Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деян Парушев и крясъкът на красотата

БНР Новини
9
Снимка: Личен архив

Макар 23-тото издание на международния София Филм Фест да приключи, София продължава да е кино. Днешното ни „Време и половина“ го доказва. Този път то е посветено на едно от лицата на фестивала – Деян Парушев, моден фотограф, оператор, режисьор и част от журито, определило най-добрия документален филм на тазгодишния Софийски филмов фестивал.

Деян е син на художниците Йордан и Елена Парушеви. На 9-годишна възраст заминава за Париж заедно с майка си и вече 27 години живее и твори там като едно от популярните имена зад обектива в модната столица. Известно време дори работи за продуцентската компания на френския режсьор Люк Бесон.

Въпреки ангажиментите и забързаното ежедневие обаче, той често намира време да се прибира и в България. Този път прибирането му у дома е свързано именно със София Филм Фест. Деян не само участва като член на журито в документалния конкурс на фестивала, което му се отразява като бърза кино академия и по негови думи пораства за отрицателно време, но участва и в свободната програма на феста с филма си „Вечна красота“. Документалният филм е посветен на една от най-ярките тенденции в света на модата днес – наемането на модели над 60-годишна възраст.

Той представя един колективен портрет на всички онези модели, които не се страхуват да излязат от рамката. Предложението да направи този филм Деян получава от хората, с които се запознава в компанията на Люк Бесон. Филмът успя да предизвика истински интерес, както от страна на зрителите, така и от страна на медиите в Европа, Северна Америка и Азия. Предизвика и моя интерес.

Срещнах се с Деян Парушев в градинката пред Народния театър. Стори ми се подходящо място за разговор, посветен на красотата и начина, по който гледаме на нея. Там, на пейката, сред хората, решили да се отдадат на спокойствието, което носи това място, попитах режисьора на документалния филм „Вечна красота“ какво всъщност представлява красотата и не е ли тя различна за всеки от нас. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

10 книги са номинирани за Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2020

10 книги са номинирани за Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2020. Тази година в националния литературен конкурс „Иван Николов“ се състезаваха общо 47 книги от 23 издателства.  Жури в състав Йордан Велчев  – председател, и членове Иван Ланджев и  Здравко Дечев  за двадесет и четвърти път излъчи номинации за престижната награда...

публикувано на 03.12.20 в 08:50

„Първите 20“ години на века в 20 разказа, събрани в един сборник

Двайсет разказа говорят за първите две десетилетия на XXI век. Те са събрани в своеобразното продължение на онлайн инициативата „Декамерон2020“ – сборникът „Първите 20“. Негов съставител е Александър Шпатов, писател и автор на предговора в книгата. „Разказите си говорят един с друг. Много е интересно човек да си даде сметка за 20 години колко..

публикувано на 02.12.20 в 16:27
Кадър от филма

„Бащата“ с кампания за наградите "Оскар"

Режисьорите на „Бащата“ Кристина Грозева и Петър Вълчанов събират средства за рекламната кампания на филма на 93-тите награди „Оскар“. Продукцията е българското предложение за наградата в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“. Избра я комисията на Националния филмов център с председател Милко Лазаров. "Оскари"-те са планирани за 25 април 2021..

публикувано на 02.12.20 в 14:15
Цветана Петрова, Неугасима жар (детайл), 1984

Текстилът – артистичен и авангарден, отбелязва 60-годишнина

Дни преди налагането на по-строги мерки заради коронакризата у нас, с вернисаж в Националната галерия „Квадрат 500“ - зала 19 се откри изложбата „Текстилът – артистичен и авангарден“. Този проект бе замислен отдавна, но чакаше подходящото време – разказа в „Артефир“ изкуствоведът Дочка Кисьова-Гогова. Текстилна художествена школа в България се..

публикувано на 02.12.20 в 13:35

„Мазето“, което крие демони, жертви и едно предупреждение за любов

Любовта е поредното чувство, с което трябва да се внимава. Разбира мъжът без име, докато превръща една от всички жени, които среща по пътя си, в своя жертва. Жертва на обичта му към друга жена, която толкова силно се опитва да предпази от самия себе си, че накрая стига до момента, в който губи контрол над несъзнателното, диктуващо правилата..

публикувано на 02.12.20 в 13:05