Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Свекърва“ на сцената на Народния театър

БНР Новини

Габровският драматичен театър „Рачо Стоянов“ представя на 12 ноември най-новата си постановка „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев на голямата сцена на Народния театър. Това не е първата изява на габровската трупа на сцената на Народния театър. 

Партньорството между двата културни института беше възобновено след дългогодишно прекъсване през миналия театрален сезон. Тогава габровската трупа представи „За първото българско царство: Отшелникът“ пак под режисурата на Петринел Гочев.

Спектакълът „Свекърва“ взе две награди от 11-ия открит театрален фестивал „Хомо луденс“ в Украйна за високи театрални постижения и за сценографията на Даниела Николчина. "Навсякъде, където ходим, и в малки населени места, и в Украйна се срещахме с различен тип публика и навсякъде спектакълът е харесван", казва Петринел Гочев. Според него причината се крие в разчупеното решение и пластичността, в усещането за лекота, което го прави силно въздействащ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Божков и Валери Чакалов

Стефан Божков и Валери Чакалов със съвместна нова излжба

В галерия "Ракурси" беше открита съвместната изложба на последните произведения на двама известни художници – Валери Чакалов и Стефан Божков. От години те често показват работите си заедно и в експозициите ясно личи онова "свободно общуване" между творбите им, "разговорът", който протича между тях. Различни като изразни средства, те..

публикувано на 29.03.24 в 15:00

Стефан Иванов издаде нова стихосбирка

Новата книга на Стефан Иванов "Без мен" се появява 10 години след предишната стихосбирка "Навътре" и с нея се слага началото на едно ново издателство. Томът съдържа не само поезия, но и прозаични фрагменти-есета, спомени, цитати. Всичко се е сляло в едно под драматургията на автора. Свободно преплитащи се с прозата стихотворения, които се родеят с..

публикувано на 29.03.24 в 14:15

Пътеводител из римския свят от Марк Сидоний Фалкс и Джери Тонър

"Обиколете Римската империя в нейния разцвет с Марк Сидоний Фалкс и неговия придружител, не особено изтънчения брит, д-р Джери Тонър", приканват издателите на книгата "Голямата обиколка на Римската империя".  Изглежда, че авторите са двама, но всъщност е един в две роли. Д-р Джери Тонър, който е ръководител на Катедрата по класическа филология и..

публикувано на 29.03.24 в 13:29

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44

Поетичен спектакъл в чест на Иван Радоев

ДКТ "Иван Радоев" - Плевен представя на 30 март поетичния пърформанс "Един бял лист" по стихотворения на големия български поет и драматург Иван Радоев. Така ще отбележи 97 години от рождението му.  Спектакълът е по идея на Калоян Радоев, внук на поета, а режисурата е на Йордан Славейков. Участват: Иван Радоев-син, Антъни Пенев, Димитър Николов,..

публикувано на 29.03.24 в 10:40