Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба – послание за напредничавостта на България

БНР Новини
Ива Дойчинова, Николай Неделчев и Мария Василева (отляво надясно)
Снимка: Здравко Петров

От няколко дни в галерия „Структура“ е открита изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“, която ще продължи до 27 юли. В нея са изложени картини от колекцията на Николай Неделчев, представящи българския модернизъм в периода между двете световни войни. В студиото на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР гостуваха колекционерът Николай Неделчев и галеристката Мария Василева. За Николай Неделчев ориентацията към българския модернизъм от началото на 20 век пламва след среща с картина на Милчо Качулев. Той разбира, че е попаднал на „бяло петно“ в българското изкуствознание, което разпалва колекционерската му страст, която придобива характер на откривателство. Когато вижда колекцията на Неделчев галеристката Мария Василева разбира, че е попаднала на „съкровище“. Платната показват, че в първата половина на 20 век България е вървяла ръка в ръка с Европа. Галеристката схваща изложбата като позитивно послание за напредничавостта на България. Изложбата повдига много въпроси: Защо тези художници не са ни известни? Защо творбите им не се намират в музеите?

В изложбата все пак има и много известни имена, някои от които не винаги свързвани с изобразителното изкуство като създателят на националното радио Сирак Скитник, изкуствоведът Николай Райнов, литературният критик Кирил Кръстев, поетът Гео Милев, но също художниците Иван Милев, Иван Ненов, Жорж Папазов, Дечко Узунов, Александър Жендов… Сред неизвестните имена пък освен Милчо Качулев са Ана-Люля Симидова Праун, Мара Учкунова-Аубьок и Анна Балсамаджева .„Изложба-откритие“ – обобщи водещата Ива Дойчинова оценката за уникалното културно събитие.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„12 писма до дванайсетокласниците“ – урок по комуникация

Не от по-големия до по-малкия, не от опитния до този, който още не знае много, не и от успелия до прохождащия. Не е дори от учителя и родителя до детето. А от човек до човек. Такива са всичките „12 писма до дванайсетокласниците“, макар и до този момент да са публикувани само девет от тях. Идеята им е не толкова да учат, тъй като е ясно, че всеки,..

обновено на 01.06.20 в 16:32

Кристо, артистът, който опакова Райхстага, почина на 84

"Работите му събираха хората заедно, се казва в изявлението по повод смъртта на световноизвестния артист Кристо на официалната фейсбук страница, която го представлява. Роденият в Габрово през 1935 г. Христо Явашев почина на 84 години в Ню Йорк. Кристо живя пълноценно, той не само мечтаеше за невъзможното, но и го създаваше " - се казва още в..

публикувано на 01.06.20 в 10:55

Стрийминг платформите със сериозен тласък в киното

От днес до 7 юни филмови заглавия от кинофестивалите в Кан, Берлин, Сънданс, Торонто и Венеция могат да бъдат гледани в „ We’re One: A Global Film Festival “.  Десетдневният глобален виртуален фестивал е в YouTube, който показва всевъзможни филми – от пълнометражни и късометражни до документални и музикални. Този фестивал дава заявка, че..

публикувано на 29.05.20 в 16:52
Проф. д.н. Камелия Николова

НАТФИЗ организира безплатни онлайн консултации за кандидат-студентите

Епидемията от новия коронавирус промени коренно живота ни през последните месеци. Театрите бяха затворени за повече от два месеца, а обучението на студентите в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, както и в другите учебни заведения, трябваше да премине онлайн. Онлайн започва сега и кандидатстудентската кампания на Театралната академия. На 25 и 26 юни предстоят..

публикувано на 29.05.20 в 14:05

„Пролетни етюди“ на Моста на влюбените

Романтичната изложба „Пролетни етюди“ показва завладяващи фотографии на „Етюд-и-те на София“ на Моста на влюбените при НДК от 18 май до 7 юни. Добре познатите „Етюди“ ни разхождат из красивата опустяла София, която обаче не е загубила чара си и призовава хората да започнат отново да виждат красотата около себе си. Софийската пролет преминава..

публикувано на 29.05.20 в 13:45