Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История и геополитика - Изборите за европейски парламент и бъдещето на Европа

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Наближаването на изборите за европарламент изостри политическото противопоставяне в Европа. На преден план излезе конфликтът между Матео Салвини и Емануел Макрон. Салвини призова французите да свалят Макрон, а френският президент отзова посланика на Франция от Рим. В разгара на тази политическа борба разговаряме с евродепутата от БСП Георги Пирински, авторитетен политик, повече от 30 години действащ на българската политическа сцена. Като представител на социалдемокрацията Георги Пирински акцентира върху нейната политика. Истинската Европа според българския евродепутат е социална Европа, Европа която защитава правата и интересите на широките и малоимотни слоеве от населението. Българският евродепутат счита, че европейската социалдемокрация се е увлякла в стремежа си да търси ефективна пазарна икономика. Получило се е така, че социалната тема е била иззета от т.н. консервативни и национални партии. Именно Салвини днес критикува Франция за нейната неоколониална политика в Африка и ограбването на африканските народи, което поражда мизерия и съответно неконтролируема миграция, от която страда Италия. Георги Пирински обаче вижда опасност от разпространението на национализма, който може да породи междунационални конфликти. „Днешният свят е взаимосвързан и никоя държава не може да се самозатвори в себе си.“, посочи евродепутатът. Все пак на този етап рейтингът на национално-консервативните сили се покачва, докато партиите, свързали се с глобализацията, включително социалистическите, губят подкрепа.

Чуйте разговора с Георги Пирински в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18