Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Почеркът на Пловдив – индивидуален и със свободен дух

3
Бланките на проекта
Снимка: Таня Димова

„Обичам Пловдив, пиша на ръка“ гласи първото изречение от инициативата, която български художници и типографи организираха, за да създадат индивидуалният почерк на Пловдив. В рамките на три дни, започвайки от ключовата дата 24 май, Красимир Ставрев и един немалък екип събраха над 3500 почерка – на пловдивчани, приятели на Европейската столица на културата и съмишленици.

Първоначално много от хората, включили се в проекта, се притеснявали да оставят почерка си, защото определяли писането си като грозно. Това обаче не им попречило да попълнят бланките с усещане за нещо ново и различно, каквото всъщност е проектът „Почеркът на Пловдив“ – той няма еквивалент дори в световен мащаб.

Идеята на инициативата е да накара хората да се върнат към писането на ръка, но и с течение на времето, за да бъдем още по-точни – след 1 ноември, да използват и индивидуалният шрифт на Пловдив, който ще събира в себе си всичко онова, което носи града – айляшки дух и творчески ентусиазъм. През ноември проектът ще бъде финализиран – с шрифт, който всеки ще може да изтегли, инсталира и използва и с изложба, която ще представи всичките 3500 бланки, та дори и повече.

Красимир Ставрев ни разказа „Какво се случва“, когато събереш почерка на толкова много хора. Чуйте го в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
 Националната библиотека

3D мапинг шоу „Иван Вазов – живот чрез творчество“

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ чества 170-годишнината от рождението на Иван Вазов с редица събития, посветени на живота и творчеството на патриарха на българската литература, наричан още приживе пазител на българския дух. Виртуалната изложба „Певец на две епохи“ показва в петнадесет витрини цялото богатство от творчеството на Иван..

публикувано на 09.07.20 в 11:46
Портрет на Вазов от художника Георги Евстатиев

170 години от рождението на Иван Вазов

Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов Народният театър е планирал поредица от събития за юбилея. За първи път тази вечер на специална церемония ще бъде връчена и новоучредената награда за духовен принос на името на писателя. В 18 часа в Народния театър на специална церемония ще стане ясно кой е носителят на новоучредената награда за..

публикувано на 09.07.20 в 09:32
Пенка Калинкова

Спомен за Пенка Калинкова

Валентина Михайлова си спомня за пловдивската журналистика Пенка Калинкова: За последен път видях Пенка Калинкова, когато подготвяхме поредицата предавания за Пловдив като културна столица на Европа. Беше в края на 2018 г. Предложих ѝ да обиколим няколко от любимите ѝ места и там да ми разкаже за тях. Тръгнахме по главната. Всеки втори я спираше. Сякаш..

публикувано на 08.07.20 в 16:31
Джоан Роулинг

Лошите идеи се оборват чрез разобличаване и аргументи

Джоан Роулинг, Салман Рушди и Маргарет Атууд са сред подписалите отворено писмо, предупреждаващо за разпространението на цензура, която води до "нетолерантност към различното мнение" и "мода на публично засрамване и остракизъм". Роулинг, която наскоро беше обявена за трансфоб, защото изрази убеждението си, че биологичните полове са два, каза, че е..

публикувано на 08.07.20 в 14:47
Включване на Спартак Йорданов в „Анимация в карантина“

Аниматори импровизират върху Covid-19

„Анимация в карантина“ е експериментален проект на Compote Collective, в който различни автори на анимационни филми рефлектират върху ситуацията на пандемията от Covid-19. Всеки от авторите участва с няколко секундна анимация – лична интерпретация, вдъхновена от микроскопските изображения на вируса. Музикантите от Soundscapers импровизират към..

публикувано на 08.07.20 в 14:08