Какво изчезва с един изчезващ език

| обновено на 06.08.19 в 17:31 БНР Новини
Индиански петроглифи в Уайоминг
Снимка: Pxhere

Около 7000 са езиците, които се говорят в момента в света. Разбира се, числото е относително, защото понякога става въпрос за диалект или местна разновидност. Твърди се, че половината от езиците на земята се говорят средно от един последен жив представител и следователно до няколко десетилетия, дори години, те ще си отидат. Какво изчезва с един изчезващ език. Загубата е голяма, защото заедно с езика се губи и една култура, един поглед към света, познание. Това е причината тази година да бъде обявена от ЮНЕСКО – организацията на Обединените нации за образование, наука и култура – за Международна година на местните езици. Как инициативата ще помогне за съхраняването и опознаването на хилядите застрашени говори ще разберем в края на годината, а в нашето предаване само отваряме темата, защото тя е необхватна. Събеседници са изключително интересни хора – пътешественици и изследователи на редки култури и езици – Димитър Венков от Българското общество по индианистика, Тихомир Рангелов – докторант в университета Уайкато – Нова Зеландия и Богдан Христов – запален почитател на езиците като структура и код.


• „Как да общуваме със злите сили“ – от фонда на предаването в чест на четвъртвековния му юбилей

• „Забравени думи“ – излезли от употреба интересни и ценни думи
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свежа Дачева за пътя напред

Свежа Дачева е поет, литературовед, но и етнограф. Смятах да говоря с нея за живота в Щвеция, където тя се е установила преди повече от 30 години. Да говорим за преводите и от шведски, за работата ѝ по съставителството на българо-шведския речник или за работата ѝ като общински съветник в Стрьомстад, за докторската ѝ работа по етнология, за книгите ѝ с..

публикувано на 14.12.19 в 09:15

Лош ден или калпав ловец

На петък, 13-о число, му е излязло лошо име. Такъв ден обаче не би трябвало да е пречка за ловците, понеже излетите обикновено са в събота и неделя. А дали за неуспеха в лова причина е денят или човекът с пушката – за това ще ви оставим да размислите сами. В набедения за фатален ден за несполуките си ще ви разкажат ловци от различни краища на страната,..

публикувано на 13.12.19 в 16:35

Нобелови и Антинобелови награди 2019

В седмицата, в която на деня, когато се навършиха 123 години от смъртта на Алфред Нобел, бяха връчени тазгодишните Нобелови награди, коментираме Нобеловите премии в трите категории: за химия, физика, физиология или медицина. Правим го заедно с химика Божидар Стефанов и астрофизика Владимир Божилов. Като част от ретроспекцията на отиващата си година си..

публикувано на 12.12.19 в 17:05

Пасивната агресия как да я познаем, как да реагираме

Познавате ли хора, които искат нещо от вас, но не го казват пряко. Очакват вие да се сетите и се държат обвинително и изискващо. Обвинителният тон е най-ясният индикатор на пасивна агресия. Също стаеният упрек, цупенето и дистанцираното държание. Както всяко друго взаимоотношение – и за пасивната агресия са нужни двама.  Пасивно агресивният човек..

публикувано на 12.12.19 в 15:35
Михаил Неделчев, Румен Леонидов и Георги Борисов

Премълчаната история на българите от Македония според Георги Томалевски

Кой е Георги Томалевски? Брат му Наум (1882-1930) е виден деец на ВМРО, а Димитър (1892-1964) – член на Македонския младежки съюз и участник в борбите на ВМРО. Животът на Георги е белязан от четири въстания и четири войни. На 2 декември 1930 г. по нареждане на Иван Михайлов в двора на собствения му дом е убит брат му Наум. Убиецът Владо Черноземски стреля..

публикувано на 11.12.19 в 17:15