Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Трима мъже и една Маргарита“ и Лиза Шопова

Снимка: bg.wikipedia.org

Пиесата на Лиза Шопова „Трима мъже и една Маргарита“ ще бъде показана за първи път на сцена на 20 април, след като спечели конкурса на Сатиричния театър „Алеко Константинов“. В спектакъла, на който Лиза Шопова е и режисьор, играят заедно синът й Асен и баща му – актьорът Христо Мутафчиев. Самата Лиза Шопова разказва, че това не усложнява процеса на репетиции, защото всички те са професионалисти. „Искам всички актьори да са равнопоставени и като образи и като изява“ – казва тя. В постановката участват още Мартин Каров, Петър Калчев и Маргарита Хлебарова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снежана Йовева в студиото на програма „Христо Ботев“

За колекциите и мисията на Държавния културен институт към министъра на външните работи

Един оригинален музей на открито е разположен в парковото пространство на Министерството на външните работи в София. Скулптурната експозицията официално е представена на 25 май 2005 година. Изложени са произведения от колекциите на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Археологическия музей и съвременни български..

публикувано на 29.11.21 в 11:15

Солунският кинофестивал оживява в книга на Гергана Дончева

Книгата на доц. д-р Гергана Дончева „Солунският кинофестивал: История, предизвикателства и метаморфози“ увековечава един много важен, но слабо познат извън професионалните среди кинофестивал, какъвто е форумът в егейския град. Тази монография е резултат от няколкогодишната работа на авторката в рамките на проекта „Солун и българите: История, памет,..

публикувано на 29.11.21 в 10:25

Различните лица на сатирата

Сатира. Що е то сатира и какъв е гласът ѝ сега, какви са характеристиките ѝ в различните исторически епохи, какво е това, което я обединява във времето и каква е етиката на сатирата?  Михаил Вешим и Иво Балев, добре познати автори на сатирични текстове и книги, разглеждат различните лица на този интересен жанр. Чуйте предаването от звуковия файл...

публикувано на 29.11.21 в 09:35

Проф. Валери Стефанов за грижата за образа

Гост на предаването „ФотоФабрика – факт и фикция“ е професорът от Софийския университет Валери Стефанов.  Валери Стефанов е автор на неотдавна излязлата книга "И мало едно време в България – фотографски кодове и носталгични сюжети". Това е отправната точка към един разговор за грижата за образа, за „откраднатия лик“, за постепенното..

публикувано на 29.11.21 в 08:45

Оригиналът на първия роман на Кафка

След оригиналите на „Процесът“ и „Замъкът“ на Кафка излезе и оригиналът на известния като „Америка“ роман „Изчезналият“. Това е първият роман на писателя, който остава недовършен, но в който веднага проличава големият му талант и въображение.  Книгата разказва за юноша, който е изпратен от родителите си в Америка заради връзката му с домашната..

публикувано на 29.11.21 в 08:10