Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 години членство на България в НАТО – постижения и перспективи

БНР Новини

Днес се навършват 15 години от членството на България в НАТО. По този повод Ива Дойчинова разговаря в „Нашият ден“ с политолога Георги Киряков и председателя на Атлантическия клуб Соломон Паси.

Георги Киряков: „В началото имахме огромна нужда да се присъединим към някой блок, най-малкото защото Варшавския блок се беше разпаднал, а ние имахме сериозни отбранителни проблеми, предвид ситуацията в съседна Югославия и войните там, които години наред тормозеха Балканите. България беше в сериозен пактов вакуум, тоест тя не беше присъединена към никой. Всъщност имаше само един съюз и това беше НАТО, заради разпада на цялата останала система – военна и политическа. А България е длъжна да бъде част от някакъв по-голям външно-политически блок. Най-малкото защото е уязвима.“

Като един от проблемите, пред които обаче е изправен днес НАТО, Георги Киряков посочи, че сега наблюдаваме как  съюзът започва сякаш да губи доверие в страните членки и преди всичко в САЩ, мнение, което беше изразено от президента Доналд Тръмп и което намери широк отглас и предизвика бурна реакция в Европа.

Соломон Паси: "През тези петнайсет години, които изминаха от членството ни в НАТО, си мисля, че като че ли след Априлското въстание през 1876 година има пет големи национални усилия, постигнати с национален консенсус и обединили националната енергия. Това са Освобождението, Съединението, Независимостта, членството в НАТО и членството в Европейския съюз. Тези пет залога трасират пътят на България за следващите десетилетия и много се надявам, че Европа няма да се поддаде на популизма, както това стана през 2016 година във Великобритания и Европейският съюз и НАТО ще се развиват по логичния си път – напред и нагоре."

За опитите на Доналд Тръмп да омаловажи и принизи ролята на НАТО Соломон Паси каза:

"САЩ са демокрация и не се свеждат само до една от своите институции –  до своята президентска институция и до един от своите президенти. Демокрация е имало и преди Тръмп, ще има и след Тръмп. И както видяхме, в момента в който той понечи да спомене нещо за излизане от НАТО, Конгресът веднага го контрира със законодателен акт и пресече каквито и да е илюзии в тази посока. Нещо повече, самият Тръмп излезе с една много сериозна инициатива, бих казал, ако тя бъде подета като цяло от НАТО. Това беше инициативата да покани Бразилия за член на НАТО."

Още за пътя, който България измина през тези 15 години от своето членство в НАТО, както и за проблемите и перспективите, пред които е изправен днес Алиансът, можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план,..

публикувано на 23.04.24 в 09:18