Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Театърът чете“ – нова инициатива на Варненския театър

В началото на новата година Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ започва новата си инициатива „Театърът чете“, с която ще предложи на публиката си по-различно и необичайно преживяване. 

Всеки месец актьори от трупата ще четат пред публика текстове на връстници на театъра, като всяко издание ще е различно от предходните. Така тази година публиката ще се срещне с текстове на автори, родени през 1920 година, а догодина – на автори, родени през 1921 г. Четенията ще бъдат винаги на Сцена Ротонда, винаги в съботен ден и винаги от 18 часа.

„Театърът чете“ е част от разнообразната програма, посветена на 100-годишнината на Варненския драматичен театър през 2021 година.

Първото издание на „Театърът чете“ е на 25 януари, когато актьорите Станислав Кондов, Ивайло Иванов и Петя Ангелова ще представят текстове на Стефан Дичев, Айзък Азимов и Федерико Фелини. Водещ на вечерта ще бъде обичаният актьор и режисьор Стоян Радев.

На 22 февруари Полина Недкова, Гергана Арнаудова и Константин Соколов ще четат творби от Леда и Гео Милеви, а водеща ще бъде Милена Кънева. 

Ще има месец, посветен само на българските автори – разбира се, месец май. Април ще е посветен само на Валери Петров – тогава се навършват 100 години от рождението му. В тези две издания ще се включи почти цялата трупа. Юни е месец на децата, затова Цветина Петрова и Теодора Михайлова ще разлистят "Мечо Пух", разказа Даниела Димова, директор на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна. 

В интервю за „Артефир“ тя представи и спектаклите, с които варненската трупа ще гостува след броени дни на софийската публика.

„Сън“ – представление за юноши от Магда Борисова, в постановка на Стоян Радев, ще има две представления на 8 февруари – от 11 часа и от 16 часа, в столичния театър „Театро“

„Двубой“ от Иван Вазов, също в постановка на Стоян Радев, ще гостува на 9 февруари на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“.

Комедията „Само за жени“ от Дарио Фо, под режисурата на Костадин Бандутов, можете да гледате на 10 февруари в Театър „Българска армия“.

Премиерният спектакъл „Отело“ от Уилям Шекспир, в постановка на проф. Пламен Марков, ще гостува на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ на 9 март.

В звуковия файл можете да чуете и кои са новите премиери, които предстоят в следващите месеци на варненска сцена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05