Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестни музиканти пристигат за ppIANISSIMO 2019

БНР Новини
Снимка: ppianissimo.info

22-то издание на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO започва с интердисциплинарния мултимедиен пърформанс на Триша Доун Уилямс на 22 март от 19.00 ч. в Първо студио на БНР. Заедно с Рубен Зара (прожекции/електроника) малтийската изпълнителка ще представи произведения за пиано с видео и електроника предимно на композитори от Малта и Америка.
Първият фестивален уикенд ще продължи с клавирна панорама на гръцката музика на XX век в изпълнение на Константинос Дестунис. На следващия ден София Меликян от Армения/Испания ще ни запознае с творчеството на ярко изявени жени композиторки главно от Испания и Латинска Америка.
Музикалната програма на фестивала включва десет концерта и няколко съпътстващи творческо-образователни събития с участието на изпълнители от Армения, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Люксембург, Малта, Холандия, Швейцария, Япония и България.
Концертите и творческите срещи са с вход свободен в Първо студио на БНР и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.
Международният фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO е уникален като концепция в световен мащаб и от години е единственият форум в България, изцяло посветен на съвременната музика. Фокусиран главно върху неизчерпаемите възможности на пианото не само като клавишен, но и като перкусионен инструмент, фестивалът е своеобразна лаборатория за ново изкуство – творческо пространство за утвърдени и дебютиращи интерпретатори, изследващи сложните процеси на съвременната клавирна естетика.
ppIANISSIMO е генератор на нови изпълнители и стимулатор за ново творчество. До този момент в изданията на фестивала са взели участие повече от 350 интерпретатори от близо 30 различни държави и са прозвучали произведения от над 500 творци, представящи над 60 страни по света. Голяма част от дебютиралите на ppIANISSIMO музиканти са вече сред водещите имена на съвременната култура. Почти всички изпълнения във фестивалните концерти са световни или български премиери, като по-доброто от прозвучалата най-нова музика днес показва пътя на бъдещата класика.
Създавайки условия за динамичен интеркултурен диалог и активен обмен на творчески идеи и професионален опит, ppIANISSIMO ежегодно утвърждава своята позиция на елитна европейска сцена от световно значение, предлагаща събития с високо художествено ниво и в разнообразен жанрово-стилов спектър. Със своята насоченост към актуалните творчески тенденции, експерименталните композиторски решения и новаторските изпълнителски практики в сферата на съвременното изкуство, фестивалът категорично отстоява своята стратегическа роля на представителен за музикалната ни култура форум.
Артистичният директор на фестивала Илия Граматиков представи музикантите и ни покани на концертите от първата фестивална седмица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За къде пътува господин Бианки

Най-новото заглавие в репертоара на Университетски театър на Нов български университет е "Чудното пътуване на господин Бианки" по мотиви на Джани Родари. Драматизацията и режисурата са на тандема Мила Коларова и Румен Гаванозов. Всеки ден на г-н Бианки е досущ като предишния – отива на гарата в Пот и се качва на влака за Пает, където работи в голяма..

публикувано на 15.04.24 в 15:33

Представят премиерно "Мъртвешки танц" на Стриндберг

Въпросът за демоните в човека и търсенето на пътя между доброто и злото в отношенията между мъж и жена. Какво застава между двама души и как страховете и слабостите им представят танца на смъртта, а какъв точно е той? – Тези и още много въпроси на драматургията на Стриндберг провокират актрисата Ивелина Колева да дебютира като режисьор със заглавието..

публикувано на 15.04.24 в 14:45
Митко Новков, Доротея Табакова, Мария Дамянова и Асен Масларски (от ляво надясно)

Песните на площада, посланията под открито небе

Бардовете. Преди години те бяха едни от най-популярните и обичани гласове на българската музикална сцена… Дали в наши дни те като че ли позаглъхнаха и позамлъкнаха? Едва ли е така? Бардовете ги има и като доказателства могат да бъдат посочени концертите, които правят, фестивалите, на които участват, песните, които създават. Как е със здравето..

публикувано на 15.04.24 в 12:55
Дани Бо

Нишката на радостта в акварелите на Дани Бо

Срещата на художничката Дани Бо с акварелната техника е любов от пръв поглед. "Terra Култура" открива Даниела Бошнакова (Дани Бо) далеч от френетиката на София – в Бреша, Северна Италия. Повод за разговора е изложбата с акварели в пазарджишката галерия "Георги Машев", която може да бъде видяна до 24 април.   Поглеждайки около себе си сега,..

публикувано на 15.04.24 в 11:49

Малкият човек в една от най-сложните човешки епохи

В нямото кино, което и днес казва толкова много, образът на Малкия човек отрази една от най-сложните човешки епохи. Утре (16 април) се навършват 135 години от рождението на Чарлз Чаплин . "Terra Култура" отдава почит на Скитника, на безумния талант или разумния творец – една от най-значимите личности в киното на ХХ век – Чарли Чаплин. Чаплин е..

публикувано на 15.04.24 в 10:30