Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Площад "Славейков" - накъде след ремонта?

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Помните ли как изглеждаше площад "Славейков" преди ремонта? Тази шега битуваше по време на продължителния ремонт на мястото. В студиото на "Нашия ден" гостуват арх. Борислав Игнатов, шеф на Камарата на архитектите, Силвия Христова, председател на Комисията за устройство на територията на Столична община и Вихрен Георгиев, фотограф, за да споделят вижданията си за това как трябва да изглежда обновеното пространство.

"Площад "Славейков" беше отворен, но още не е получил образец акт 16, така че никакви събития не могат още да се провеждат там" - спомена Силвия Христова.

А въпросите около съдбата на мястото са свързани най-вече с въпроса ще се върне ли книжният пазар на открито.

Архитект Игнатов изтъква, че градът няма интерес от поддържането на празни пространства, обновеният площад трябва да се впише в живота на града и това да стане след допитване до гражданите.

Анкета на Кирил Чобанов събра разнопосочни мнения като повечето са "за" връщането на пазара, макар и не в стария вид".

В студиото фотографът Вихрен Георгиев заяви, че е за "разчистване" на пространства в центъра от "циганията", която българинът "си обичал".

"Управленските решения преустрояват градските пространства, но от хората зависи да ги изпълнят с нов смисъл и да ги обживеят" - каза социологът Антони Гълъбов.

Разбира се, след ремонта наемите на евентуалните книжни щендери биха били доста по-високи, което също е част от въпроса как ще бъде възстановен пълноценния живот на площада.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Реконструкция в многофамилна сграда без експертно решение - имаме ли право

Какво се случва с конструкцията на многофамилни жилищни сгради, когато без експертно разрешение се събарят стени, усвояват балкони, преместват се врати и водопроводи? Колко закона се нарушават, извършват ли се проверки и къде се подават сигналите? Темата коментира в “Нашият ден“ Методи Андреев , строителен инженер. “Когато се..

публикувано на 16.09.21 в 11:49

Каква е ролята на програмата за развитие на бизнеса на “Иновации Норвегия“

Кои са програмите, които изпълнява България по Норвежкия механизъм и по механизма на Европейското икономическо пространство и в какво се състои програмата за развитие на бизнеса, която изпълнява агенция „Иновации Норвегия“? Темата коментира в “Нашият ден“ Калин Маринов от агенция „Иновации Норвегия“. „Механизмът на Европейското..

публикувано на 16.09.21 в 11:31

Мария Габриел: Стартъпите са движещата сила

Ден, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе своята годишна реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент в Стасбург. Тя постави акцент върху възстановяването на Европа от кризата с коронавируса . Върху това, което трябва да се направи за трайно възстановяване, осигуряващо ползи за всички...

публикувано на 16.09.21 в 11:25

Финанси, инвестиции и финтех - нова магистърска програма на СУ

Българските висши училища се променят - търсят все по-иновативни начини за преподаване, създават нови специалности, общуват и обменят опит с останалите страни в ЕС. Новата магистратура по финанси, инвестиции и финтех на Стопанския факултет на СУ. Темата коментира в “Нашият ден“ гл. ас. д-р Божидар Недев . “Миналата година..

публикувано на 16.09.21 в 09:12

В кои държави ще учат средношколците от випуск 2021

Много от завършилите средно образование в България тръгнаха към своите университети по света. Къде отидоха да учат средношколците от випуск 2021? Темата коментира в “Нашият ден“ Николай Христанов от образователна компания „Интеграл“. “Най-открояващи се държави тази година са Холандия, Великобритания, Германия, Италия, Франция,..

публикувано на 16.09.21 в 09:09