Директно от Метрополитън опера – Ню Йорк, операта „Дон Жуан“ от Моцарт – 16 февруари, от 20.00 часа

БНР Новини
Сцена на операта „Дон Жуан“ от В. А. Моцарт на Метрополитън опера
Снимка: met.org

Сезон 2018-2019 на директните радиоматинета от Метрополитън опера – Ню Йорк продължава със спектакъл на веселата драма в две действия „Дон Жуан” („Наказаният безпътник”) от В.А. Моцарт.
Образът на Дон Жуан е един от най-привлекателните в изкуството, а легендата за неуморния покорител на женските сърца е претворявана безброй пъти. Може би първото сценична творба по темата е „Севилският съблазнител” (1630) от испанският драматург Тирсо де Молина, а по-късно творци от различни художествени направления, жанрове и епохи като Молиер, Хофман, Байрон, Мериме, Пушкин, Глук, Даргомижски, Рихард Щраус и др. се вдъхновяват и създават собствени произведения.

Моцарт също посяга към сюжета и създава своята едноименна dramma giocoso. В началото на 1787 г. той заминава на семейна почивка в Прага при своя приятел и почитател граф Тун. Това се оказва печеливш ход, защото директорът на Пражкия театър му предлага да напише опера срещу хонорар от сто дуката. Моцарт е обнадежден от пражкия успех на „Сватбата на Фигаро” и с радост приема. За помощ се обръща към придворния либретист Лоренцо да Понте, който се справя бързо със задачата като използва текста на Джовани Бертати.

От май до септември същата година Моцарт завършва цялата опера и това е повод да се носят различни анекдоти за това скоростно събиняване – например, че увертюрата е писана в деня на премиерата. На 29 октомври 1787 г. публиката в Прага приема радушно творбата, но успехът не се повтаря във Виена след половин година. Любопитен факт е, че либретистът да Понте прекарва последните 30 години от живота си в Ню Йорк и дори създава собствена трупа и поставя „Дон Жуан”.

Венецуелският бас-баритон Лука Пизарони тази вечер е в главната роля на разпуснатия и непокаял се прелъстител, руският бас Илдар Абдразаков е неговият измамен слуга, а американското сопрано Рейчъл Уилис-Соренсен е онеправданата благородничка Дона Ана. Дебютанти в директните радиоматинета са италианското сопрано Федерика Лобарди като Дона Елвира, руското сопрано Аида Гарифулина като Церлина, френския тенор Станислас дьо Барбейрак и немският диригент Корнелиус Майстер.

Действащи лица:
Дон Жуан, млад безнравствен благородник  – Лука Пизарони, бас-баритон
Командорът (Дон Педро) – Щефан Коцан, бас
Дона Анна, негова дъщеря – Рейчъл Уилис-Соренсен, сопран
Дон Отавио, годеник на Дона Анна – Станислас де Барбейрак, тенор
Дона Елвира, изоставена любима на Дон Жуан – Федерика Ломбарди, сопран
Лепорело, слуга на Дон Жуан –  Илдар Абдразаков, бас
Мазето, селски момък – Брандън Сидъл,бас
Церлина, годеница на Мазето – Аида Гарифулина,сопран
Селяни, селянки, слуги, гости, танцьори, танцьорки, музиканти.
Хор и оркестър на Метрополитън опера
Диригент – Корнелиус Майстер

Съдържание на операта „Дон Жуан”

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Арнаудов и Аделина Александрова

Нов студиен запис на Георги Арнаудов в БНР – премиерно представяне в „Предаване без име“

Броени дни преди Коледа обичаният от всички български композитор Георги Арнаудов гостува в студиото на „Предаване без име“, за да поднесе своя подарък на слушателите: готовия студиен запис на „Влахерна. Покров Богородичен“ за симфоничен оркестър. Произведението вече е познато на българската публика – то бе изпълнено за първи път на 12 януари..

публикувано на 15.12.19 в 08:30

Коледен ден на Европейския съюз за радио и телевизия

Тази година един от най-популярните музикални проекти на  Европейския съюз за радио и телевизия  –  Специалният Коледен ден на Еврорадио , провежда юбилейното си,  25-о издание на 15 декември . Първата серия великолепни коледни концерти беше излъчена на живо през 1995 г. През 2019-а – както всяка година, програма „Христо Ботев“ на БНР ще..

публикувано на 14.12.19 в 08:25

Пътуване из творчеството на Шуберт с Венета Нейнска

"Когато желаех да пея за любов, тя се превръщаше в тъга. А когато исках да пея за тъга, тя се превръщаше в любов" , Франц Шуберт Венета Нейнска гостува в “Артефир“ с покана за предстоящия концерт от цикъла "Сонатите на Шуберт" на 17 декември от 19 часа в Гьоте институт - България . Виртуозната пианистка ще изпълни едни от..

публикувано на 13.12.19 в 18:10

24-часов маратон на Краля на унгарската циганска цигулка Роби Лакатош

Каналът „Пънк Джаз“, който може да се слуша ежедневно на сайта на  Бинар , както и на общия  плейър  на БНР, следва принципите, заложени в самото предаване „Аларма“: мултикултурализъм ( но естествен, а не механичен или маркетингов ), оргиналност, неконформизъм, изследователски подход, търсене на връзките и отношенията между нещата… Защото..

публикувано на 13.12.19 в 16:32
Дмитрий Корчак и Олга Перетятко

„Хофманови разкази“ на виенска сцена

В оперната вечер ще излъчим „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах, спектакъл от сезона на  Виенската държавна опера , с който се отбелязват 200-години от рождението на композитора. Записът е от 11-и и 15-и септември тази година, с участието на тенора Дмитрий Корчак като поета Хофман. Сопраното Олга Перетятко се превъплъщава в трите женски образа –..

публикувано на 13.12.19 в 11:55