Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Групова изложба „Интеграция на идентичности“

БНР Новини

Очевидно е, че темата „Интеграция на идентичности“ е особено актуална. Това се потвърждава от груповата, българо-македонска изложба с това заглавие, която ни среща с интересни и качествени съвременни автори от България и Северна Македония. Експозицията се представя в прочутата Балабанова къща в Пловдив, като продължение в някаква степен на един друг проект от предишни години, който се наричаше „Свързване“.

Както казва проф. Свилен Стефанов, куратор от българска страна, в каталога, който представя авторите „Интересен е самият факт на изложбата, когато едни до други застават произведения на съвременни автори, интерпретиращи изкуството от радикално социалните, до напълно херметичните му измерения“. Ще си послужим и с още една оценка, на Горанчо Георгиевски, от македонска страна, който казва: „… повечето от тези автори са значими за промените на мисълта и концепта в съвременното македонско изкуство, за своя главна основа има комуникацията, приятелството, взаимното разбиране и преди всичко любовта към изкуството.

Творците, които не познават граници, винаги намират начини и осъществяват контакти с близките им творчески натури“. Ще цитираме някои  автори и творби като Иво Пецов: „Забравена интеграция“, Павел Целковски – „Човекът и морето“,  Беди Ибрахим – „Гнездо“, Шкипе Мехмети – „Тишина“. А от българска страна художници като Генади Гатев с творбата „Въображаеми генетични карти“, Иван Кюрнов с „Азбучни видове“ и други.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЮНЕСКО с поредно признание за НДФ "13 века България"

Жан Ив Льо Со, директор на Бюрото за стратегическо планиране на ЮНЕСКО, в официално писмо потвърждава от името на Генералния директор на организацията, че официалните отношения с Националния дарителски фонд "13 века България" са подновени със срок до 2027 година. "Фондът е единствената по рода си организация в България с подобен статут, казва..

публикувано на 17.08.22 в 18:15

На гости на Алберт Коен

Обичаният актьор в Израел - Алберт Коен, ангажиран в театъра, киното и дублажа, наскоро отбеляза 90 годишнината си. Доайенът на Театър "Камери" в Тел Авив е роден на 9 юни 1932 г. в София, в хубав дом на столичната улица "Раковски" 80, срещу Операта.  Още на младини емигрира в Израел. Преди това е учил в Академията за музикално и драматично..

публикувано на 17.08.22 в 14:35

От Австрия до Малтийския орден с помощта на градския транспорт

Нова визия на 11 спирки на градския транспорт в централната част на столицата са превърнати в изложбено пространство.  Фотосите са на забележителности, подбрани от дипломатическите мисии на Австрия, Швейцария, Италия, Португалия, Финландия, Грузия, Дания, Румъния, Чехия, Израел и Суверенния Малтийски Орден. На всяко изображение има кратки..

публикувано на 17.08.22 в 12:31

Неоекспресионизмът на Жан-Мишел Баския – символи и знаци

"За символите и знаците" е първата цялостна музейна ретроспекция, която показва изключителното творчество на Жан-Мишел Баския във виенския музей "Албертина" от 9 септември 2022 г. до 8 януари 2023 г. Изложбата включва 50 произведения на "гениалното дете" на неоекспресионизма , които предоставят прозрения за уникалния визуален език на Баския, като..

публикувано на 16.08.22 в 15:05
Емил Янев, Богдана Костуркова, Марта Вачкова, Кин Стоянов (от ляво надясно)

Прегръдките на Гришата

В епизод 466 "Трамвай по желание" прави дълбок поклон на артистичната легенда Григор Вачков по повод 90-годишнината от неговото рождение. Когато през 70-те години Гришата се появеше по улиците, около него се образуваше спонтанна манифестация. Едни разпознаваха в него комика от Сатиричния театър, други – творческият съекипник на Йордан Радичков, а..

публикувано на 16.08.22 в 13:36