Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Финтът Бекенбауер" отново гостува в Театър "София"

4
Снимка: Теодора Тодорова

Когато имаш дарба, това обикновено става ясно на околните още от детството. Такъв е случаят с младата авторка и режисьорка на пиеси Станислава Ризова-Съни. Започва като самодеец на училищната сцена и макар и още студентка в НАТФИЗ, има зад гърба си вече солидна творческа биография. Съни е автор на всяка от пиесите, поставя повечето, сама играе. Спектаклите ѝ притежават достъпен и лесно възприемащ се диалог, действието винаги е шеметно, температурата остава постоянно висока. Смехът е неизбежен. Това е вече шестата ѝ постановка, която се нарича екзотично и възпаляващо "Финтът Бекенбауер". 

Съни гостува на предаването "Артефир" и разказа: "Това е една пиеса не само за избора и не само за тази т.нар. "лъжа", но и за това колко са наивни хората и колко истински могат да станат, когато желаят да повярват в нещо".

"Има футбол, политически елемент и една голяма лъжа, която набъбва и става толкова повтаряна, че се превръща в истина. Спектакълът представя част от живота, какъвто е в действителност, естествено доста попреувеличен. Действието се развива в село Долна Козница. Хората могат и да се разпознаят, да се видят един друг, да видят положението у нас”, казва авторката.

"Защо точно Бекенбауер и какъв е финтът му, няма да издавам. Само ще кажа, че в основата на представлението е истинска история. Както обикновено, животът е много по-шарен и от най-богатото въображение", споделя Съни. 

"Много съм доволна, че в пиесата участват артисти от Кюстендилския театър: Денислава Николова, Стела Здравкова и Георги-Маноел Димитров; от Музикалния театър – солистите Владимир Грудков, Александър Панайотов и Тодор Велков. Режисьорът Явор Радованов също е от Музикалния театър, той е и кюстендилец".

“Това представление за мен е един урок. В него участват актьори от Музикалния театър, актьори от драматичен театър за кукли, а и Артстудио "Трупата", съставена изцяло от любители. Точно тази комбинация е изключителна и неповторима”, коментира Станислава Ризова.

Музиката е авторска, на Артак Кулиджанян от Русия, приятел на Станислава Ризова. Аранжиментът е на Мирослав Маринов. Снимките са дело на Теодора Тодорова – студент в НАТФИЗ, 4 курс “Фотография”. Тя е автор на плаката и дизайна на билетите.

"Финтът Бекенбауер" гостува на Театър "София" на 30 септември, понеделник, от 19 часа.

За музикалната комедия с предизборен оттенък, обединила млади актьори и оперни певци, разговаряме с драматурга Станислава Ризова-Съни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Майстора през нашите очи" – рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев"..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04