Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 години Русенска опера

Със спектакъл на операта „Травиата“, диригент Константин Илиев, на 27 ноември 1949 г. започва историята на Русенската опера. Същият спектакъл ще бъде представен и тази година. „Травиата“ ще дирижира Сунай Мератов, постановката е на Марко Катена, а в ролите участват Фабиан Конрад, Борис Луков, Венцеслав Анастасов, Петя Цонева.

На 22 ноември беше открита изложба във фоайетата на сградата с архивни документи, открити неотдавна в ателиетата на операта, включващи режисьорски скици на костюми и декори, балетни постановки, афиши. Има афиши, направени на златен сатен. „С всичко това, което открихме, Държавна опера Русе има едно невероятно богатство“ – каза Иван Кюркчиев, директор на операта.

Серия събития, посветени на Николай Гяуров, ще представи театърът в София. Първото е на 29 ноември, когато на сцената в НДК ще се съберат няколко баси, за да отдадат почит към своя колега – Роберто Скандюци, Орлин Анастасов, Матиа Престиа, Димитър Станчев, Олег Диденко. На пулта ще застане Йордан Камджалов.

След това на 6 декември е концертът на големия баритон Лео Нучи. Диригент ще бъде Джорджо Крочи. „Той е голям приятел на нашия театър и винаги ми е казвал, че много иска да дойде в България, тъй като е пял с едни от най-известните ни певци – Николай Гяуров, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев.“

Юбилейният сезон ще продължи с нова постановка през февруари на операта „Парижки живот“ на Жак Офенбах.

Ще открият на 13 март Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ с Девета симфония на Бетовен. „Точно преди 60 години фестивалът е закрит с тази творба, а ние сега с нея ще го открием. Ще дирижира Йордан Камджалов.

Имаме още едно участие на 23 март с премиера на операта „Мефистофел“ на Ариго Бойто с художник Иван Токаджиев, в която ще участват Ивайло Джуров, Борис Луков, Фабиан Конрад, а ще дирижира Сунай Муратов.

През май месец с новата ни постановка на „Ловци на бисери“ на Жорж Бизе русенци ще си спомнят за звездната тройка певци Пенка Маринова, Николай Здравков и Кирил Кръстев. 

За месец юни е предвидена премиера на „Княз Игор“ на Александър Бородин, която ще се на открито на „Сцена край реката“.

Разбира се, през целия сезон ще се представят и новите заглавия – оперетата „Българи от старо време“ на Асен Карастоянов, която се ползва с огромен интерес от страна на публиката, и балетът „Зле опазеното момиче“ от Петер Хертел.

В звуковия файл чуйте още подробности от Иван Кюркчиев, директор на операта.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30