Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ричард Клайдерман - романтикът

Снимка: clayderman.co.uk/James McMillan

Книгата за рекордите на Гинес го определя като най-успешния пианист в света.
Записал е над 1600 музикални произведения, продажбите му надхвърлят 90 милиона копия по цял свят, но те са неизмерими с милионите ноти, които изсвирва, превърнали се в звуци от красиви романтични мелодии, носещи радост за слуха и душата.
Родното име на френския пианист е Филип Пажес.
По-късно избира името Ричард Клайдерман за артистичен псевдоним.

Началните му стъпки в музиката идват от баща му, който е бил акордеонист, а на 12-годишна възраст постъпва в Парижката консерватория с пиано.
Преди да направи първият си запис на Балада за Аделин (Ballade pour Adeline), мелодията с която започва успешната му кариера през 1976 г., Клайдерман е акомпанирал на известните френски певци и актьори – Джони Холидей, Тири Льо Люрон и Мишел Сарду.

Репертоарът му е широкообхватен. Изпълнява композиции на класически автори, филмова музика, световни попхитове, джазстандарти, евъргрийни и традиционна музика. Но всички тези жанрови направления, обединени от оригиналният му собствен почерк и забележителна романтичност.
Нека страстните му почитатали, но и всички останали слушатели, заповядат да чуят интерпретациите му на една малка част от океана с музика, завещана на поколенията от френския пианист.

четвъртък, 25 юли, от 11 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25

„Музикамерон“ – нови пътища за камерната музика

Един нов и обещаващ проект изгрява на българския музикален небосклон. Това е сдружението за камерна музика „МузиКамерОн“ , основано от трима ярко изявени в своята област български изпълнители: виолистът Румен Цветков, виолончелистът Атанас Кръстев и пианистката Виктория Василенко. Основната идейна художествена концепция на тримата музиканти и..

публикувано на 18.09.21 в 12:15
Марио Диаз

Майсторски клас на Марио Диаз в Плевен

С два концерт – на 17 септември в Плевен в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ и на 18.09 в София в зала „България“ ще завърши майсторският клас на преподавателя в „Моцартеума“ в Залцбург Марио Диаз. Диригент и на двата концерта ще бъде Найден Тодоров. В Плевен пристигнаха млади певци от Япония, Корея, Италия, Испания, Австрия, Германия...

публикувано на 17.09.21 в 09:41
Мария Принц и Карл-Хайнц Шютц

Обичате ли Брамс?

Това заглавие от романа на Франсоаз Саган е традиционно да бъде използвано, когато става дума за музиката на Йоханес Брамс. Ще го сторя и аз, защото хората, с които разговарям са негови страстни почитатели и то от много години. Това са флейтистът Карл-Хайнц Шютц и пианистката Мария Принц, които записаха и издадоха за „Наксос“ сонатите за кларинет и..

публикувано на 16.09.21 в 18:15
Адриан Прабава

Адриан Прабава отново дирижира в София

Първото гостуване на германо-индонезийския диригент в София е през 2016 година, когато представя със Софийската филхармония Четири скици за голям оркестър на Димитър Ненов, цигулковия концерт на Александър Глазунов със солист Тацуки Нарита и Симфония №4 на Густав Малер, а концертът е част от цикъла „Да вкусим небесните радости“. След година отново е..

публикувано на 16.09.21 в 16:05