Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Функционално неграмотен“ – диагноза и лечение

Явор Джонев: За да стане българската образователна система елитна, трябва да спре да бъде елитарна

БНР Новини
Снимка: Rawpixel

Ниските български резултати на международния тест PISA сочат ниска готовност на българските ученици да се справят в живота след края на задължителното образование. 

За разлика от предишни години, в които точките на българските деветокласници са се увеличавали, макар и незначително, този път проучването регистрира сериозни спадове по всички показатели. Особено тревожен е резултатът при природните науки, където България е регистрирала втория най-голям спад от всички 79 държави, обхванати от PISA. 

Къде е проблемът? 

Защо, от една страна, българските ученици получават златни медали на международни състезания и то конкурирайки се с представители на Китай, Индия и Русия, а от друга, имаме толкова висок процент функционална неграмотност.

И дали ако поставим акцент върху така наречените STEM дисциплини (science, technology, engineering and mathematics/наука, технологии, инженерни науки и математика) и загърбим хуманитарните науки, резултатите ще се повишат? 

В студиото на "Нашият ден" Ива Дойчинова разговаря с Явор Джонев от фондация „Образователна трансформация“; Симона Велева, автор на образователната игра „Праводач“, и Алексей Христов, председател на УС на Олимпийското сдружение по природни и математически науки.

Кого трябва да поставим в центъра на образованието и ако това е ученикът, какво искаме от учителите, и не е ли нечестно да ги пренебрегваме?

За Алексей Христов успешният подход минава през подобряване на връзката учител-ученик и подпомагането на учителя в процеса на обучение. – Нима децата, които получават златните медали, не са били учени от добри учители? – уместно попита той.

Симона Велева повдигна въпроса дали бързото попълване на тестове е индикатор за познание и интелигентност? Решението на проблема с неумението за справяне с практически и житейски ситуации едва ли ще се подобри, ако заменим една система на оценяване, с друга. 

За Велева решението на проблема минава през изследователския подход, към овластяването на детето да търси, да греши и да стига до решения. 

"Няма едно действие, една мярка, която да може да промени системата – изтъкна Явор Джонев. – Това е процес и са нужни поне 12 години. Със закон няма да се смени системата, с таблети няма да се смени системата. В центъра на подхода трябва да са ценностите, които формират системата: безусловно приемане на децата с обич, свобода и отговорност, доверие и уважение, вярата, че всяко дете може. Всяко дете може да постигне над средното ниво.

За да стане българската образователна система елитна, тя трябва да спре да бъде елитарна" – заключи Джонев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво оценява матурата по български език и литература

Правопис, пунктуация – да, задължително. „В повестта на Елин Пелин „Гераците“ се представя конфликтът между поколенията и разпадането на родовия свят“ – и това може да мине за насъщно знание. „Какво е подчертаното изразно средство: антитеза, гротеска, метафора, литота?“ – малко се позамисляме за литота, но що е антитеза, гротеска и метафора,..

публикувано на 06.06.20 в 08:35
Анелия Торошанова, водещ на

Законът и Темида навърши 8 години

Предаването "Законът и Темида" за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини вече 8 години помага повдигането на правната култура у нас. В годините сред темите са намирали място дела срещу мафията и организираната престъпност, както и за частни случаи и правни казуси на слушатели и съвети на юриста. От години предаването посвещава внимание..

публикувано на 05.06.20 в 15:26
Царица Роза 2020 с подгласничките си

Празникът на Казанлък "От Чудомир до наши дни"

Тази година Празникът на розата в Казанлък ще се проведе по-различно. На 5 юни градът чества своя празник и всеки желаещ може да се сдобие със знамето на града и да го постави пред дома си, включвайки се по този начин в честванията. "Тази година цъфтежът се забави и пикът - един по-различен и хубав пик, от този за който слушахме в последно време - този..

публикувано на 05.06.20 в 14:16
Архивна снимка на БЦЖ ваксина от лаборатории на френския институт „Пастьор“ от март 1931 година.

За ролята на БЦЖ ваксината в борбата с Covid-19

В разгара на пандемията с Covid-19 се оказа, че БЦЖ ваксина влияе върху заболеваемостта. В страните, където е била прилагана, броят на заразените е значително по-нисък. Това не е свързано с прякото действие на БЦЖ ваксината върху вируса, а най-вероятно става поради това, че е стимулиран вътрешният имунитет на организма. Търсят се доброволци за събиране..

публикувано на 05.06.20 в 13:12

Консенсус за зеленото бъдеще на България

Отворено писмо за зелен рестарт на българската икономика чрез иновации тази седмица бе изпратено до министър-председателя, министрите на икономиката и на околната среда и водите. Инициатива е на MOVE.BG, BESCO, Sofia Startup, Founder Institute София, Джуниър Ачийвмънт България, Нулев отпадък-България, "Институт Кръгова Икономика" и BCWT. Кризата с..

публикувано на 05.06.20 в 12:15