Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

История и геополитика: Тайните на Втората световна война

БНР Новини
Академик Георги Марков (вляво) и Румен Дечев в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Росица Михова

В предаването „История и геополитика“ (Мултикултурни диалози) на програма „Христо Ботев“ на БНР, единственото предаване за обща история и геополитика в националния ефир, гостува акад. Георги Марков, един от водещите български историци. Темата е Втората световна война. Осемдесет години след началото на тази жестока война, „промени ли се нещо в представата за събитията и личностите в нея“, зададе рамките на разговора водещият Румен Дечев. „Победителите не ги съдят“, припомни акад. Марков констатацията на Екатерина II. Те пишат историята. Все пак една бавна еволюция, започнала през 80-те години на 20 век най-напред в киното, вече не представя всеки немски военнослужещ в преднамерено негативна светлина. Така във филма „Бракът на Мария Браун“ на Райнер Вернер Фасбиндер, разглеждащ житейската драма на едно германско семейство, съпругът – офицер от Вермахта, изправен пред невярната си съпруга, е интерпретиран със съчувствие и дори симпатия.

„В тази война участват милиони германци, има, разбира се, СС-дивизии, но другите германци изпълняват своя дълг и не могат да се считат за нацисти“, посочи акад. Марков. По по-реалистичен начин се интерпретират и причините за войната. Тежките условия, наложени от Версайската система от договори на победените, в голяма степен предопределят избухването на ВСВ, както свидетелстват известният английски икономист Джон Кейнс и френският маршал Фош. „Освобождение“ или окупация представлява навлизането на съветските войски в България, бе друг от разгледаните интересни въпроси.

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йерархичната система се руши, но ни никнат криле

2020 се оказа преломна година за света. Малцина се наемат да прогнозират накъде ще поеме той. В подобна ситуация търсим отговори, на въпросите, които ни тревожат. Интересна гледна точка предлага астрологията, отричана от едни и ценена високо от други. Астрологията работи с повторяемостта и циклите и прави изчисления, прострени върху големи периоди...

публикувано на 02.07.20 в 16:29

Михаил Околийски: Проблемите у нас са с комуникацията на риска

165 са новодиагностицираните с новия коронавирус лица за изминалите 24 часа. Направените PCR тестове за последното денонощие са 2896. Това показват данните в Националната информационна система.  Доц. Михаил Околийски, експерт в Световната здравна организация, коментира в "Нашият ден": "Ситуацията у нас трябва да се разглежда на фона на разрастващата..

публикувано на 02.07.20 в 11:59
Технологиите не бива да са цел, а средство за качествена промяна на образованието

За бъдещето на образованието и образованието на бъдещето

Дигитализацията на образованието , предприета под натиска на обстоятелствата, показа, че училището може да се променя. Смяташе се, че подобна стъпка ще отнеме години, а се случи почти за едно денонощие. Сега е моментът за равносметка и за ясна стратегия какво трябва да е българското образование, за да е в крак с времето и да подготвя децата за бъдещето...

публикувано на 02.07.20 в 11:34
Илюстративно изображение, което би могло да е от почти всеки модерен град

Град за хората или град за колите

Архитектурата е отражение на властовите и обществените отношения. 30 години след прехода българските градове са смесица от зле прегърнат интернационален стил и неглижирано историческо наследство. Идеологията на по-бързото, по-високото, по-голямо и лъскаво доведе до агресивно презастрояване, струпване на коли, разделяне на града на спални зони и бизнес..

обновено на 01.07.20 в 13:01

Започва Националният поклоннически пешеходен поход „Светият път“

Тази година се отбелязват 551 години от връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир. Това става през 1469 г. с монашеска процесия. От 1-ви до 31-ви юли се провежда Националният поклоннически пешеходен поход „Светият път“ от Велико Търново до Рилския манастир. След получаване в Търново на чудодейните мощи на св. Йоан Рилски..

публикувано на 01.07.20 в 08:09