Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на металурга – кои са предизвикателствата пред бранша

Честит празник!

Снимка: БГНЕС

Професионалния празник на металурзите е обявен с постановление 827 на Министерски съвет от 19.11.2001 г. – тогава се е отбелязвала годишнина от първата копка на завод „Стомана“ – Перник.

Това е възможност да бъдат отбелязани не само успехите, но и да поговорим за това какво се случва с този важен за икономиката бранш – сега в 21 век, когато историята на старите леярни, свързани с тежък физически труд, вече отшумява; когато идва Индустрия 4.0 и се говори за дигитализация на бранша.
В „Нашият ден“ водещата Нина Цанева разговаря с инж. Румен Цонев, главен изпълнителен директор на една от големите металургични структури в страната, и Георги Апостолов, директор планиране и IT мениджър на един от големите производители на алуминиеви продукти в страната, които отбелязват днес и 20 години устойчиво развитие.

Инж. Румен Цонев разказа за историята на българската металургия и нейното непрекъснато развитие. И още:
„Индустрия 4.0 –това е четвъртата индустриална революция, която залага на управление на процесите през интернет, чрез изкуствения интелект, на това което дава възможност човечеството да мине на едно по-високо ниво на развитие. Металургията, в частност производството на цветните метали и изделия от тях, е в основата на възможността да се случи технологичната революция.
В Европейския съюз искаме да постигнем високо ниво на използване на чистата енергия, но тя може да се съхранява само благодарение на металите и изделията произведени от тях.
В България в металургичната индустрия в момента пряко заети са около 15 000, а косвено още 50-60 хиляди.“

„Единствения начин да сме конкурентно способни е да се подобряваме. Индустрия 4.0 прави процеса на производство прозрачен, лесно анализируем и може да се реагира бързо, може да се види къде губим, къде са предимствата ни.“ – сподели Георги Апостолов и посъветва – „Бранша на металургията е по-инертен. Мисля, че българските фирми леко изостават от световните тенденции.
За да са конкурентно способни трябва мениджмъта на фирма да разбере как може въвеждането на новите технологии в производството ще създаде предимство пред опонентите на пазара. За изпълнението в България има много добри IT специалисти.“

Днес ще бъдат връчени дипломи и парични награди на изявени студенти в учебната дейност от Химикотехнологичения и металургичен университет, Техническия университет – София и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08