Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Функционално неграмотен“ – диагноза и лечение

Явор Джонев: За да стане българската образователна система елитна, трябва да спре да бъде елитарна

БНР Новини
Снимка: Rawpixel

Ниските български резултати на международния тест PISA сочат ниска готовност на българските ученици да се справят в живота след края на задължителното образование. 

За разлика от предишни години, в които точките на българските деветокласници са се увеличавали, макар и незначително, този път проучването регистрира сериозни спадове по всички показатели. Особено тревожен е резултатът при природните науки, където България е регистрирала втория най-голям спад от всички 79 държави, обхванати от PISA. 

Къде е проблемът? 

Защо, от една страна, българските ученици получават златни медали на международни състезания и то конкурирайки се с представители на Китай, Индия и Русия, а от друга, имаме толкова висок процент функционална неграмотност.

И дали ако поставим акцент върху така наречените STEM дисциплини (science, technology, engineering and mathematics/наука, технологии, инженерни науки и математика) и загърбим хуманитарните науки, резултатите ще се повишат? 

В студиото на "Нашият ден" Ива Дойчинова разговаря с Явор Джонев от фондация „Образователна трансформация“; Симона Велева, автор на образователната игра „Праводач“, и Алексей Христов, председател на УС на Олимпийското сдружение по природни и математически науки.

Кого трябва да поставим в центъра на образованието и ако това е ученикът, какво искаме от учителите, и не е ли нечестно да ги пренебрегваме?

За Алексей Христов успешният подход минава през подобряване на връзката учител-ученик и подпомагането на учителя в процеса на обучение. – Нима децата, които получават златните медали, не са били учени от добри учители? – уместно попита той.

Симона Велева повдигна въпроса дали бързото попълване на тестове е индикатор за познание и интелигентност? Решението на проблема с неумението за справяне с практически и житейски ситуации едва ли ще се подобри, ако заменим една система на оценяване, с друга. 

За Велева решението на проблема минава през изследователския подход, към овластяването на детето да търси, да греши и да стига до решения. 

"Няма едно действие, една мярка, която да може да промени системата – изтъкна Явор Джонев. – Това е процес и са нужни поне 12 години. Със закон няма да се смени системата, с таблети няма да се смени системата. В центъра на подхода трябва да са ценностите, които формират системата: безусловно приемане на децата с обич, свобода и отговорност, доверие и уважение, вярата, че всяко дете може. Всяко дете може да постигне над средното ниво.

За да стане българската образователна система елитна, тя трябва да спре да бъде елитарна" – заключи Джонев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Милан Кундера: Автор, който не оставя нищо на случайността

Наближава рожденият ден на Мѝлан Ку̀ндера , който е на 1 април. Той е чешки писател, който през 1975 година напуска родината си и се заселва във Франция. Автор е на книги, както на чешки, така и на френски език.  Най-известните сред тях включват "Шегата" (1967), "Книгата за смеха и забравата" (1979) и "Непосилната лекота на битието" (1984)...

публикувано на 28.03.24 в 10:04
Бохумил Храбал през 1985 г. (Фотография на Хана Хамплова).

110 години от рождението на Бохумил Храбал

В днешните "Епизоди от живота" се занимаваме с Бохумил Храбал , който е роден на 28 март 1914 г. Днес се навършват 110 години от неговото рождение .  Може да се каже, че Храбал е един от "най-човеколюбивите автори", не само в Чешката, но в Европейската и Световната проза. Произведенията му са превеждани на близо 30 езика, като популярността им..

публикувано на 28.03.24 в 09:11

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05