Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За божурите и защитените местности

БНР Новини
Снимка: Оля Стоянова

„Теснолистен божур“ е една нова защитена местност в близост до София. Намира се на територията на с. Волуяк и заема площ 13,52 хектара. И както се сещате – там растат диви божури, защитен и рядък вид. Оттам идва и името на Божурище – заради хилядите диви божури, които някога през април и май са разцъфтявали в полето.
За теснолистните божури и за новата защитена зона край София, разговаряме с Росен Василев от фондация „Биоразнообразие“.

Новата защитена местност, обявена на 28 август 2017 г., е създадена именно, за да запази този теснолистен божур – Paeonia tenuifolia. В разпоредбата е записано, че в новата защитена зона е забранено разораването и залесяването на имотите, внасянето на други растителни видове, паленето на огън и т.н.
Само че в края на април на поляните между Волуяк и Божурище можеха да се видят не само дивите божури – току-що разцъфтели, но и грудките на растенията, които са били в съседните парцели, които не спират да се изорават. Въпросът е, че когато говорим за редки растения, защитени от Закона за биологичното разнообразие и от Европейската конвенция за опазване на дивата флора, фауна и природни местоообитания, а също и включени в Червената книга на България със статут „застрашен“, би трябвало да положим повече усилия да не бъдат разоравани находищата им. Още повече, че става въпрос за една съвсем ограничена територия – от четири – пет метра, където растат дивите божури.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Съмърхил“ – 100 години по-късно

Експерименталното училище, създадено преди век от психолога Александър Нийл, е един от новаторските модели за реформиране на традиционното авторитарно образование от края на ХIХ и началото на ХХ век. Моделът Съмърхил е вдъхновение за много следващи проекти, а идеите на Нийл и реализацията им са ценен опит в търсенето на нови посоки за развитие на..

публикувано на 26.02.21 в 10:50
Стартът на бягането заднишком

Българин постави рекорд на Гинес в… Индия

Българин е участвал в рекорд на Гинес по бягане назад в Индия. Който не вярва може да види сертификатът му в галерията по-долу. А който вярва, да чуе разговора с Татеос Татеосян. Той в момента живее във Варна, но иначе е гражданин на света. Работил е като бижутер в САЩ, притежавал е ювелирна фабрика в Мексико и е управлявал завод за накити в..

публикувано на 25.02.21 в 11:35
„Освобождаване на селяните (прочитането на манифеста)“, картина от Борис Кустодиев, 1907 г.

Русия без крепостни

На 19 февруари стар стил (3 март нов) 1861 г. по времето на император Александър II в Русия е отменено крепостното право. 160 години оттогава. Това е огромна реформаторска стъпка в огромната държава, която косвено има връзка и с българската история – тъкмо тази е причината в Сан Стефано примирието между Русия и Османската империя да бъде подписано на..

публикувано на 25.02.21 в 10:15

Пандемията възобнови „черните сватби“ в Израел

Чума, холера, испански грип, Covid-19. Пандемиите са неизбежен спътник на човечеството. Колкото и да не е била развита медицината в миналото, практиката и животът наложили свои правила, за да се спре разпространението на заразата. Спомнете си за „Декамерон“ на Бокачо – аристократите се изолират и за да се развличат си разказват еротични истории...

публикувано на 24.02.21 в 11:23

Паралелните светове на двуезичието и евфемизмът „билингви“

Всяка година около Международния ден на майчиния език – 21 февруари – се организират прояви, публикуват се журналистически материали за нашия майчин език – българския, за мястото му сред европейските езици, за съхраняването му у сънародниците ни, живеещи в различни краища на света, и това е съвсем естествено и важно. Напоследък обаче темата за майчиния ни..

публикувано на 23.02.21 в 17:31