Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анджела Родел: За мен е чест да съм посланик на българската култура в САЩ

Керана Христова, Анджела Родел, Нина Цанева (от дясно наляво)
Снимка: БНР

Благодарният човек е щастлив човек. За посланията на американския Ден на благодарността. За това дали умеем да бъдем благодарни, Анджела Родел, преподавател, музикант, актриса, преводач, изпълнителен директор на българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт" гостува на "Нашият ден", заедно със своята дъщеря Керана Христова. Анджела беше преводач на месец ноември на Столичната библиотека. Седем български романа са отпечатани в неин превод  в САЩ и Великобритания. Сред тях са „Захвърлен в природата” на Милен Русков (2011), „18% сиво” на Захари Карабашлиев (2013) и „Физика на тъгата” на Георги Господинов (2013), като последният роман попада в кратките списъци за номинация на двете най-престижни награди за преводна литература в САЩ.

Защо е важно да сме благодарни

"Денят на благодарността е най-хубавият американски празник, защото не е свързан с купуване и консуматорство. Целта е да бъдем заедно с близките си поне един ден в годината. И да си кажем: "Виж какво имам", за да осъзнаем колко сме богати – не само материално, а и душевно."

Как избрах България

"Стана по случайност, както стават най-хубавите неща. Когато бях в Йейл 1-ви курс студентка, имаше един женски славянски хор, който пее музика от цяла Източна Европа. И аз като чух българските песни, с аранжиментите на Филип Кутев... и просто се влюбих в тази музика. Като стипендиант на "Фулбрайт", дойдох в България и се фокусирах върху българската култура и българското народно пеене."

Анджела – посланик на българската култура в САЩ

"За мен е голяма чест да бъда като посланик на българската култура в Америка, да дам нещо обратно на България. Аз толкова много съм взела като културно и духовно богатство от България, че се чувствам в дълг."

Умеят ли българите да бъдат благодарни

"Понякога българите имат тенденцията да фокусират върху негативното, едно черногледство. За това има исторически причини. Но може би трябва да се опитате да погледнете отвъд това черногледство и да видите, че има проблем, има и предизвикателство. Но има и страшно много хубави неща – вашата прекрасна природа, музика, храна... хората са сърдечни, българите ценят семейството."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Далчев, Михаела Добрева и Боян Крачолов (отляво надясно)

„Невидимите градове“ в Университетската ботаническа градина (последно представление)

„Ако изгубим това усещане – че всеки наш концерт може да е последен,… то тогава цялото ни изкуство е изчезнало“ – с тези думи на новосадския философ, композитор и саксофонист Борис Ковач (от интервю за програма „Христо Ботев“ от далечната 2003г.) предлагаме да влезем заедно в „Невидимите градове“ – на Марко Поло, на Итало Калвино, на Сдружение..

публикувано на 25.09.21 в 15:06

Безнадеждният случай на Богдана Карадочева и Стефан Димитров

„Безнадежден случай“ носи заглавието на едноименното стихотворение от Миряна Башева, превърнало се в емблематична песен на двамата големи български артисти – Богдана Карадочева и Стефан Димитров.  Луксозното биографично издание, което е под редакцията на журналиста Георги Тошев, се появи на 19 юли, по случай рождения ден на Богдана Карадочева. Но снощи..

публикувано на 25.09.21 в 08:20

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков...

обновено на 24.09.21 в 17:54

Софроний Врачански – на сцената на „Алма Алтер“

На 23 септември се отбелязаха 208 години от смъртта на народния будител и духовник Софроний Врачански.  Роден в Котел, със светско име Стойко Владиславов, книжовникът става пръв последовател на Паисий Хилендарски, като пръв преписва неговата „История славянобългарска“. Врачански е автор и на сборника „Неделник“ – първата печатна книга на новобългарски..

публикувано на 24.09.21 в 15:45

„Сан сан, Япония“ – трета книга на Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата е пълномощен министър и дипломат от кариерата с три мандата в Токио. Казва за себе си, че е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух .  Талантът ѝ да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението ѝ да говори пред хората, така че да разкрият дълбините на сърцата си и да го опише..

публикувано на 24.09.21 в 12:01