Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ретро-спекциите на Румен Гашаров - Гашар

| обновено на 06.02.20 в 14:52
13
Румен Гашаров
Снимка: Ани Петрова

Един от най-самобитните български художници Румен Гашаров - Гашар откри изложба на 3 февруари 2020 г. в столичната галерия „Стубел“. В експозицията, наречена "Ретро-спекции", са включени 23 творби, създадени от 1967-а до 2018 година. Куратор на изложбата е Филип Зидаров.

"Има в тия неща една втора концепция за реалността. Реалността не съвпада с външния си образ, с предметния си вид. /.../ Още при твоите дебюти ти постави под съмнение реалността, или по-скоро понятието за реалност. Зад предметно-веществения континуум ти откриваше една друга същност, едно друго “значение”. Над материалната форма тържествуваше винаги едно “състояние”, по същество едно неопределимо настроение. Настроение не временно, не породено от конкретния предмет, а едно отношение към живота (винаги малко нещо “тържествено”).Така светът се превръщаше в “повод” – повод да се живее или повод да се мисли, много често в повод за радост. Една непричинена радост, тържество на човешката съкровеност. Такива бяха твоите портрети." Това казва Владимир Свинтила в едно свое задочно писмо до художника от 18 юли 1997 г.

Румен Гашаров е роден през 1936 г. в Пловдив. През 1956 г. получава диплома №1 на новосъздадената (1951) Художествена гимназия в София. През 1962 г. завършва живопис в НХА при проф. Илия Петров. Още същата година започва неговото активно участие в художествения живот на страната. Освен в България, показва свои самостоятелни изложби в Унгария, Полша, Чехия, Германия, Великобритания и Русия. През 1977 г. печели Първа награда от Международната изложба „Хумор и сатира в живописта“  в Габрово. Носител е на годишната награда на СБХ „Владимир Димитров-Майстора“ (1984), Годишната награда на Столичната община за изобразително изкуство (1987) и Първа награда от ОХИ, посветена на София (1989). Творби на Румен Гашаров присъстват в колекциите на Националната галерия, СГХГ, Музея „Пушкин“ в Москва, в повечето окръжни и градски художествени галерии в страната, както и в частни колекции в България и в чужбина.

Изложбата продължава до 21 февруари.

Снимки Ани Петрова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Лапо между журналистиката, писането и превода

Резидентката на "Къща за литература и превод" Мария Лапо, която е журналистка, писателка и преводачка от Беларус, разказва за творчеството си и за развитието на беларуската литература в среща и разговор за възможностите за литература и свобода, за всекидневен и професионален живот, за адаптация и съпротива в контекста на настоящата сложна ситуация на..

публикувано на 28.05.22 в 08:15

Нов роман на Джон Банвил

Спокойно може да се каже, че романите на ирландския писател Джон Банвил са уроци по писане. Не заради многобройните награди, които е получил, а най-вече заради стиловото съвършенство, заради боравенето му с богатството на езика, заради това, че не се вълнува от модното разказване на "истории“, които често пъти забравяме преди последната страница на..

публикувано на 27.05.22 в 17:35

Импровизации на глас и саксофон

Вера Морайш и Христо Големинов са главените герои в "Нашият ден“. В рамките на  53-тото издание на "Софийски музикални седмици”  днес от 19 ч. в Български културен център е предвиден концерт с тяхно участие , който е плод на сливането на поезия и импровизация. На сцената музикална двойка е заедно от три години. Оригиналният замисъл на този..

публикувано на 27.05.22 в 15:25

Пърформансът "In C" на известната хореографка Саша Валц

Немската хореографка, танцьорка и режисьорка Саша Валц, известна със стратегиите на съвременния танц, които прилага, за да съживи и изследва исторически и нови опери и балети, налага жанра на хореографската опера. Последният ѝ проект, който ще може да се види и в България на сцената на "Топлоцентрала", се нарича "In C". Пърформансът е вдъхновен от..

публикувано на 27.05.22 в 14:22

Пътят на българската музика към ефира отвъд спора за квотите

Къде се прекъсва връзката между автори, разпространители и медии, и как в нашия ефир да звучи повече, по-добра и по-разнообразна българска музика?   Четирима души с ясен поглед върху музикалната индустрия в България коментират поредното изплуване на повърхността на темата за квотите за българска музика в националния и в частния ефир . Гостуват в..

публикувано на 27.05.22 в 14:00