Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композиторът Георги Тутев представя себе си и своята музика в студио на БНР преди 25 години

Георги Тутев
Снимка: ubc-bg.com

Георги Тутев си отиде от този свят месец след 70-ия си рожден ден през 1994 г. и поредната му годишнина (95) е повод „да се свържем“ с неговата личност, като послушаме музиката му, в която тя се е претопила и ... неподражаемия му начин на самопредставяне и говорене за плодовете на духа и за обикновените, тривиални неща. Едновременно просто и естествено и много солидно, дълбоко. Може би се дължи на неговата дарба да бъде искрен и непосредствен, да бъде себе си. Днес от дистанцията и избуяването на всякакви „модерни“ начини за публично споделяне, разгласяване в самодоволен тон на собствения начин на чувстване, живеене и пресъздаване, да слушаш Георги Тутев от записи с гласа му и да четеш написаното от него е като глътка чиста изворна вода. Неподправеност, неизмисленост, търсене на високи, облагородяващи стойности и достойното им защитаване.

Всичко това без агресивност, натрапчивост, обсебеност от роля, обществена значимост и творчески манифести. Георги Тутев прекара голяма част от професионалния си живот на музикант като диригент на оркестъра на Младежкия театър, където отново без излишен шум създаде една благотворна ера със своята ерудираност и готовност да даде най-доброто от себе си. Творбите си създава бавно, но също така искрено и с желание да постигне в тях своята духовна истина, използвайки от съвременните изразни средства това, което отговаря на нея.

Те не са много, но всяка е старателно шлифована, изграждана с търпението на художник, който реди мозайка, едновременно ръководи процеса и сам е задвижен от него. Тези негови композиции, естествено го свързват с посоката в българската музика, трасирана от неговото поколение – Константин Илиев и Лазар Николов, със Симеон  Пиронков, по-късно Васил Казанджиев, Иван Спасов. Георги Тутев влиза малко по-късно в тази разнородна, но много силна, наситена с огромен творчески потенциал група. Затова пък остава до край на общите естетически позиции, без да скрива своите съмнения, колебания в значимостта на постигнатото от него и което е може би най-важното, без да изпитва така терзаещата българска ревност и комплекси. Той винаги с готовност отдава при случай дължимото на всеки един голям музикант, край себе си без страх, защото бе истински европеец по дух и разбиране за общите ценности на които се крепи всяка култура. Това му бе дадено по рождение и възпитание, преминало в Германия в предвоенните години.

Когато настъпи политическата промяна след 1989 г. Георги Тутев не потърси единствено за себе си и своето творчество някаква реализация в по-широко пространство, благодарение на личните си контакти с музиканти от чужбина. Застана начело на организиране на Дружеството за нова музика в България и приобщаването му към международните структури. Една много светла личност в българската култура.

вторник, 24 септември от 19.20 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05