Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Безкрайно щастлива съм, че мога да работя в родния си град“, казва Андреана Николова

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

Тя е водеща солистка на Русенската опера. Там дебютира като Улрика от „Бал с маски“ на Верди. Сега последното предизвикателство, което поема е участието й в мюзикъла „Кабаре“ на Джон Кендър и Фред Еб. Премиерата беше на 6 април, а на 13 е вторият спектакъл.

В кариерата си до тук има няколко много престижни отличия - Лауреат е на националните конкурси:  първи награди на конкурсите „Пълдин“, „Гена Димитрова“, „Феручо Талявини“ в Австрия, като там получава и наградата на австрийската критика. Трябва да спомена още конкурсите „Ирис Адами Корадети“ в Италия, и българските „Светослав Обратанов“, „Парашкев Хаджиев“ и „Борис Христов“, където Андреана получава и наградата на публиката.

Завършила е НМА „Панчо Владигеров“, а в момента самата тя преподава в музикалната гимназия в Русе. 

„Много съм щастлива. Това е новото ми поприще. Това е изключително отговорна задача и много вълнуваща“, казва Андреана Николова.


В предаването ще звучат документални и студийни записи на певицата от оперите „Фаворитката“ на Доницети, „Дон Карлос“ и „Бал с маски“ на Верди, „Адриана Лекувьор“ на Чилеа, както и фрагменти от „Рапсодия за алт, мъжки хор и оркестър“ на Брамс, Реквием на Моцарт и „Песни на странстващия калфа“ на Малер.


Слушайте "Български изпълнители" на 12 април, петък, от 23.00 часа по програма "Христо Ботев".
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Проклятието на Фауст“ от Залцбург

На 22 август тази година на сцената на Залцбургския фестивал Ален Алтиноглу дирижира звездния солистичен състав Елина Гаранча, Чарлз Кастроново, Илдар Абдразаков и Петер Келнер заедно с Детския хор на Залцбургския фестивал , Смесения хор на Концертното дружество на Виенската държавна опера и Виенската филхармония. Представят оперната оратория или..

публикувано на 04.12.21 в 08:35
Аделина Александрова и Георги Димитров

Диригентът Георги Димитров: Имал съм звездни мигове, но не съм ги усещал като такива

Наричат го „институция в музикалния ни живот“, а около начина му на работа и особеностите на характера му се носят легенди. Диригентът Георги Димитров, който не обича да го наричат маестро, но в действителност напълно заслужава тази титла, е от онези големи личности, срещите с които винаги се превръщат в празник. Изключителен професионалист, работил с..

публикувано на 03.12.21 в 08:05

Нов детски мюзикъл „Зайченцето бяло“

На сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ на 5 и 10 декември от 11 часа ще оживее детският мюзикъл „Зайченцето бяло“ по музика на Румен Бояджиев-син и текст на Венелин Методиев, вдъхновен от едноименната песен на Леда Милева и Петър Ступел. „Нашата идея беше да направим серия от приказки, свързани с музикално-сценичния живот. Обърнахме..

публикувано на 02.12.21 в 12:05

„Проклятието на Фауст” от Ектор Берлиоз

По І част на „Фауст” от Йохан Гьоте Либрето: Ектор Берлиоз и Алмир Гандоние Световна премиера: 6 декември 1846 г. в Опера комик, Париж Действащи лица: • Фауст - тенор • Мефистофел - баритон • Маргарита - мецосопран • Брандер - бас Хор - селяни, войници, студенти, гномове и силфи, блуждаещи огньове, съседи на Маргарита, демони и осъдени души,..

публикувано на 01.12.21 в 13:40

Григор Паликаров – многостранен талант

В „Студио „Музика“ гостува Григор Паликаров – диригент, пианист и композитор, концертирал в почти цял свят: Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка, на 30 ноември. Носител е на наградата „Златно перо“ през 2009 г., „Емил Чакъров“ – 2019, „Кристална лира“ през 2002, 2012 и 2017, както и „Златна лира“ за изключителен принос към българското музикално..

публикувано на 30.11.21 в 08:40
Подкасти от БНР