Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ракия от метлата на баба Яга, неувяхващото „Шоу на Шер“ в Ню Йорк

В „Покана за пътуване“: Един испано-французин, заседнал в България, една българска лекарка на водопадите Игуасу.

16
Дъга над водопадите Игуасу.
Снимка: Силвия Паскалева

Сигурно сте чували поговорката за Китай „Всичко, което лети и не е самолет, и всичко, което има четири крака и не е маса, се яде“. Тогава да не се учудваме, че в милиардната азиатска страна правят… алкохол от метлата на баба Яга. Ще се опитам да побългаря малко понятията. Байджо е китайската дума за тамошния еквивалент на ракията или както е буквалният превод – бял алкохол. Маутай е високоградусова напитка от сорго, която се произвежда повече от 2000 години. Т.е. нещо като сливова или гроздова по азиатски.

А каква е връзката с баба Яга? Ами в България от сорго правят метли като нейната. Барманът-номад Александър Симеонов присърце взе идеята на „Покана за пътуване“ за българо-китайски коктейл от маутай и кисело мляко. Остава да чакаме резултата.

Видеото е предоставено специално на „Покана за пътуване“ от Александър Симеонов

Понеже сме на вълна коктейли, не ви ли се струва, че името на следващия гост в предаването звучи като екзотична напитка Гаел Бонел Санчес. Френско-испанският продуцент е работил за голяма холандска компания, докато не решава да създаде първата инстаграм модна агенция. Тя набира популярност в цяла Европа, но седалището ѝ е в България. Гаел Бонел Санчес пристига в студиото с дясната си ръка в GBS моделс – Емилия Иванова и един от техните модели Калина Петкова. Логично първият ми въпрос е „Защо избрахте да живеете в България, Гаел“. Отговорът също е близък до ума – красива страна, с отлични възможности за снимане на филми в Бояна и с висококвалифицирани технически екипи.

Има пътешествия, които са като сонет, прочетен във влака – 14 стиха, които заминават с тракането на колелетата. Други, обаче, са като роман. В няколко тома. Тези странствания на духа те подбуждат да търсиш още и още. Те спохождат само най-големите късметлии. Една от тях е водещата на „Графити по въздуха“ по програма „Хоризонт“ Светлана Дичева. Тя не само е посетила Ню Йорк, ами е гледала „Шоуто на Шер“. Тя разказва за пищните и зрелищни постановки на мюзикъли, които е гледала в Америка и Англия, но и за обожествяването на творчески дълголетната певица и актриса.

От време на време, когато ме обземе мечтата за джунгла и гърмяща вода, започвам да се чудя къде точно се слага ударението на водопадите ИгуАсу или ИгуасУ. Д-р Силвия Паскалева, като човек посетил ги два пъти, със сигурност знае.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милена Ташкова: Човек трябва да опознае емоциите си, за да ги контролира

Милена Ташкова е клиничен психолог, директор на "Психодраматична  работилница " , психотерапевт, супервайзър и обучител по метода психодрама и главна част от проекта "Живот на килограм", който помага за превенцията на хранителните разстройства при тийнейджърите. "От 25 години работя като психотерапевт и през годините българите се научиха да търсят..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов

Историята като шарж

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице. За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф...

публикувано на 28.03.24 в 11:19

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35
Куршум джамия

До края на март Куршум джамия отваря врати

След 9 години на съдебни битки и протести бившият мюсюлмански храм Куршум джамия в Карлово вече е реставриран и става музей, който ще отвори врати съвсем скоро. Куршум джамия е паметник на културата от национално значение. При реставрацията са запазени елементи от 1485 година, когато е построена джамията. "Тази сграда е най-старата от Османския..

публикувано на 26.03.24 в 15:45

Поредица кратки филми за опазването на българските гори

Гората е сложен организъм, който за жалост не е безгранично устойчив и вечен. Редица фактори – като изсичането на дървета и климатичните промени – влияят на горската екосистема.  Преди Седмицата на гората (1-7 април ) в "Нашият ден" разговаряме с Нели Дончева от WWF България за поредицата кратки филми, посветени на опазването на българските гори...

публикувано на 26.03.24 в 09:50