Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „По следите на дима“: Тютюн и табу

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

Как стана така, че тютюнът е най-популярното растение, а пушенето - широко разпространен и социално приемлив навик? Както подсказва заглавието, ще търсим отговорите на тези въпроси в психоанализата, а също в акразията - вървенето срещу собствената добра преценка - понятие, завещано ни от древногръцките философи.

Рационалното начало трудно  ще ни даде задоволителен отговор, затова пък скритата част на айсберга - несъзнаваното, подсказва интересни догадки.

Защо кампаниите против тютюнопушенето не дават желания ефект и какво е принцип на позитивната грешка? Как племенникът на Фройд Едуард Бернайс успява да популяризира през 50-те години на ХХ в. пушенето и да убеди жените, че еманципацията "дими" и минава през цигарата. 

Разглеждаме социалния и социализиращия фактор на пушенето и неговите трансформации през XXI век. Разговаряме с психолога Андрей Ганев, с Мартин Димитров - директор на рекламна агенция, с изкуствоведката Весела Ножарова.

Ще чуем музиканта Велислав Стоянов, както и писателя Милен Русков, който задава въпроса: "Що за свят и що за раса е тази, при която тютюнът може да стане най-популярното растение?" 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Климатични промени и инфекциозни болести

Климатичните промени са причина не само познати инфекциозни и паразитни заболявания да се завръщат и разширяват ареала си, но и способстват за възникването на нови болести. По данни на Световната здравна организация, от средата на 70-те години на 20-ти век насам са се появили над 30 нови заболявания. Свикнали сме да свързваме болести като..

публикувано на 27.10.21 в 08:45

Човеколюбиво училище

Ученикът човек ли е? Въпросът е напълно безсмислен… докато не се сблъскате с претоварената с излишна информация програма на децата, не поносите препълнената с луксозни учебници раница или не попаднете на родителска среща, в която се говори за учебни предмети, изисквания, правилници, санкции, но не и за човешките същества, заради които уж е..

публикувано на 26.10.21 в 09:50

Еврика! Успешни българи: Васил Николов и усещането за общност в науката

Васил Николов е едно от онези момчета, които се връщат с медали след всяко свое участие в олимпиадите по математика и физика. Носител е на стипендия „Еврика“, запален е по точните науки и може разпалено да разказва за красотата на физиката. И когато го карам да се представи сам, Васил ми казва, че е студент в първи курс в Софийския университет и учи..

публикувано на 25.10.21 в 17:51

Българи в Тюмен

За малката българска общност в западносибирския град у нас не се знае почти нищо. Българите са се озовали там основно като строители. И днес няколко многоетажни жилищни блока са известни като „българските“. Връзката с България, българския език и традиции се пази в различна степен в семействата, повечето от които са смесени. Дори да не говорят..

публикувано на 25.10.21 в 17:03
Петър Теодосиев

Променящото се лице на българската наука

Обикновено, когато интервюират голям български учен, медиите неизменно питат „Защо решихте да се занимавате с наука в България?“ А ако се зачетете в списание „Българска наука“, ще видите разнообразните причини и мотиви на различни специалисти зад подобно решение. Може дори да ви споходи слаб оптимизъм, че в едно обозримо бъдеще въпросът „Защо..

публикувано на 25.10.21 в 14:23