Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да превъзмогнем границите

БНР Новини
Васил Спасов, Силвена Павлова, Росица Караджова, Цвета Николова и Тодор Янкулов в студиото на „Познати и непознати“
Снимка: Росица Михова

„Преодоляването на границите в нас  е в основата на собствения ни растеж“ казва една източна мъдрост. Водени от нея през всичките години от съществуването на „Познати и непознати“ ние работим срещу предразсъдъците, които поставят границите в нас, между нас, между различните групи в обществото ни, а и между културите и народите…. 
Затова в поредното предаване отново призовахме: „Да превъзмогнем границите!“ Сторихме това като разказахме за работата на един театрален състав, който работи за интеграцията на хората с увреден слух. Гости в  студиото бяха  режисьорът Васил Спасов, актьорите Росица Караджова и Тодор Янкулов, както и жестомимичната преводачка Силвана Павлова. Силвана ни помагаше да разговаряме с Росица. Всички те са част от екипа на иновативния  двуезичен спектакъл, съчетаващ жестомимичен и говорим език „Граници“.
Постановката е по пиесата „Кукунор и Унику“ на финландския актьор Ееро Енквист и е част от голям европейски проект. Задочно участие в разговора взе и Цвета Янева – основател на Театър Цвете. Чуйте какво си казахме в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.