Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да пропътуваш 100 хиляди километра с бюджет от 5 лева на ден

Снежана Йовева от сдружение „Толкова близо, толкова далеч“ за българите в странство, д-р Ана Пейкова – грижи за кожата в студа

БНР Новини
19
Д-р Ана Пейкова в Тирол
Снимка: архив на д-р Ана Пейкова

Може би някои от слушателите на „Покана за пътуване“ помнят как двамата отявлени пътешественици Маги и Цветин от блога Вълшебният керван дадоха интервю за предаването от един виетнамски плаж. Това беше миналата година през май, когато бяха изминали две трети от магичното си и почти невероятно пътешествие. Ако ви е учудило словосъчетанието „магично и почти невероятно“, ще се аргументирам. Маргарита Ценова – дипломиран зоолог от университет на Канарските острови и Цветин Шущарков, инженер, специалист по индустриален дизайн, тръгват от България през април 2015-а, за да се завърнат малко преди края на 2018 година. Ето какво пишат в блога си пътешествениците: „През последните три години осем месеца и пет дни пропътувахме по земя и вода близо 100 000 км изминавайки Пътя на коприната до Далечния Изток, Пътя на подправките до Индонезийския архипелаг, посетихме Папуа Нова Гвинея и островните държави на Меланезия и достигнахме до остров Фиджи. След близо 6 месеца мореплаване с яхтата Алабама прекосихме Тихия океан, минавайки покрай Микронезия и Япония, достигнахме Южна Корея. След кратко пребиваване в Тайван и Виетнам се отправихме по един от теоретичните пътища на прабългарите от далечните източни земи на Китай и Монголия през централно азиатските държави Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан и кавказките страни Азербайджан, Грузия и Армения до родната ни България“. Щеше да е криминално престъпление, ако не ги бях поканила на гости.

Ако имахме пари, щяхме да наемем Маги и Цветин за рекламни лица на предаването „Покана за пътуване“.  Двамата пътешественици са заедно от 12 години. Запознали се на Рила и веднага разбрали, че са един за друг. Попитах ги не се ли случва да се скарат понякога. Оказа се, че отношенията им им тутакси дават отражение върху пътуването – ако са сърдити стопът не върви, времето се разваля, изгубват се… Затова са пропътували Папуа Нова Гвинея, Соломоновите острови, Фиджи и почти цяла Азия в добро настроение.

Толкова близо, толкова далеч. Не, не съм се отдала на мечти. Просто така се нарича сдружението за подкрепа и популяризиране на съвременно българско изкуство и култура у нас и по света. Новината, че произведения на артисти, участвали в организираните от „Толкова близо, толкова далеч“ изложби, са включени в презентативния информационен двуезичен календар „Виж България в Европа – съвременно изкуство“ на Министерството на културата, бе повод да се срещна със Снежана Йовева. Дамата има десетки публикации и научни трудове в областта на политиките за българските общности по света. И може да се похвали с богат опит в културния мениджмънт, с участие в национални и международни проекти. Поседнахме в една художествена галерия, за да разкаже малко повече за сдружението, на което е заместник-председател и съучредител. Освен това Снежана Йовева е автор и издател на сборници с вдъхновяващи родолюбиви истории на наши сънародници зад граница, които могат да бъдат изтеглени безплатно от електронното списание "Онгъл".

Онези, които се интересуват не само от екстремни пътувания, ами надават ухо и как да реставрираме кожата си след някое от тях, познават д-р Ана Пейкова, дерматолог, пътешественик и официален консултант на „Покана за пътуване“. Но преди да я разпитам за начините за справяне с пораженията след зимния студ и свирепия вятър, я помолих да ни разкаже за австрийската част на Тирол, откъдето се завърна неотдавна. Като родопско чедо тя по достойнство е оценила малко дивата и дори враждебна красота на Алпите.

„За съжаление, ние малко обръщаме внимание на атмосферните влияния върху кожата през зимата. Като че ли повече говорим за лятото, за петната, за слънцезащитните кремове, а сякаш пренебрегваме факта, че студът може да увреди кожата също толкова силно – каза в „Покана за пътуване“ д-р Ана Пейкова и поясни: „На първо място са UVлъчите, които и през зимата са също толкова силни и отразявайки се от снега нанасят същите поражения върху откритите части на тялото. Вятърът е един много пренебрегван фактор, който силно изсушава кожата, води до премахване на защитния водно-липиден филм и по този начин тя започва да се нацепва. Това създава условия за навлизане на различни вируси, алергени и бактерии.

Затова през студените месеци много от хроничните кожни заболявания се активират и трябва да се обърне по-специално внимание на лицето, на шията, на деколтето, на ръцете, както на косата и на ноктите.

Начините за оправяне на пораженията започват с домашна грижа. В къщи можем да използваме по-меки измивни кремове и гелове. След подсушаването задължително трябва да се нанася по-плътен крем или т.нар. колд-кремове, предназначени специално за зимни условия. Те са подхранващи и предпазващи.
Добре е през зимата да използваме серуми с Витамин С. Те са с активни съставки. Серумът е продукт, който се слага за определено време, той е по-концентриран и се поставя под основния крем. Хубаво е да знаем, че серумите се нанасят вечерно време. А през деня заедно с предпазващия крем да нанасяме слънцезащитен продукт или крем с UVфилтри“, споделя д-р Пейкова, а в предаването дава още много полезни съвети.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Светослав Георгиев

Доц. Светослав Георгиев: Животът ни като цивилизация зависи от геологията

Геологическият институт е създаден с указ от 11 февруари 1947 г., с който Българската академия на науките и изкуствата е преобразувана в Българска академия на науките. Той е един от първите институти, сформирани с помощта на материалната база и личния състав на Геологическия и Минерало-петрографския отдел на Природонаучния музей. Пръв научен..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Проф. Веселин Дафов

В търсене на идеите и хората, които променят света

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните..

публикувано на 19.04.24 в 09:35

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25