Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нови предизвикателства пред публиката на съвременното изкуство в България

Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата Art and Culture Today
Снимка: Цветана Бонева

Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на  платформата Art and Culture Today избират да започнат новата творческа година с арт лекцията, посветена на хумора и балканските нрави в съвременното изкуство и култура. Събитието е продължение на темата от края на миналата година, без обаче да е необходимо да сме гледали част първа, за да се насладим на предстоящата.
Причината за това решение е не само големият интерес от страна на публиката, но и желанието на Теди и Радо да се забавляват от сърце и споделят още материали за настроенията на балканската душа и нейните взаимоотношения със Западния свят. За целта младите изкуствоведи ще разгледат съвременни произведения от областта на игралното и документалното кино, фотографията и музиката от недалечното минало на България, ширините на ранно-демократична Русия и съвременните балкански държави. И всичко това поднесено отново с чувство за хумор и сатира към реалния ни живот и действителността от последните 30 години. 
Специален гост на събитието ще бъде Камен Стоянов – един от най-значимите в международен план български съвременни художници, чиито творби често се отличават с ироничната си, граничеща с абсурда гледна точка.
Създателите на Art and Culture Today разказаха в „Артефир“ за  новите идеи за развитие на платформата и новосъздадената от тях арт резиденцията, в която ще участват чуждестранни и български артисти и изкуствоведи. Поканиха ни и на първата за тази година лекция на 26 януари от 16.00 ч. в Дома на киното.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Памет за децата жертви на Холокоста

„Някъде все още има слънце“ може да се нарече мемоарeн роман за Холокоста. Книгата проследява живота от 1939 до 1945 година на едно чешко дете и юноша под формата на дневник. Майкъл Грюнбаум, който е това дете, пише:  „Това е книга за моите преживявания от девет- до петнайсетгодишна възраст, когато германската нацистка армия завладя Прага, моя роден..

публикувано на 27.01.22 в 18:02
„Преди края“ – документален филм, режисьор Елдора Трайкова

Срещи с българското документално кино

От 27 януари в галерия „Прегърни ме“ започват поредица от срещи с българското документално кино. Филмите избира и представя режисьорът Любомир Младенов. Първият филм, който тази вечер може да бъде видян от 19 часа, е на Елдора Трайкова „Преди края“.  Това е  разказ за село, което скоро ще бъде заличено от картата на България. Не, че това не се е..

публикувано на 27.01.22 в 17:45

Нова изложба на Васил Абаджиев

В салона на столичната галерия „Ракурси“ сценографът и художник Васил Абаджиев представя самостоятелната си изложба „Аз съм”. Той казва за идеята си: ”Още от раждането ни умът приема и отхвърля, харесва или не харесва. Лутайки се в тези крайности, човекът не може да постигне равновесие и спокойствие”. Експозицията включва серия от портрети, в които..

публикувано на 27.01.22 в 16:51

Почти биологически реализъм

„Записки на блокадния човек“ е книга за Ленинградската блокада. Написана с дистанция не само в годините, но и от случилото се през тези 872 дни, през които авторката Лидия Гинзбург (1902 - 1990) не напуска града и записва. Но това не е точно мемоар.  Ето един отзив в сайта ru.bookmate.com за книгата, който обяснява точно за какво става дума: „Много..

публикувано на 27.01.22 в 15:45

Най-великите съперничества, събрани в „Изкуството на бизнес войните“

Тази книга на Дейвид Браун е своеобразно разширение и допълнение на подкастите Business Warsи Business Wars Daily. Business Warsе с над 4 млн. потребители месечно. Авторът е американски радиожурналист с над 30-годишен стаж, създател е на подкаста Business Wars, водещ на бизнес програмата Market place, която се излъчва по общественото радио в САЩ,..

публикувано на 27.01.22 в 12:30
Подкасти от БНР