Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Младите в журналистиката: Димитър Панайотов и Александър Николов

Димитър Панайотов (вляво) и Александър Николов
Снимка: личен архив

Димитър Панайотов завършва „Журналистика“ във ФЖМК. Александър Николов – „Фотожурналистика“ в London College of Communication. Запознават се покрай страстта им към фотографията. За единия – любителска, за другия – професионална. Заедно следват магистратурата Е-Европа при проф. Нели Огнянова. Там се обединяват около другата им обща страст – документалната журналистика. Историята, която искат да разкажат заедно, при това в детайли, не закъснява. А проф. Огнянова им показва най-подходящия начин да я реализират. Вече близо четири години те правят именно това – разработват „Последният дар на човека“. Трансмедиен проект, който засяга донорството на органи в България.

Трансмедийното разказване на истории е малко познато у нас. Димитър и Александър го сравняват с франчайза в ентъртеймънта. За да разкажат историята на „Последният дар на човека“, те използват различни медийни канали – книга, интерактивен уебсайт, изложба, снимки, текст, видео и аудиозаписи. Историята е разделена на отделни сегменти, които представят един завършен разказ. Обединени заедно обаче те превръщат историята в един свят, който разгръща основната тема – донорството у нас.

България е на последно място по донорство на органи в ЕС. Темата е лична за Димитър и Александър. Разглеждат я документално, чрез множество интервюта и лични истории. Разглеждат я и от религиозна гледна точка. Стараят се чрез средствата на документалистиката да постигнат обективност. „Последният дар на човека“ е кауза за тях. Това те посочват, макар и да имат леки разногласия, като по-важно дори от факта, че най-вероятно ще са първите, които ще създадат трансмедийна история у нас.

Димитър Панайотов и Александър Николов разчитат на лични средства и енергия за каузата им. Срещат подкрепа от немалко хора и са благодарни за това. „Последният дар на човека“ тепърва ще се развива и ще намира своите съмишленици. През това време Митко и Сашо работят и върху други проекти. Като „Ден“ например. Подкаст, в който разказват най-важните новини от деня за 8 минути. Преди 17 часа. Там „готвенето“ не е по-малко. Напротив. Те – Митко като главен редактор и Сашо като редактор и водещ – и техните колеги всеки ден се впускат в проверката на важното за света от всяка гледна точка. Основната им цел е да информират, да посочват контекста и да създадат цялостен поглед над случващото се в световен мащаб.

Митко е създател и главен редактор и на „Под моста“. Специализирал се в разработването на дигитално съдържание и не иска да се занимава с нищо друго освен с журналистика. Сашо има награда от Кралското фотографско общество и първо място на „БГ Прес Фото 2012“. Има и изложби зад гърба си – в Барселона и в Грузия. Той иска да ангажира публиката с проектите си.

Димитър Панайотов и Александър Николов са лицата на „Младите в журналистиката“ – авторската рубрика на „Мрежата“. Чуйте какво имат да ви кажат за трансмедиите, за обективността и „готвенето“ в журналистиката, за това защо как го казваш зависи от това на кого го казваш.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екатерина Костадинова и Димитър Христов

Книга на промените

Майсторката на керамика и стъкло Екатерина Костадинова и дърворезбарят, майстор на иконостаси Димитър Христов пишат в своето ателие в ботевградското село Боженица една творческа Книга на промените. Ателието е буквално на брега на река Бебреш и в него има много изкуство, много свобода и много любов. А постигането на всички тези е свързано и с дръзновение..

публикувано на 21.01.22 в 16:15
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Промяна на емиграционния статут

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси. Снежана Георгиева от София: Синът ѝ Герман Германов в момента е в гр. Лима, Перу. Той е женен за перуанка и неговия миграционен статут в тази държава е "турист". Той иска емиграционният му статут да се промени в "роднина на местно лице,..

публикувано на 21.01.22 в 15:20
Адвокат Михаил Екимджиев

Адв. Михаил Екимджиев: Няма по-лошо правосъдие от избирателното правосъдие

Какво трябва да се реформира в съдебната ни система? Кой е виновен за това, че българският съдебен суверенитет е подложен на много тежко съмнение от най-близките ни партньори в ЕС и САЩ?  Четирите партии от управляващата коалиция поискаха оставката на главния прокурор – „Призоваваме Иван Гешев да подаде оставка, като по този начин поеме..

публикувано на 21.01.22 в 12:40

21 януари – Международен ден прегръдката

На 21 януари  светът празнува Международния ден на прегръдката . На този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора. Празникът се отбелязва за първи път през 1986 година в САЩ. В последствие бързо се разпространява в другите страни и се превръща в Световен ден на прегръдката. Прегръдката съпътства хората от..

публикувано на 21.01.22 в 10:17

Спирането на плановия прием е лош сигнал към обществото

“Спирането на плановия прием е лошо послание към хората, че болниците всъщност са място, където е опасно да отидат заради Covid , което всъщност не е точно така, тъй като лечебните заведения отдавна създадоха организация и ред, по който да се гарантира възможното капсулиране на заразата“ – каза в предаването “Нашият ден“ на БНР Свилена..

публикувано на 21.01.22 в 10:01
Подкасти от БНР