Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Концерт на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист Яна Дешкова - директно от зала „България“ на 20 юни, от 19 часа

Концертът от програмата на фестивала „Софийски музикални седмици“ ще излъчим директно в ефира на програма „Христо Ботев“

| обновено на 20.06.19 в 13:19 БНР Новини
Найден Тодоров и Яна Дешкова

Юбилейното, петдесето издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ включва и няколко забележителни концерта на Софийската филхармония. На 20 юни под диригентството на маестро Найден Тодоров можете да слушате творби, вписали се в класиката на 20 век: Концерт за цигулка и оркестър от Ерих Корнголд (със солист талантливата българска цигуларка Яна Дешкова) и Десетата симфония от Дмитрий Шостакович, а „прелюдия” към тази програма е популярният Танц на Кашчей Безсмъртни  из балета „Жар птица” от Игор Стравински.

Много български цигулари заемат престижната позиция на концертмайстори в световноизвестни оркестри – Яна Дешкова е сред тях. От 2004 г. тя е първи концертмайстор на Aalborg Symphony Orchestra, както и гост-концермайстор на оркестрите в Орхус - Дания, и Трондхайм – Норвегия. Нейната първа учителка по цигулка в родния ѝ град Плевен е известната педагожка Благородна Танева. На 6 години Яна печели специалната награда на Националния конкурс „Светослав Обретенов“, на 8 години дебютира на концертната сцена. Продължава обучението си в „Guildhall School for Music and Drama” в Лондон (1996 – 2000) при прочутия Ифра Нийман. Посещавала е майсторските класове на Пинкас Цукерман и Минчо Минчев. През 1997 г. тя печели първа награда на Международния цигулков конкурс „Родолфо Липицер”, както и специалната награда „Липицер”.

Цигуларката се радва на световно признание, солист е на елитни камерни и симфонични оркестри. Има записи за БНР, БНТ, RAI 3, Класик ФМ радио, Dacapo, Hessische Rundfunk-Frankfurt и др. Яна Дешкова е член на квартет „Quintilian”, съосновател на ансамбъл „ContiNEO”, свири барокова музика с „New London Consort”.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бени Голсън

Посвещения - 2

„Джаз клуб“ отваря врати с изпълнение на „Манхатън Трансфър“. Вокалната формация от Ню Йорк изпълнява сложната композиция „Аз си спомням Клифърд“. Саксофонистът Бени Голсън я написва през 1957 година, в памет на отишлия си 25-годишен талантлив тромпетист Клифърд Браун.  При първото гостуване в България, в рамките на Джаз фестивала в Банско, Бени Голсън..

публикувано на 02.12.20 в 18:00

Програма на Еврокласик ноткюрно от 1 да 15 декември 2020

1 декември Изпълнения на латвийското трио „Ангеликус“ в състав: Сондра Леймалниеце (флейта) Елина Симкус( сопрано) и Лева Саблонска (арфа). 3.00 часа – Язепс Мединс (1877-1947), „Мечтание“. 3.05 часа – Язепс Мединс (1890-1966), „Вечер е“ (аранжимент Лева Саблонска). Изпълняват Елина Симкус (сопрано) и Лева Саблонска (арфа). 3.07 часа – Йохан Себастиан..

публикувано на 01.12.20 в 14:35

Фолклорен радиоблиц с Ива и Ева Валентинови

Те са две сестри, много еднакви и много различни. Музиката е третият елемент в тяхната роднинска връзка. "Радиото ми дава адреналин" – казва Ева Валентинова, а Ива Валентинова допълва – "Дава предизвикателства и много хоризонти. Познанства, които са изключително ценни, и много знания" Дали ще ни разкрият нещо различно за себе си, чуйте в..

публикувано на 01.12.20 в 08:38

„Полиевкт“ на Гаетано Доницети

29.11.1797 г. в Бергамо е роден Гаетано Доницети. 30.11.1848 г. в Неапол е премиера на операта „Полиевкт“ Чудесен повод програма „Христо Ботев“ да представи запис на тази малко позната опера на 29 ноември от 14 часа, тъй като никак не беше лесно да се избере коя от останалите 74 опери да прозвучи. Операта „Полиевкт“ е опера в три действия с либрето на..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Ви-Валди

Светът не вярва в стари богове. Светът не чака нова Богородица. Светът си знае като две и две какво е безизходица. Върти се нощем в тясното легло в безсъние хроническо и нявгашното пещерно тегло днес му изглежда весело, епическо. И стогодишните войни, и бутафорните нашествия, и тези реформаторски вълни без никакви..

публикувано на 28.11.20 в 11:20