Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови предизвикателства пред публиката на съвременното изкуство в България

Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата Art and Culture Today
Снимка: Цветана Бонева

Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на  платформата Art and Culture Today избират да започнат новата творческа година с арт лекцията, посветена на хумора и балканските нрави в съвременното изкуство и култура. Събитието е продължение на темата от края на миналата година, без обаче да е необходимо да сме гледали част първа, за да се насладим на предстоящата.
Причината за това решение е не само големият интерес от страна на публиката, но и желанието на Теди и Радо да се забавляват от сърце и споделят още материали за настроенията на балканската душа и нейните взаимоотношения със Западния свят. За целта младите изкуствоведи ще разгледат съвременни произведения от областта на игралното и документалното кино, фотографията и музиката от недалечното минало на България, ширините на ранно-демократична Русия и съвременните балкански държави. И всичко това поднесено отново с чувство за хумор и сатира към реалния ни живот и действителността от последните 30 години. 
Специален гост на събитието ще бъде Камен Стоянов – един от най-значимите в международен план български съвременни художници, чиито творби често се отличават с ироничната си, граничеща с абсурда гледна точка.
Създателите на Art and Culture Today разказаха в „Артефир“ за  новите идеи за развитие на платформата и новосъздадената от тях арт резиденцията, в която ще участват чуждестранни и български артисти и изкуствоведи. Поканиха ни и на първата за тази година лекция на 26 януари от 16.00 ч. в Дома на киното.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Дарев

Да правиш кино там и тук

Богдан Дарев е режисьор и продуцент. Живее и работи в Сиатъл, САЩ, където заминава през 1995 г. В творческата му биография има няколко филма, сред които "Тази баба", "Хармония", "Там", заради който се връща в България 23 години след заминаването си, "Кавал парк", а най-новият се нарича "Спица". Филмът му "Там" беше излъчен по БНТ, а "Кавал..

публикувано на 21.07.24 в 09:10

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18