Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нови предизвикателства пред публиката на съвременното изкуство в България

Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата Art and Culture Today
Снимка: Цветана Бонева

Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на  платформата Art and Culture Today избират да започнат новата творческа година с арт лекцията, посветена на хумора и балканските нрави в съвременното изкуство и култура. Събитието е продължение на темата от края на миналата година, без обаче да е необходимо да сме гледали част първа, за да се насладим на предстоящата.
Причината за това решение е не само големият интерес от страна на публиката, но и желанието на Теди и Радо да се забавляват от сърце и споделят още материали за настроенията на балканската душа и нейните взаимоотношения със Западния свят. За целта младите изкуствоведи ще разгледат съвременни произведения от областта на игралното и документалното кино, фотографията и музиката от недалечното минало на България, ширините на ранно-демократична Русия и съвременните балкански държави. И всичко това поднесено отново с чувство за хумор и сатира към реалния ни живот и действителността от последните 30 години. 
Специален гост на събитието ще бъде Камен Стоянов – един от най-значимите в международен план български съвременни художници, чиито творби често се отличават с ироничната си, граничеща с абсурда гледна точка.
Създателите на Art and Culture Today разказаха в „Артефир“ за  новите идеи за развитие на платформата и новосъздадената от тях арт резиденцията, в която ще участват чуждестранни и български артисти и изкуствоведи. Поканиха ни и на първата за тази година лекция на 26 януари от 16.00 ч. в Дома на киното.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Живите легенди: Кийт Джарет

Продължение на темата от миналия път за живите легенди ни връща към Кийт Джарет.  Два негови концерта излязоха с нов ремастеринг в началото на тази година. Първият е от половин век, в "Драматен театър" Стокхолм. От него слушаме първа, втора, трета част и бис, където Джарет свири на флейта. Другият е почит към Майлз от три десетилетия,..

публикувано на 22.03.23 в 22:40
Нева Мичева

Актриса зад кулиса

В епизод 493 "Трамвай по желание" среща своята публика с известната театралната и литературна преводачка Нева Мичева. Преводачът е оскубан петел, споделя някога пренебрежително в свое интервю големият писател Емилиян Станев. "В театъра звезди най-често стават актьорите. Но в превода, където драматург е авторът, а преводачът изпълнява функциите на всеки..

публикувано на 22.03.23 в 17:15

Никол Краус излиза на български с "Да си мъж"

Какво е да си мъж и какво е да си жена, нищят без капка свян разказите в "Да си мъж" – безстрашни, прями и емоционални. Десетте истории в книгата кръстосват земното кълбо от Швейцария, Япония и Ню Йорк до Тел Авив и Южна Америка и ни срещат с мъже, които са бащи, любовници, синове, прелъстители и дори изгубени съпрузи, които може би никога не са били..

публикувано на 22.03.23 в 16:00

[ФОТО] ОСТАНКИ: Какво остава, когато фотографията вече не изобразява нищо?

Галерия Сердика/Art Gallery Serdica  на  Женски пазар/Zhenski Pazar Market  представи изложбата (ФОТО) ОСТАНКИ, фотография на Галя Йотова. “Какво става, когато фотографията вече не изобразява нищо и ни остават само онези отпадъци, онези остатъци, онези издънки на самия фотографски материал? За изложбата в артгалерия “Средика“..

публикувано на 22.03.23 в 14:24
Мария Стефанова

Мария Стефанова между "Кралицата майка" и "Икар" за чест и достойнство

Актьорите Мария Стефанова и Георги Къркеланов са Реджина и Алфредо – властна майка и вече порасналият ѝ син, които се срещат в драматичен сблъсък в "Кралицата майка". "Майка и син е проблемът – майката, която оказва силния натиск върху детето, което иска да формира в такъв калъп, какъвто тя иска. А детето носи своята друга чувствителност,..

публикувано на 22.03.23 в 14:10