Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриана Велинова – едно лирично българско сопрано в САЩ

БНР Новини
Снимка: Mainline Photography


Адриана Велинова е млад лиричен сопран. Живее в Кънектикът, САЩ. Родена е в София и свири на пиано от 4-годишна възраст. Завършва Националното музикално училище „Л. Пипков” в класа по пиано на Михаил Славов. Има бакалавърска степен по пиано от Музикалния отдел на Университета в Невада, Лас Вегас. В Ню Йорк Адриана Велинова официално започва оперното си образование в престижната музикална академия Mannes в Манхатън, където става магистър по оперно пеене. Адриана Велинова е забелязана от директора на Mannes Opera - диригента Джоузеф Коланери, който я избира за главна солистка на операта в три поредни сезона. С маестро Joseph Colаneri Адриана изпълнява ролите на Параша в „Мавра" от Стравински, Мадам Кортезе в „Пътуване до Реймс" от Росини и Нела в „Джани Скики" от Пучини.

През 2010 година Велинова участва в два авторски концерта на Петко Стайнов в зала Уайл Карнеги Хол в Ню Йорк и в зала „Милениум” на Кенеди център във Вашингтон, организирани от фондация „Св. Св. Кирил и Методий” и фондация „Петко Груев Стайнов”, със съдействието на Американска фондация за България, Посолството на Република България в САЩ и Българските музикални общества в Ню Йорк и Вашингтон. Адриана Велинова изпълнява избрани произведения от Петко Стайнов с известната оперна прима Стефка Евстатиева.

Соловият си дебют в Карнеги Хол в Ню Йорк Адриана прави с рецитал, организиран от „Музикалните съкровища от България” през май 2014 г.

През 2015 г. Адриана Велинова е номинирана за стипендията Marianne Cornetti за резидент-артист в Оперния театър в Питсбърг, щата Пенсилвания, където изпълнява ролята на Графиня Розина Алмавива в операта „Сватбата на Фигаро” от Моцарт под диригентството на Walter Morales. Оперният критик GeorgeB.Parousпише: „Адриана Велинова, като Графиня Розина, беше изправена пред извънредно трудната задача да „влезе от раз”, тъй като една от великите арии на героинята започва с вдигането на завесата във второто действие - нейната първа поява на сцената, без възможност за загряване в ролята, докато от нея се изисква да даде най-доброто от себе си именно в тези първи кратки минути. В прочутия дует със Сузана (Letter Duet), Адриана пя гладко и с голяма красота на тона. Тя омагьоса с очарование и достойнство, като изигра ролята си така добре, както и я изпълни."

Адриана Велинова е финалистка на международния оперен конкурс Mildred Miller в Питсбърг, Пенсилвания през 2015, където световноизвестното мецосопрано Милдред Милър дава висока оценка на представянето й. През лятото на 2016 Адриана е солистка на Симфония № 14 от Дмитрий Шостакович в Сейжи Озава Хол (Seiji Ozawa Hall) в Tanglewood - лятната резиденция на Бостънската филхармония, където ежегодно се провежда най-престижният фестивал на изкуствата в Америка.

На 29 юни 2019 Адриана Велинова е в ролята на Queen - главната героиня  в премиерата на HIPOPERA  на известния американскипианист, продуцент и композитор Joel A. Martin. Тази опера съчетава  класически оперни форми с джаз, уърлд, хип- хоп грув, устно слово и танц, запазвайки солидна класическа основа. Имаме удоволствието да я срещнем в края на лятото в България и да ви запознаем с нея.

Защо измерва разстоянието между София и Ню Йорк във въздишки, можете да чуете от интервюто в предаването „Артефир" на Българското национално радио.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неда Спасова: Не съм "скрита лимонка"

Спектакълът "Скрити лимонки" на австралийската Джоана Мъри-Смит е най-новото заглавие в репертоара на Театър " София ". Представлението се играе на открита сцена Театър "Сълза и смях" . Режисьор е Николай Поляков, който поставя текста за първи път на българска сцена. "Скрити лимонки" са шест истории. Обединява ги формално, видимо и..

публикувано на 22.04.24 в 16:35

"Граф Монте Кристо" на театрална сцена

Любимият ни роман "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма оживява на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". През 1846 г. светът за първи път има възможност да прочете в цялост един от най-великите романи в историята на литературата. Класиката се поставя за първи път на българската театрална сцена под драматургията на Юрий Дачев и под режисурата..

публикувано на 22.04.24 в 16:17
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за геометричната прогресия любов

Една ефирна приказка създава за слушателите Terra Култура в  разговора с участието на актьора и режисьор Момчил Карамитев и младата композиторка Михаела /Мишел/ Колева. Денят за Момчил започва с един забравен телефон, след което преминава през проблем с автомобила и… Синът на Апостол Карамитев не успява да стигне до студиото. Включва се в ефир..

обновено на 22.04.24 в 14:28

Португалката Маро пристига със своето китарно трио

"Дуендето – казва Лорка – кара кръвта да пламва до болка; изчерпва; отхвърля цялата сладка геометрия, която човек е научил; скъсва с всички стилове… Появяването на дуендето винаги предполага решителна промяна на всички форми. То дава усещане за съвършено непозната свежест, то прилича на новосъздадена роза, на чудо, и предизвиква накрая един почти..

публикувано на 22.04.24 в 14:24

Марина Великова и неземната красота на Антарктика

Красотата и душевността на Антарктика прозират във фотографска изложба, която се открива днес – в Деня на Земята – на Моста на влюбените, НДК. Фотографската изложба на Марина Великова "Ледовете на Антарктика" е част от проекта "Антарктика в нови измерения" и представя по иновативен начин Ледения континент.  58 фотографии представят..

публикувано на 22.04.24 в 13:30