Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Моята неповторима фамилия

17
Снимка: личен архив на Юлия Гатдерова

Хората, които могат да кажат това, са далеч по-малко от хилядите, чието фамилно име е образувано от разпространени лични имена като Георгиеви, Иванови, Петрови, Веселинови, Цветанови и т.н. Затова пък редките, странните, често неразбираеми или криворазбрани фамилии не могат да останат незабелязани. За щастие има родове, които пазят и предават нататък историята си, която може да крие и истината за произхода на родовото, по-нататък фамилното име. То може да е спомен за ярка черта в характера или външността на някой далечен прадядо, за занаята му, за паметно събитие, за имотното състояние на рода, за пътя на преселване и т.н. Интересът и уважението към семейната традиция заслужават поздравления не само защото показват самочувствие и характер, но и защото голямата история на народа ни е съставена от многото лични истории на хората, преживели, изстрадали и надмогнали превратностите ѝ.

Родът Гатдерови от Якоруда пази фамилията си и помни историята ѝ. Разказва я колежката от редакция „Народна музика“ и талантлива певица Юлия Гатдерова. Чуйте записа, а ако искате да разкажете за своето неповторимо фамилно име, свържете се с нас. Така може да започне една нова и вълнуваща поредица.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителността като явление и начин на живот

Истинското добро е анонимното добро – така   казваше един учител от Изтока. Но в днешното ни време на бързи комуникации и дигитални реалности анонимността е трудно постижима. Най-малко защото в социалните мрежи се организират, разгласяват, а и контролират кампании, обявяват се резултатите. Често се включваме без да си задаваме въпрос какво..

публикувано на 20.10.20 в 16:04

Децата от Русаля имат нужда от вас

Може би сте чували за училището-пансион по изкуства и занаяти във великотърновското село Русал я. То приютява деца, лишени от родителска грижа, от крайно бедни семейства или от рискова среда. Идеята е, че изкуството може да стопи стената от собствените им страхове, недоверие и чувство за безполезност и да ги изведе към светлата страна на живота...

публикувано на 19.10.20 в 11:10

Невромаркетингът - наука в рекламата

Невромаркетингът е модерна научно-изследователска област в която взаимно се допълват постиженията на невронауките и резултатите от анализите, направени при маркетинговите проучвания на пазарното поведение на потребителите и комуникативните възможности на рекламата като въздействие. В процеса на изследване най-често се използва..

публикувано на 15.10.20 в 16:55

В образованието няма минало свършено

Доколко ориентирано към бъдещето е българското образование и как му повлияха пандемията и дигитализирането? "Навлизането на технологиите не е цел, то е средство за постигане на качество в образованието – е изтъквал неведнъж Явор Джонев Председател на фондация за образователна трансформация transform.bg. Няма как обаче дигитализирането да промени нещо..

публикувано на 14.10.20 в 14:10

Азбучните уловки на дребномислието

На фона на дълбоките проблеми в държавата и общото безпокойство на хората тези дни неочаквано на повърхността пред общественото внимание изплува нова тема за спорове. Как да се нарича празникът 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, както досега, или Ден на българската писменост, просвета и култура. За съжаление..

публикувано на 14.10.20 в 09:45