Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Събота, 7 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Главен герой – неуморимият Били Шерууд.
• „The Prog Collective“ – „Epilogue“ 2013 г.
• „Yes“ – „The Ladder“  1999г.
• John Wetton – „Raised in Captivity“ 2011 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Отец Андон, Калинка Вълчева, Йовчо Караиванов и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Гостуваме в село Бутан – най-голямото в община Козодуй. От срещите ни със секретаря на читалището и жители на селото ще разберем за историята и настоящето на Бутан, за читалището и дейностите му, за живота на младите хора и поминъка, за традициите и празниците.

от 7.15 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Радиотеатърът за деца: „Приключенията на Джими и Алфред“, по идея на братята Михаил и Петър Казакови.
• „Златната ябълка“ – първия епизод на радиосъстезанието за месец декември 2019 г.

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• За здравето: разговор за образованието по медицина, за проблемите и мечтите на младите български лекари. С Видин Кирков, абсолвент в МУ в София, с Росица Маркова и Веселин Василев разговаряме за семейните традиции при избора на лекарската професия, за морала и за парите. Ще отговорим и на въпроса архаична ли е Хипократовата клетва?
• Младата майка: ще представим епизод 2 от документалната поредица филми за родители „Здраво дете: Имунитетът“. В него специалисти и родители правят своя прочит на темата за детския имунитет.
• От другата страна: ще разберем каква е разликата между обучение и възпитание и кога трябва да се случва едното и кога – другото.
• В традиционната ни детска анкета „Питай децата“ – ще разберем какво значи да си възпитан
• Семейна Библиотека: представяне на детската книга „Продавача на омраза“ от Слави Стоев.
• Семейна рецепта: ще разберем що е то „Огледна баница“ и как се прави тя в село Баничан. Както и какъв е специфичния вкус на водния лук от Гоцеделчевско.
• Вкусът на истината: Винен туризъм посред зима
• Моето семейство: две млади български семейства (Николай и Гергана Рангелови и Добринка и Васил Грамови) за животът и предизвикателствата във френската столица. За нашите общности там и за това, което ги свързва с българските корени. Как един такъв голям, динамичен и изискващ град като Париж успява да стане дом и гнездо на младите българи и на каква цена?

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Днес нашите „Малки истории за големи музиканти“ всъщност ще бъдат историите на три прочути музикални творби. Ще научим как са се появили на бял свят и от какво са били вдъхновени „Аве Мария“ на Бах-Гуно, „Пъстървата“ на Франц Шуберт и „Ла Палома“ на Себастиан Ирадиер.

от 12.15 до 13.30 часа
Мрежата
• Тази седмица бяха раздадени наградите на фондация „Валя Крушкина“ за „смелата българска журналистика с човешко лице“. Голямата награда бе присъдена на Полина Паунова от „Свободна Европа“. Разговор с Полина Паунова.
• С проф. Атанас Семов, конституционен съдия ще говорим за „Свободата на мисълта и свободата на словото като обществена ценност и конституционна норма“ – темата, която той предложи за дебат на конференцията „Медиите в България“.
• Защо едно интервю с премиера се превърна в медийна тема? Коментар на политолога Страхил Делийски, преподавател по политически комуникации и политическа антропология в СУ „Св. Климент Охридски“.
• Руският президент Владимир Путин подписа закон, който позволява журналисти и блогъри да бъдат преследвани като „чуждестранни агенти“. Документът е публикуван в официалния законодателен портал на Русия. До какво ще доведе новият закон? – коментар (предварителен запис) на Антон Карлинер, съпредседател на Профсъюза на журналистите и работещите в СМИ на Русия.

от 14.30 до 15.00 часа
Музей в ефира
Микробиология и изкуство
Съвременното изкуство отдавна навлиза не само в живота, поставяйки на изпитание представите за изкуство и не-изкуство. То навлиза и в различните области на неговото научно изследване – история или антропология например, използвайки както свои собствени или сродни, така и специфично техни изразни средства. Може би по-интригуващи напоследък са срещите на изкуството с науки, които на пръв поглед сякаш нямат допирни точки с него.
Изложбата „БиоРеконструкция (...на един момент от бъдещето)” на Аксиния Пейчева в галерия ИСИ-София и в галерия Æther, е точно такава изненадваща среща. За концепцията, произведенията и книгата по този проект ще разговаряме с Аксиния Пейчева и Сияна Петрова (молекулярен биолог).

от 15.00 до 15.30 часа
Мултикултурни диалози
Нейсам Джелал – ней, композиции. Как дъщерята на сирийски художник в Париж, след Консерваторията се втурва в джаз-импровизации с ней и флейта? Диалозите ѝ със сайдмени като Леонардо Монтана и Клод Чамичян, с миналото и настоящето, проекциите в бъдещето. Молитва в музика да бъдем по-внимателни, включително и със самите себе си. И не на последно място – откъси от концерта ѝ в Невер, където бе нашата среща.

от 15.30 до 16.00 часа
Музика за двама
Ед Шийрън и неговият споделен албум №6 Collaborations Project.

от 16.00 до 16.30 часа
Часът на думите
Гост: Асен Масларски

от 16.30 до 17.00 часа
Кино култура по радиото…
Филмите на Мартин Скорсезе, поводът е най-новият „Ирландецът“.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
епизод 366 – „Eдин обикновен вундеркинд“
гост: 16-годишният Марио Кръстев, определен за „Гласът на Европа – 2019“.

от 18.00 до 19.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 19.00 до 23.30 часа
На опера в събота
Директно от Миланската Скала – откриване на сезона на театъра с операта „Тоска“ от Джакомо Пучини. Спектакъл с участието на солисти, хора и оркестъра на Миланската Скала, дирижирани от Рикардо Шайи. В ролите: Анна Нетребко, Франческо Мели, Лука Салси, Карло Чиньи, Алфонсо Антониоци, Карло Бози, Джулио Мастрототаро, Ернесто Панариело.

от 23.30 до 24.00 часа
Документално студио
„Радиотеатър – моя съдба“ от Александър Райчев

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 30 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Котките: Котките в литературата, изобразителното изкуство, музиката от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Фрагменти от концертния албум „Queen Rock Montreal“ на легендарните Queen. от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде • Далечни маршрути: За Швеция, за..

публикувано на 29.01.20 в 08:40

Сряда, 29 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Живот във високото: Рожен и поглед към небето от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Изпълнения на „Карпентърс“, група „Ахат“, дует „Шик“ (Красимир и Виолета Гюлмезови), Марая Кери, Уолтър Афанасиев, Майкъл Френкс, български сборни формации, вокална група..

публикувано на 28.01.20 в 14:05

Вторник, 28 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Българските царици: Брачната дипломация и дъщерите на българските владетели от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Саболч Олах (Szabolcs Oláh): Nine Songs from the Hermit JM (2019)  от 2.00 до 3.00 часа Изгрев ЮНЕСКО призна българската маслодайна роза и..

публикувано на 27.01.20 в 09:05

Понеделник, 27 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Конният спорт в България: Дисциплини, състезания, ездачи и победи в настоящето от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал от 2.00 до 3.00 часа Събота сутрин в… Гостуваме на троянското село Чифлик, което в последните години се гордее със своята..

публикувано на 26.01.20 в 08:15

Неделя, 26 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Холстомер“ от Лев Николаевич Толстой от 1.30 до 3.00 часа Аларма • Фестивалът „Хилок Карнавал“ в рамките на „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“ – излъчваме за първи път в ефир запис от концерта на квартета „Земляни“ (Сърбия-България-Италия) на Централна гара Пловдив,..

публикувано на 25.01.20 в 08:25