Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Великобритания – отложен Брекзит и предсрочни избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Горната камара на британския парламент, Камарата на лордовете, също одобри предложението на правителството на Борис Джонсън за предсрочни избори на 12 декември.

Избори през зимата на Острова не е имало от 1923 г. Очаква се тези да бъдат най-важните избори за Великобритания от Втората световна война насам.

На въпроса защо очакванията към тези предсрочни избори са толкова големи, отговаря Тончо Краевски, член на Института за дясна политика.

● Очаква се на 12 декември да се разбере дали изобщо Брекзит ще се случи. Тъй като в посланията на част от партиите, отиващи на избори, е именно спирането на Брекзит.

● Също така съществува вероятност страната да избере нов министър-председател и е възможно това да е лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин.

● На тези избори ще се реши ще има ли нов референдум за Шотландия.

"Борис Джонсън демонстрира по-ловки драматургични умения от предшественичката си Тереза Мей – отбеляза Краевски. – Той съумя да консолидира партията си, която беше пред разпад и да убеди и умерените и твърдите привърженици на Брекзит, че излизане с добра сделка е възможно."

От Лондон анализаторът и бивш служебен министър на околната среда Юлиан Попов коментира, че в обществото има нарастваща досада и нетърпение – проблемът с Брекзит най-сетне да се реши по един или друг начин. Като и двете групи – тази на желаещите оставане в ЕС и брекзитърите – са горе-долу еднакви.

Ще решат ли обаче предсрочните избори кризата около Брекзит, си остава големият въпрос.

По-рано стана ясно, че ЕС официално е приел срокът за Брекзит да бъде удължен до 31 януари догодина. Председателят на Съвета Доналд Туск предупреди, че това може да е последната отсрочка.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възможни прекъсвания на сигнала на програма “Христо Ботев“ заради техническа профилактика

На 24 септември ще бъде извършена планова  техническа профилактика от 9 до 17 часа на  предавателя на ултракъси вълни АЙТОС 5  на честота 89.5 мегахерца.  Възможни са  прекъсвания на сигнала.  Можете да слушате програма  „Христо Ботев“ през интернет сайта – player.bnr.bg.

публикувано на 24.09.21 в 06:00

Започват Дни на нулевоенергийните сгради в Смолян

Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от 23 до 25 септември.  Те са инициатива на Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна ефективност.  Програмата на дните предлага поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България,..

публикувано на 23.09.21 в 11:16

Биофермерът Васил Ралчев и другото лице на земеделието

Васил Ралчев развива семеен малък бизнес. Той е производител на биоплодове и зеленчуци, както и на етерично-маслени култури. Васил Ралчев е главен герой в “Нашият ден“. Защо земеделие ? „Вярвам, че това е сектор, който не е достатъчно добре развит у нас. Конкуренцията не е голяма, а и нейната възраст е застаряваща, средната е..

публикувано на 23.09.21 в 10:20

Бъдеще за малките населени места в България – реалност или утопия

Регионите са важни, защото те ни дават много повече от това да се движим свободно между отделните населени места. Дават ни право и възможност на собствен избор – да останем там, където се чувстваме най-уверени. Тази година се проведе Шестото издание на гражданския форум "Добрич в бъдеще време". Форумът е инициатива на добричкото сдружение..

публикувано на 23.09.21 в 09:12

Възможни прекъсвания на сигнала на програма “Христо Ботев“ заради профилактика

На 23 септември  ще бъде извършена планова техническа  профилактика от 9 до 17 часа на предавателя на ултракъси вълни СВОГЕ 5 на честота 94.3 мегахерца. Възможни са прекъсвания на сигнала. Можете да слушате програма „Хр. Ботев“ през интернет сайта player.bnr.bg.

публикувано на 23.09.21 в 06:00