Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Размисли

БНР Новини
Атанас Бояджиев (вдясно) и Кристиян Бояджиев в работна среда, 1985 г.
Снимка: личен архив

„Хубавата песен е тъжната песен и тук спор няма как да има. Това е което остава, докато продължаваме да сме същества с душа, защото все повече забелязвам, че ние хората придобиваме качества на машини, а машините се очовечават. Аз не знам този процес докога ще върви и докъде ще стигне, но докато чувстваме това, което се нарича тъга и любов – това е важното, това остава“ – откровение на човек, чийто живот принадлежи на музиката и на артист, впуснал се в творчески маратон, който продължава вече 40 години.
През 1979 година Кристиян Бояджиев създава и записва първата си песен. Тя се нарича „Размисъл“, изпълнена е от Петър Чернев и „ФСБ“ и... не се превръща в хит. Вероятно заради необичайното си звучене и странния текст на Михаил Белчев. „Ако бръкна в контакта дали костите ми ще светят. И ще съм нощна лампа за този, комуто преча” – дали тогава в думичките на поета-съавтор някой е съзрял композитора-мечтател...
Кристиян Бояджиев е син на композитора – радетел за национален облик на българската забавна и филмова музика Атанас Бояджиев и на куклената актриса Лина Бояджиева, чийто глас помнят няколко поколения от песничката на Сънчо от „Лека нощ, деца“. Кристиян Бояджиев принадлежи на артистичната генерация, утвърдила се през 80-те години на миналия век, която обогатява българската популярна музика с нови идеи и нова звучност. Той е носител на редица награди, включително на „Златен Орфей“ (печели два пъти Голямата награда: 1992 – с „Близо до мен“, текст: Александър Петров, изпълнение на Вили Кавалджиев и 1996 – за „Не го прави отново“, създадена съвместно с Михаил Йончев), „Куклар“( за „най-добра музика в куклена постановка“ през 1997 година за спектакъла „Бонбон, оле“) и на радиоотличието „Сирак Скитник“.
По пътя си творческият талант на Кристиян Бояджиев намира и много други изяви – като музикален редактори в БНР, като музикален журналист, написал множество статии, публикувани в български издания за култура. Музикантът е автор и водещ на предаванията, излъчвани по програма „Христо Ботев” – „Между барока и рока” съвместно с Янина Богданова, на „Джаз клуб”, автор е на „Изпята поезия” с водеща Димитрина Кюркчиева – предаване, за което Кристиян Бояджиев твърди „То изключително много ме задължава, защото става дума за слово, а аз все повече в живота си виждам, че държа много на думите!“
През 2019 г. се изпълват четири десетилетия от началото на творческата дейност на Кристиян Бояджиев. Годишнината е повод за нашия разговор, в който място намират историите на неговите песни „Размисъл“ (Михаил Белчев, Петър Чернев и „ФСБ“) и „По пътя“ (Александър Петров, „Щурците“); разсъжденията на истинската радиоличност, останала такава повече от 40 години (първата си песен записва през 1979 г. в Първо студио на БНР); споделеният опит на автора, използвал нови технологии в звукозаписния процес; идеите на музиканта – „дете“ на кукления театър, размислите на човека, покорен от словото, което сякаш му дава свободата да живее изкуството с пулса на музиката.
Чуйте интервюто в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Орландо ди Ласо – първенецът на музикантите

Славата на франко-фламандския композитор Орландо ди Ласо (ок. 1532-1594) през Ренесанса е толкова голяма, че е надмината като че ли единствено от продуктивността му. Автор на над 2000 творби, той е наричан от съвременниците си "първенец на музикантите", а освен това е и забележителен певец, за когото съществуват легенди, че е притежавал толкова..

публикувано на 30.05.23 в 09:40

"Веселите Владигерови" играят на джаз

Трио" Владигерови" е джаз състав в който заедно свирят двама братя и една сестра – Екатерина (пиано), Константин (пиано и кларинет), Александър (тромпет, флюгелхорн). Макар да са носители на огромно музикално наследство и с удоволствие да изпълняват композициите на дядо си Панчо и баща си Александър, тримата често избират да се заиграят с музиката, да..

публикувано на 29.05.23 в 15:36

"Крадливата сврака" от Джоакино Росини – коментар на оперния творец на преобърнатата историческа действителност

Пернат крадец, невинна слугиня, осъдена на смърт и корумпиран властен политик – това са главните герои на сериозно комичната опера на Росини, чиято увертюра с барабани и соло на обой е едно от най-известните произведения в историята на музиката. La gazza ladra (Крадливата сврака) се развива във време на големи социални катаклизми в Европа...

публикувано на 27.05.23 в 08:10
Съдебната зала във второ действие на премиерата в Ла Скала, Милано, 31 май 1817 г.

"Крадливата сврака", мелодрама в 3 действия (4 картини) от Джоакино Росини

Либрето: Джовани Герардини (по едноименната пиеса от Бодуен д‘Обини) Първо изпълнение: 31 май 1817 г., ла Скала, Милано Първо изпълнение в България: 29 декември 1980 г., Благоевград Действащи лица и изпълнители: • Фабрицио Винградито, богат селянин (бас/баритон) – Фабио Капитанучи • Лучия, негова съпруга (мецосопран) – Карина де Лисо •..

публикувано на 26.05.23 в 16:48
Васил Стефанов

110 години от рождението на Васил Стефанов

Този петък запазената територия за български изпълнители и композитори ще бъде нещо като "вълшебна машина на времето". С помощта на музикалните записи от нашата фонотека и на безценните архиви на Златния фонд на БНР пред вас ще оживее една българска музикална легенда. Един диригент, белязал цяла епоха в развитието на нашия любим Радиооркестър,..

публикувано на 25.05.23 в 09:45