Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За божурите и защитените местности

БНР Новини
Снимка: Оля Стоянова

„Теснолистен божур“ е една нова защитена местност в близост до София. Намира се на територията на с. Волуяк и заема площ 13,52 хектара. И както се сещате – там растат диви божури, защитен и рядък вид. Оттам идва и името на Божурище – заради хилядите диви божури, които някога през април и май са разцъфтявали в полето.
За теснолистните божури и за новата защитена зона край София, разговаряме с Росен Василев от фондация „Биоразнообразие“.

Новата защитена местност, обявена на 28 август 2017 г., е създадена именно, за да запази този теснолистен божур – Paeonia tenuifolia. В разпоредбата е записано, че в новата защитена зона е забранено разораването и залесяването на имотите, внасянето на други растителни видове, паленето на огън и т.н.
Само че в края на април на поляните между Волуяк и Божурище можеха да се видят не само дивите божури – току-що разцъфтели, но и грудките на растенията, които са били в съседните парцели, които не спират да се изорават. Въпросът е, че когато говорим за редки растения, защитени от Закона за биологичното разнообразие и от Европейската конвенция за опазване на дивата флора, фауна и природни местоообитания, а също и включени в Червената книга на България със статут „застрашен“, би трябвало да положим повече усилия да не бъдат разоравани находищата им. Още повече, че става въпрос за една съвсем ограничена територия – от четири – пет метра, където растат дивите божури.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никола Каравасилев

Еврика! Успешни българи: Никола Каравасилев

Никола Каравасилев печели "Еврика" преди години. Разказва как всичко, което си е пожелал като млад учен, се е сбъднало днес.  Сега той е учител по астрономия в Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" и е сред ръководителите на отборите, които представят България на националните и международни олимпиади по физика и астрономия...

публикувано на 04.12.23 в 17:05

Момчил Панайотов: Горите са много по-уязвими, отколкото ни се иска

Приемаме горите за неизменна даденост и част от пейзажа, а те нерядко са деликатни системи и промяната във факторите на средата, включително климатичните, може да доведат до значителни допълнителни промени. Според Световната метеорологична организация 2023 г. ще бъде най-топлата в история на метеорологичните наблюдения на Земята, като всеки..

публикувано на 03.12.23 в 10:05

Сама жена на фотосафари в Африка

Помня как п ървият път когато тръгнах сама за Африка, близките ми едва не завиха на умряло. Е, видяха, че не само се върнах жива и здрава от Кения, ами бях напълнила цял терабайт памет със снимки и видео, та при второто ми пътуване воят бе значително по-приглушен. Всъщност, ако дамата не е отявлен екстремист, който държи да скита далеч извън..

публикувано на 03.12.23 в 08:05

За смисъла на четенето и възможностите, които то дава

С инициативата "Ден на четенето", която се проведе за първи път у нас, няколко граждански организации призоваха четенето да стане национална кауза, насочена към повишаване на равнището на функционална грамотност, подобряване на умението за извличане и анализиране на информация у младите хора. Сред многобройните учебни заведения, които се включиха в..

публикувано на 02.12.23 в 12:10

Терапия със стволови клетки излекува жена от ХИВ

"Никой не би трябвало да очаква, че излекуването или ремисията е зад ъгъла", гласи обобщено мнението на специалистите за момента, но въпреки това третият случай на пациент, излекуван от СПИН дава надежда в борбата с болестта. Жена е третият пациент в света, излекуван от ХИВ вирус. За лечението ѝ лекарите са приложили иновативен метод на..

публикувано на 01.12.23 в 08:35