главен диригент на Щатскапеле Дрезден и Артистичен директор на Залцбургския Великденски фестивал, е сред най-търсените диригенти в света. Макар да е свързан с Виенските филхармоници отдавна – още от 2000-ната година, това е първото му участие в Новогодишния концерт. По този повод той е подготвил цели ШЕСТ премиерни изпълнения! Тези пиеси никога досега не са били изпълнявани на престижното музикално събитие. Сред тях е и Schönfeld-Marsch опус 422 от Карл Михаел Цирер. С тази творба, посветена на австрийския генерал Антон фон Шьонфелд, ще бъде открит концертът, в който ще звучат още и пиеси на Йозеф Хелмесбергер и, разбира се – музика от фамилията Щраус! Концертмайстор ще бъде изявената българска цигуларка Албена Данаилова.

И още един юбилей ще бъде отбелязан в Празничния новогодишен концерт на Виенската филхармония! През 2019 г. се навършват 150 години от основаването на Виенската Щатсопера. В чест на тази забележителна годишнина в антракта между двете части на концерта, където по традиция вече 27 години се излъчват специално подготвени филми, телевизионните зрители ще могат да видят 24 минутно музикално пътешествие зад кулисите на Виенската държавна опера. За първи път в антракта ще звучат и оперни изпълнения. Те ще бъдат на звездите от Щатсопера – Камила Нюлунд и Адриан Ерьод, които ще изпълнят дует от „Прилепът“ на Йохан Щраус. Ще прозвучи и дуетът на Папагено и Папагена из „Вълшебната флейта“ на Моцарт в интерпретацията на Даниела Фали и Рафаел Фингерлос. А балетната трупа на операта пък е подготвила фрагменти от „Раймонда“ на Александър Глазунов.

Вече 32 години програма „Христо Ботев“ спазва чудесната традиция да излъчва директно целия Новогодишен концерт на Виенската филхармония! Не пропускайте шанса да бъдете част от нашата празнична аудитория – започваме точно в 12.15 часа!

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Лугански

Пианистът Николай Лугански с романтичен рецитал във Вербие

Лугански е роден в Москва на 26 април 1972. Родителите му са научни сътрудници – физик и химик. На 5-годишна възраст, преди още да знае нотите, синът им свири соната на Бетовен изцяло по слух. Завършва прочутото Централно музикално училище в Москва, а след това и Московската консерватория. Негови преподаватели са Татяна Кестнер, Татяна Николаева и..

публикувано на 01.08.21 в 09:15
Триото отляво на дясно: Михаил Иванов, Мартин Марков, Атанас Попов

Триото на Мартин Марков открива инициативата Sofia Jazz Days

В летните постпандемични месеци се наблюдава едно истински вдъхновяващо масирано завръщане на сцена на добрия нов български джаз – тук можем да споменем като изключително вдъхновяващи Джаз Форум Стара Загора (който откри сезона още в началото на юни и то съвсем тематично), провеждащото се в моментна юбилейно издание на Джаз фестивала „Варненско лято“,..

публикувано на 31.07.21 в 13:43

Повече музикант, отколкото китарист – интервю с Петър Петков (ate)

Петър Петков е класически китарист, роден в Пловдив и живеещ в Гданск, Полша. Въпреки че никога не е загърбвал напълно класическата китара, България го познава най-вече с музиката му под псевдонима ate . В това си амплоа той работи с електрическа китара и аудио ефекти, чрез които създава разливащи се минималистични композиции, които концентрират в..

публикувано на 31.07.21 в 12:53

Красимира Стоянова в „Мария ди Роан“

„Музиката е моят живот. Така ме е орисал баща ми, така и продължих и не мога да си представя всекидневието си без мисълта за нея. Не знам каква бих била, ако нямах на времето цигулката в ръцете си. Тя ми даде всичко. Операта за мен е само едно естествено продължение на любовта ми към цигулката. Чувствам живота си пълноценен и активен и съм безкрайно..

публикувано на 31.07.21 в 08:25

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2021

1 август 3.00 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Увертюра към операта „Дон Жуан“, K.527. 3.07 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония кончертанте в Ми бемол мажор, K.364. Солисти: Стивън Коупс (цигулка) и Хиоби Сим (виола). 3.39 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония № 38 в Ре мажор, K.504, „Пражка“. Изпълнява..

публикувано на 30.07.21 в 08:15