Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ретро-спекциите на Румен Гашаров - Гашар

| обновено на 06.02.20 в 14:52
13
Румен Гашаров
Снимка: Ани Петрова

Един от най-самобитните български художници Румен Гашаров - Гашар откри изложба на 3 февруари 2020 г. в столичната галерия „Стубел“. В експозицията, наречена "Ретро-спекции", са включени 23 творби, създадени от 1967-а до 2018 година. Куратор на изложбата е Филип Зидаров.

"Има в тия неща една втора концепция за реалността. Реалността не съвпада с външния си образ, с предметния си вид. /.../ Още при твоите дебюти ти постави под съмнение реалността, или по-скоро понятието за реалност. Зад предметно-веществения континуум ти откриваше една друга същност, едно друго “значение”. Над материалната форма тържествуваше винаги едно “състояние”, по същество едно неопределимо настроение. Настроение не временно, не породено от конкретния предмет, а едно отношение към живота (винаги малко нещо “тържествено”).Така светът се превръщаше в “повод” – повод да се живее или повод да се мисли, много често в повод за радост. Една непричинена радост, тържество на човешката съкровеност. Такива бяха твоите портрети." Това казва Владимир Свинтила в едно свое задочно писмо до художника от 18 юли 1997 г.

Румен Гашаров е роден през 1936 г. в Пловдив. През 1956 г. получава диплома №1 на новосъздадената (1951) Художествена гимназия в София. През 1962 г. завършва живопис в НХА при проф. Илия Петров. Още същата година започва неговото активно участие в художествения живот на страната. Освен в България, показва свои самостоятелни изложби в Унгария, Полша, Чехия, Германия, Великобритания и Русия. През 1977 г. печели Първа награда от Международната изложба „Хумор и сатира в живописта“  в Габрово. Носител е на годишната награда на СБХ „Владимир Димитров-Майстора“ (1984), Годишната награда на Столичната община за изобразително изкуство (1987) и Първа награда от ОХИ, посветена на София (1989). Творби на Румен Гашаров присъстват в колекциите на Националната галерия, СГХГ, Музея „Пушкин“ в Москва, в повечето окръжни и градски художествени галерии в страната, както и в частни колекции в България и в чужбина.

Изложбата продължава до 21 февруари.

Снимки Ани Петрова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Животът, макар и кратък” с премиера в Търговище

Драматичният театър в Търговище ще посрещне публиката си с премиера тази вечер. Най-новото заглавие в неговия афиш е пиесата „Животът, макар и кратък” от Станислав Стратиев. Постановката е на младия режисьор Денислав Янев. „Най-странното е, че когато за пръв път прочетох пиесата преди година, тя не ми се стори никак овехтяла, никак..

публикувано на 03.07.20 в 14:18

Елиът и музиката

Едно от най-значителните произведения на Т. С. Елиът е именно „Четири квартета“, писани между 1936 и 1942 година. В книгата си „Поезия и музика: „Четири квартета“ на Томас Стърнс Елиът“ Владимир Левчев, който е и преводач на творбата, пише:  „Тази книга е за музиката на поезията, за музикалния аспект на поетическия език и за принципите на поезията..

публикувано на 03.07.20 в 09:06

Любен Фързулев и приятели

Любен Фързулев показва най-новите си произведения, наред с творби на 11 художници – приятели, колеги или просто съмишленици на артиста. Според твореца "спойка на експозицията е изявената индивидуалност на авторите, техният заразителен талант". Авторът е известен със своите „дървени машини” от края на 80-те и мащабни текстилни инсталации в публичното..

публикувано на 02.07.20 в 18:23

Евгений Водолазкин за първи път на български

За първи път на български излиза роман на руския писател Евгений Водолазкин – „Лавър“ в превод на Антония Пенчева. Водолазкин е ученик на Дмитрий Лихачов, доктор на науките, специалист по староруска литература. Романът му е спечелил престижната награда „Болшая книга“ и наградата „Ясна поляна“ и е преведен на над 30 езика.  Българските читатели ще..

публикувано на 02.07.20 в 15:12

„Сфумато“ с представления на закрито

Във време, когато мненията дали да има театрални представления на закрито, или те да бъдат навън, ТР "Сфумато" отвори залите си за представления. Маргарита Младенова, която в момента продължава прекъснатите репетиции на „Дон Кихот“ в Пазарджишкия театър „Константин Величков“, сподели, че контактът с публиката е жизненоважен за артистите: „Ние се..

публикувано на 02.07.20 в 14:54