Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Безкрайно щастлива съм, че мога да работя в родния си град“, казва Андреана Николова

БНР Новини

Тя е водеща солистка на Русенската опера. Там дебютира като Улрика от „Бал с маски“ на Верди. Сега последното предизвикателство, което поема е участието й в мюзикъла „Кабаре“ на Джон Кендър и Фред Еб. Премиерата беше на 6 април, а на 13 е вторият спектакъл.

В кариерата си до тук има няколко много престижни отличия - Лауреат е на националните конкурси:  първи награди на конкурсите „Пълдин“, „Гена Димитрова“, „Феручо Талявини“ в Австрия, като там получава и наградата на австрийската критика. Трябва да спомена още конкурсите „Ирис Адами Корадети“ в Италия, и българските „Светослав Обратанов“, „Парашкев Хаджиев“ и „Борис Христов“, където Андреана получава и наградата на публиката.

Завършила е НМА „Панчо Владигеров“, а в момента самата тя преподава в музикалната гимназия в Русе. 

„Много съм щастлива. Това е новото ми поприще. Това е изключително отговорна задача и много вълнуваща“, казва Андреана Николова.


В предаването ще звучат документални и студийни записи на певицата от оперите „Фаворитката“ на Доницети, „Дон Карлос“ и „Бал с маски“ на Верди, „Адриана Лекувьор“ на Чилеа, както и фрагменти от „Рапсодия за алт, мъжки хор и оркестър“ на Брамс, Реквием на Моцарт и „Песни на странстващия калфа“ на Малер.


Слушайте "Български изпълнители" на 12 април, петък, от 23.00 часа по програма "Христо Ботев".
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 декември 2023 г.

1 декември Свири Датския камерен оркестър с диригент Адам Фишер. 3.00 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), увертюра "Леонора". 3.15 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Шандор Фишер (аранжимент), Концерт за валдхорна № 3 в Ми бемол мажор, K447 (аранжимент за виолончело). Солист Габриел Швабе (виолончело). 3.34 часа – Дьорд Лигети (1923-2006),..

публикувано на 30.11.23 в 08:50

"Новините в джаза" представят песните на Петър Ступел

През 2023-та се навършват 100 години от рождението на Петър Ступел – големия български композитор, докоснал с творчеството си сърцата на милиони хора. Той е от онези творци, които умеят да наситят дори най-малката песен с ярки мелодия и съдържание, да изваят незабравим образ и да направят света, в който живеем, прекрасен. Петър Ступел е автор на детска..

публикувано на 29.11.23 в 12:10

Глас от вечността

Определение за забележителния глас на Ева Касиди трудно може да се даде. Той е нещо, което трябва да почувстваш със сетивата си, да усетиш като духовно преживяване, не само да го чуеш. Разтърсва като електрически ток и изпълва очите със сълзи. Питаш се: "Как е възможно? Кой Господ го създаде? От кои висши измерения идва..?" Гласът на Ева е явление!..

публикувано на 29.11.23 в 10:40
Марио Бионди

Джинджи и круунърите в джаза

"Джаз+" на 29 ноември  е посветено на нови записни продукции, но и на откъс от един концерт от тазгодишния фестивал в Катовице на един от "кръстниците" ни – френският акордеонист Ришар Галиано. Неговата композиция "Танго за Клод" (Нугаро), напомняме, е вдъхновена от "Либертанго" на Пиацола, а в случая, "сайдмен" му е Рон Картър. Още един добър наш..

публикувано на 29.11.23 в 09:45
Роберто Фонсека

Макондо от Бразилия до Швеция

"Джаз+Дуенде" на  27 ноември  започва с един от кубинските ни "кръстници", Роберто Фонсека и поредния му албум – "Голямото забавление". За да е още по-голямо, редуваме студийни записи с представянето му на живо в поредицата на АРТЕ "Летящите концерти".  Живеещата между Франция и Испания кубинска челистка и вокалистка Ана-Карла Маса отново ни кани на..

публикувано на 26.11.23 в 12:00