Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Калин Терзийски: За морковите и хората

Как интелигентните острови могат да се превърнат в континенти и дали Жан-Пол Сартър би приел коментарите на един писател и един политолог днес

Калин Терзийски и Мария Мира Христова

Към наградите и хората, които се стремят да бъдат институции, поглеждаме с писателя, психиатър и художник Калин Терзийски в деня, в който Жан-Пол Сартър си отива от този свят, а години преди това през 1964 г. отказва Нобелова награда за литература.
Защо „Адът – това са другите“ продължава да работи и днес чрез облаги, награди и отличия и вкусен ли е за твореца морковът, подаден от властимащите в различните аспекти на властване? Доколко важно е да останеш свободен в собственото творческо извисяване, но и да конвергираш противоположното като същност, с което да докажеш, че съществуването е преди същността? – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.


Арман Бабикян: Интелигентни острови срещу континенти
Кои са хората, които стават институции в политиката и управлението на България, има ли ползи и вреди от поведението им и защо „Златният век“ приключва или едва сега започва – чуйте отговори в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Акрополът в Атина, Атина, 1991 г., ©Мартин Пар, от серията Small World

Фотокниги на Мартин Пар

ПУК! (платформа за фотокниги с библиотека и поп-ъп книжарница) ще гостува на изложбата „Този малък свят” на британския фотограф Мартин Пар на 29 февруари. Той е автор на над сто фотокниги, а 30 от тях може да разгледате в галерия „Синтезис“ между 14 и 20 часа. По време на събитието ще можете да оцветявате снимки на Мартин Пар от книгата „The Martin Parr..

публикувано на 26.02.20 в 12:30

Начало на XXXVII Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2020

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на   „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. На 4 февруари програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 20 20. Конкурсът e със свободна тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите Ваши..

обновено на 26.02.20 в 11:32

„Семеен портрет“ на Димитър Генчев – през полупрозрачните пластове на личното

С една изложба, но разделена между камерната галерия „Сариев“ в центъра на Пловдив и широкото ателие на художника в огромна и разнебитена бивша болница до река Марица, Димитър Генчев споделя пластовете на интимния си свят. Отрязъци от обикновения живот, фигури на деца, носталгична слънчева светлина, хаотична природа, отражения и детайли от забравени..

публикувано на 26.02.20 в 09:05

„Мефистофел“ на Клаус Ман отново на български

Литературният шедьовър за абсурдите на Третия райх, обрисуван чрез историята на една кариера, отново е на книжния ни пазар.  „Мефистофел“ на Клаус Ман не е издавана у нас от 1976 година. Романът, създаден от първородния син на Томас Ман в Амстердам, е една от първите антинацистки книги на немски автор.  „Мефистофел“ предизвиква скандал в Германия,..

публикувано на 25.02.20 в 17:18

Камелия Кондова: Сега не ми се пише за любов, аз я имам

Спомням си, че и без тебе съм живяла. А и да забравя, хората говорят как са видели, че невръстното ми тяло се превръща във обратното на мрак. Спомням си, че мама не допусна да си имам куче – да не ме ухапе, да не цапа и да не скимти. Трябваше сама на вярност да се уча. Трябваше – преди да ми се случиш ти. Смъртите..

публикувано на 25.02.20 в 16:27