Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 16 януари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Котките: Фелинотерапия, суеверия, поговорки

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Втора част на концертния албум Tutu Revisited на басиста Маркъс Милър.

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Маршрути: Да извървиш Ел Камино на четири крака, разговор с драматурга, сценарист и пътешественик Стефан Стоянов.
• Градът разказва истории: Една история от Смолян – за Съби Мезински, колекционер на стари лампови радиоприемници.
• Близките маршрути: Историята на тракийското светилище Беглик Таш.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и колоритен уърлд от Кипър, Гърция и западна Мала Азия. В компанията на: „Мосю Думани“, „Ксилурис Уайт“, „Имамбаялдъ“, Чийдем Аслан, Стелиос Петракис и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Богданов, Мартин Любенов, Радостина Кънева и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Моите мисли“, автор: дете

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: В седмицата на Банго Васил и в деня на срещата на Ноу-хау центъра за алтернативна грижа за деца – за неслучващата се интеграция на ромските деца
• Здравето: Безплатна кампания в полза на рисковите новородени деца в една от най-големите ни болници.
• В деня на публичното обсъждане на проекта за бюджет на Столична община през 2020 година – разговор с представители на Комисията по финанси и бюджет на Столичния общински съвет – председателят Георги Георгиев (ГЕРБ) и Владислав Панев (Демократична България).
• Новите задачи на главния прокурор или към кого насочи усилията си Иван Гешев – разговор с журналиста от в. „Сега“ Мартин Георгиев.
• За някои (упадъчни) тенденции в комуникативната култура на българина, за това ще остави ли нашето време образци на ораторско творчество и има ли значение как казваме важното, въпреки че политическата среда отговаря с „не“ – разговор с представители на катедра „Реторика“ на Философския факултет към СУ – доц. Нели Стефанова и докторанта в катедрата Надин Ванева. И със слушателите на телефон 0700 700 33 – без значение ли е как говорим?
• Главен герой: На ветрила през зимата с „Вятър и Вода“ – морски истории в деня на срещата на ветроходците Диан Зайков и Михаил Копанов с бъдещи приключенци в зала за събития „В парка“. Разговор с Ясен Димитров, един от основателите на „Вятър и Вода“.
• Как новоучреденият клъстер „Изкуствен интелект“ ще съдейства за създаването на устойчива екосистема и кои са най-важните му цели за 2020 година?
• Какъв е „Пътят на предприемача“ според доброволните обучители от „Консендо“ и как младите хора от Видин и Враца приемат обучението по предприемачество и по управление на личните финанси.
• Как страната ни да спечели битката за талантите си или: кой и как работи за връщането на талантливите млади хора в България? Каква е ролята на работодателските организации?
• Сигурни всеки ден

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
I go back home – A story about hoping and dreaming
Последният албум на джаз легендата Джими Скот издаден през 2016 г., който пее заедно със световноизвестните музиканти Джоуи ди Франческо, Оскар Кастро Невес, Рене Олстед, Ди Ди Бриджуотър, Кени Барън, Тил Брьонер, Моника Манчини, Артуро Сандовал, Джеймс Мууди, Питър Ърскин, Джон Пизано, Кени Барън, Боб Минцър, Грегоар Маре и актьорът Джо Пеши.
Музикален проект продуциран от немския композитор Ралф Кемпер, с акомпанимента на HBR Studio Symphony Orchestra и оркестратор Марк Йогерст.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Цветан Тодоров „Четене и живот“ – представя преводачката Валентина Бояджиева
• Ясен Бориславов за книгата си „Българският сатирично-хумористичен печат между двете световни войни“
• Геновева Димитрова за българското кино 105 години по-късно
• Людмил Ангелов представя нова творба със Софийска филхармония
• Петър Пламенов за танцовия пърформанс „Стрелата на Хераклит“ в Театър лаборатория @лма @лтер при СУ „Св. Климент Охридски“
• Изложба на проф. Регина Райчева в галерия „Финес“

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Театърът и преживяването „Медея“ – Снежина Петрова празнува своя юбилей на сцената.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Емблематични изпълнения на голямата оперна певица Юлия Винер

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Лабиринти на познанието
• Загадъчните флуиди
Пред какви предизвикателства са изправени изследователите в областта на механиката на флуидите – от водната капка и движението на кръвта по кръвоносните съдове до петролопроводите и въздушните течения? Какво е общото между науката „реология“ и философът Хераклит? С какви нови приложения в акустиката, метеорологията, космонавтиката и движението по пътищата свързват надеждите си за решаване на редица проблеми експертите в тази област?
Разговор с ръководителя на секция „Механика на флуидите“ в Института по механика при БАН проф. Николай Витанов, който разказва и за нов метод за предсказване поривите на вятъра, разработен там.
• Вечният двигател: една от носителките на наградата „За жените в науката 2019“ д-р Евгения Сарафова от СУ „Св. Климент Охридски“ за своя проект за по-прецизно изследване на качеството на въздуха в наши градове чрез комбиниране на сателитни данни и дронове.
• Психология на всекидневието: психотерапевтът Манол Манолов – ефектът на Дънинг-Крюгер или за илюзорното самочувствие на некомпетентните.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
История на изкуството за деца
• Средновековна Индия – музика, танци, градини
• Вълшебствата на архитекта Боромини.
• Историята на Покахонтас.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Годишните времена в музиката: Зима.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на варненските изпълнители: певците Стоян Пейчев и Кичка Христова и кавалджията Данчо Радулов.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Бягството на Пулчинела“ от Джани Родари  

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
• Антони Вит дирижира Стабат матер на Шимановски в София – запис от концерта с участието на НФХ, който отбелязва своя юбилей със серия от концерти.
• Флейтистката Румяна Петрова и цигуларят Иван Пеев представят оркестър „Класика“.
• Новият КД на композитора Добринка Табакова
• Разговор с пианиста Лукас Генюшас, който ще бъде солист в концерта на Симфоничния оркестър на БНР.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Мъжеството на жената“, разказ от Джек Лондон – 4 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
„Намереното поколение“ – Национален научно-образователен фестивал. На 25 и 26 януари в НДК „Апетит за образование чрез практика“, заедно с институционалната подкрепа на МОН, събира на едно място професионалисти от цяла България, както и бизнеси и организации, които съвместно работят за превръщането на закостенялото и базирано на теория образование в практическо. Разговор с представители на организаторите за програмата, практическия, лекционния и дискусионния модули в рамките на форума.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Музика и изпълнения на гостувалия у нас квартет Human Element, Войчек Пиликовски, Маркъс Милър, Грегоар Маре, Чака Кан, Ела Стасюк, Бела Флек, Арто Тунчбоячиян.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25

Неделя, 14 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Мъртвата кралица" от Анри дьо Монтерлан от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от концерт "Златният кос" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 13.04.24 в 08:30

Събота, 13 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Evership" ни повеждат на алегорично пътешествие в търсене на истината с фентъзи сагата си за "Некоронованият крал", базирана на едноименната творба..

публикувано на 12.04.24 в 15:31