Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ретро-спекциите на Румен Гашаров - Гашар

| обновено на 06.02.20 в 14:52
13
Румен Гашаров
Снимка: Ани Петрова

Един от най-самобитните български художници Румен Гашаров - Гашар откри изложба на 3 февруари 2020 г. в столичната галерия „Стубел“. В експозицията, наречена "Ретро-спекции", са включени 23 творби, създадени от 1967-а до 2018 година. Куратор на изложбата е Филип Зидаров.

"Има в тия неща една втора концепция за реалността. Реалността не съвпада с външния си образ, с предметния си вид. /.../ Още при твоите дебюти ти постави под съмнение реалността, или по-скоро понятието за реалност. Зад предметно-веществения континуум ти откриваше една друга същност, едно друго “значение”. Над материалната форма тържествуваше винаги едно “състояние”, по същество едно неопределимо настроение. Настроение не временно, не породено от конкретния предмет, а едно отношение към живота (винаги малко нещо “тържествено”).Така светът се превръщаше в “повод” – повод да се живее или повод да се мисли, много често в повод за радост. Една непричинена радост, тържество на човешката съкровеност. Такива бяха твоите портрети." Това казва Владимир Свинтила в едно свое задочно писмо до художника от 18 юли 1997 г.

Румен Гашаров е роден през 1936 г. в Пловдив. През 1956 г. получава диплома №1 на новосъздадената (1951) Художествена гимназия в София. През 1962 г. завършва живопис в НХА при проф. Илия Петров. Още същата година започва неговото активно участие в художествения живот на страната. Освен в България, показва свои самостоятелни изложби в Унгария, Полша, Чехия, Германия, Великобритания и Русия. През 1977 г. печели Първа награда от Международната изложба „Хумор и сатира в живописта“  в Габрово. Носител е на годишната награда на СБХ „Владимир Димитров-Майстора“ (1984), Годишната награда на Столичната община за изобразително изкуство (1987) и Първа награда от ОХИ, посветена на София (1989). Творби на Румен Гашаров присъстват в колекциите на Националната галерия, СГХГ, Музея „Пушкин“ в Москва, в повечето окръжни и градски художествени галерии в страната, както и в частни колекции в България и в чужбина.

Изложбата продължава до 21 февруари.

Снимки Ани Петрова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юлия Спиридонова и Капка Кънева са номинирани за наградата "Астрид Линдгрен" 2021

Писателката Юлия Спиридонова и художничката Капка Кънева са българските номинации за Мемориалната награда “Астрид Линдгрен” 2021. На 21 октомври 2020 г. номинираните творци бяха обявени на сайта на възпоменателната награда на името на популярната писателка. Пълният списък с номинации може да бъде видян на  https://alma.se/en/nomination/candidates/ ...

публикувано на 21.10.20 в 19:02

Поезия без карантина – голямото четене пред Столична библиотека

През пролетта, когато всички библиотеки в страната бяха затворени заради извънредното положение, Столичната библиотека се обърна към едни от най-изявените български поети да споделят свои най-нови или емблематични творби, както и послания, с читателската аудитория в онлайн инициативата „Поезия без карантина". Сега обстановката се усложнява отново..

публикувано на 21.10.20 в 18:33

„Кой се бои от Вирджиния Улф“ с премиера в МГТ „Зад канала“

Постановката по пиесата на големия американски драматург Едуард Олби е на режисьора Стоян Радев.  „Това е текст, който всеки режисьор вероятно мечтае да постави, стига да има с кого. В случая в Малък градски театър „Зад канала“ с Малин Кръстев, Ирини Жамбонас, Владимир Зомбори и Каталин Старейшинска аз имам с кого. Вярвам, че тези легендарни в..

публикувано на 21.10.20 в 13:50
Ян Фабър, Не може да се избяга от изкуството

Многоликият Ян Фабър и книгата му "Аз съм грешка"

Поводът за срещата с преводачката Цвета Велинова, гост на рубриката "Главен герой", е излизането на книгата "Аз съм грешка" на белгийския артист Ян Фабър, един от най-иновативните артисти от своето поколение, творец с ярка и безпогрешно разпознаваема индивидуалност. Обратното на заглавието на книгата, посветена на театралния опит на Фабър, става въпрос..

публикувано на 21.10.20 в 13:20

„Замислената мравка“ на Станислав Буковалов – поглед към липсващата ни родина

„Отварям тази книга, подобно на куфар. Авторът е взел най-нужното – обувки за буренясалите криволичения на съдбата, паспорт със снимки на „изгубени“ състояния на духа – и както при всеки фин писател – шапка против слънчасване, изплетена от фина гротеска и метафорични хиперболи, която да предпази читателя от ненужна патетика или дидактически вдигнат пръст“..

публикувано на 20.10.20 в 17:05