Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деян Парушев и крясъкът на красотата

БНР Новини
9
Снимка: Личен архив

Макар 23-тото издание на международния София Филм Фест да приключи, София продължава да е кино. Днешното ни „Време и половина“ го доказва. Този път то е посветено на едно от лицата на фестивала – Деян Парушев, моден фотограф, оператор, режисьор и част от журито, определило най-добрия документален филм на тазгодишния Софийски филмов фестивал.

Деян е син на художниците Йордан и Елена Парушеви. На 9-годишна възраст заминава за Париж заедно с майка си и вече 27 години живее и твори там като едно от популярните имена зад обектива в модната столица. Известно време дори работи за продуцентската компания на френския режсьор Люк Бесон.

Въпреки ангажиментите и забързаното ежедневие обаче, той често намира време да се прибира и в България. Този път прибирането му у дома е свързано именно със София Филм Фест. Деян не само участва като член на журито в документалния конкурс на фестивала, което му се отразява като бърза кино академия и по негови думи пораства за отрицателно време, но участва и в свободната програма на феста с филма си „Вечна красота“. Документалният филм е посветен на една от най-ярките тенденции в света на модата днес – наемането на модели над 60-годишна възраст.

Той представя един колективен портрет на всички онези модели, които не се страхуват да излязат от рамката. Предложението да направи този филм Деян получава от хората, с които се запознава в компанията на Люк Бесон. Филмът успя да предизвика истински интерес, както от страна на зрителите, така и от страна на медиите в Европа, Северна Америка и Азия. Предизвика и моя интерес.

Срещнах се с Деян Парушев в градинката пред Народния театър. Стори ми се подходящо място за разговор, посветен на красотата и начина, по който гледаме на нея. Там, на пейката, сред хората, решили да се отдадат на спокойствието, което носи това място, попитах режисьора на документалния филм „Вечна красота“ какво всъщност представлява красотата и не е ли тя различна за всеки от нас. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия