Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Неделя, 9 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Радиотеатър след полунощ
„Всъщност, умряло е кучето“ от Том Стопард

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Иван Кремов, Деян Митев, Стефка Съботинова и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Изгрев
Завръщане – документален разказ за семейството на Виолета Иванова от село Изгрев в Сливенска област, открило отново силата и красотата на земята в родния край.

от 7.15 до 8.00 часа
Благовестие
• Гордостта и смирението.
Как притчата за митаря и фарисея може да ни послужи за размисъл? Да не забравяме, че като влизаме в храма заставаме пред лицето на Бога, ето защо да го правим с искрена вяра и благоговение, а не като фарисея – с убеденост за своята праведност и презиращ останалите. Гост Белоградчишки епископ Поликарп, викариен епископ на софийския митрополит и патриарх български Неофит.
• Представяне на книгата „Жажда за вяра“ на ставрофорен иконом Дончо Александров.

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• Детското.БНР: представяне на две авторки на детски книги: Стефания Митева, на 9 години, и Радостина Николова, автор на поредицата „Приключенията на мотовете“; новото в Детския сайт и предложения за приятно семейно прекарване.
• разговор със слушателите - Спортуват ли децата ни
• Може ли доброто да стане заразно – Кремена Кунева от „Проект за доброто“ за отговорностите и вините, за промяната, която сами трябва да активираме и за живеенето Тук и Сега.
• Кои са победителите на 70-ото издание на музикалния фестивал в Сан Ремо – информация на Здравко Петров.
• Бъди смарт: проектът „Пукльовците“ – възможно ли е дигиталните игри да създават умения за екипна работа и емпатия – гост Ставрос Ставру, един от създателите на проекта.
• Музиката в мен: музикален експеримент със слушателите на „Семейно радио“.
• Семейна библиотека: „Нощен влак за Лисабон“ от Паскал Мерсие
• География на сетивата: Оги Ковачев за пътешествието си в Югоизточна Азия – по реки, пещери и цветни градове и пазари.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – От песен в песен
Очаквайте две интересни срещи. Едната с младият кавалджия Георги Добрев, а другата с формация „Жарава“.

от 12.20 до 13.00 часа
БНР представя
Избрани фрагменти от документалния запис на концерта „Made by Heart“ на Биг бенда на БНР, дирижиран от Антони Дончев и солистите – саксофониста Крейг Бейли и вокалистите Петър Салчев и Камелия Тодорова.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия комика – Еко-Ехо
Младите си въобразяват, че парите са всичко.
А когато остареят, се убеждават в това.
На слушателите на редакция „Хумор и сатира“ напомняме, че всяко добро нещо има и своята лоша страна.

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
В Неделния следобед ще представим в своеобразен „джобен формат“ прочутия авторски Благотворителен концерт, организиран от Лудвиг ван Бетовен на 22 декември 1808 г. в Театър ан дер Вийн във Виена.
В разгара на зимата, в безумно студената зала на театъра, в продължение на повече от четири часа виенчани стават свидетели на световните премиери на Петата и Шестата симфония и първото изпълнение във Виена на Четвъртия клавирен концерт с автора на пианото. Бетовен включва в програмата и фрагменти от своята Меса в До мажор, опус 86, създадена година по-рано по поръчка на княз Николаус II Естерхази (прочутия последен работодател на Йозеф Хайдн), както и написаната много по-рано (през 1796 г.) концертна ария „Ah! perfido“. Тъй като всичко това му се струва недостатъчно, Бетовен разгорещява публиката с още една клавирна импровизация, която според изследователи е по-късно публикуваната Фантазия в сол минор, опус 77, а тъй като иска финалът да е грандиозен, решава да събере всички изпълнители на сцената с Фантазия за пиано, хор и оркестър в до минор, опус 80, създадена специално за случая.
Музиката на Лудвиг ван Бетовен от онази легендарна вечер, определена от неговите биографи и изследователи като „най-забележителния концерт в кариерата му“, ще звучи в превъзходни изпълнения от миналия и нашия, XXI век:
• От Бетовеновата колекция на Европейския съюз за радио и телевизия: части от Симфония № 6 във Фа мажор „Пасторална“ с Националния оркестър на БиБиСи – Уелс под палката на Карло Рици и откъс от Четвъртия концерт за пиано и оркестър в Сол мажор със солист Стивън Озбърн – запис от зала „Сейнт Дейвид“ в Кардиф, от 19 януари 2020.
• От същия концерт в Кардиф – Фантазия за пиано в сол минор, опус 77 в изпълнение на именития пианист от Уелс Лир Уйлямс.
• „Ah! perfido“ – част от друг Бетовенов цикъл от средата на ХХ век. Запис от 26 април 1951 в Амстердам на солистката Хре Брауенщайн и Кралския Концертгебау оркестър, дирижирани от Ото Клемперер.
• Части от Симфония № 5 в до минор – легендарен документален запис на Берлинската филхармония под диригентството на Вилхелм Фуртвенглер от 27 юни 1943.
• Глория и Санктус от Меса в До мажор, опус 86 – великолепна интерпретация на големия британски диригент Джон Елиът Гардинър със солисти, хор „Монтеверди“ и Революционния и Романтичен оркестър – студиен запис от 1992 за Deutsche Grammophon.
• Финалът на предаването ще бъде Бетовеновият финал от 22 декември 1808, съчетан с нашата рубрика „Брендел свири Бетовен“. Фантазия за пиано, хор и оркестър в до минор, опус 80 ще прозвучи в студиен запис на Алфред Брендел, Лондонския филхармоничен хор и Лондонската филхармония под палката на Бернард Хайтинк. Запис от 70-те години на ХХ век, издаден от DECCA.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Двама на люлката“ от Уйлям Гибсън

от 17.00 до 18.00 часа
Изпята поезия
Песенни текстове от: Калин Донков, Винисиус де Мораеш, Жорж Мустаки, Джони Мичъл, Богомил Гудев, Майк Ръдърфорд, „Кинкс“. Изпълнения на Богдана Карадочева, Кирил Семов, Шеръл Кроу, Орнела Ванони, Катя Филипова, Майк енд „Меканикс“, Ерик Бърдън енд „Уор“, „Блус Брадърс“

от 18.00 до 19.00 часа
Покана за пътуване
• Оля Ал Ахмед със съвети как да пътуваме по време на коронавирус, каква е организацията за кацащите от Китай на Шереметиево. Плюс съвети от балийски лечител.
• Виолета Иванова, която прави околосветско с мотор – новини от Чили, където е в момента и разкази какви пречки е имала в Иран, как се кара при кенгуру на пътя.
• Снежана Тодорова, председател на СБЖ – на минус 20 градуса без никакъв сняг в Красноярск.

от 19.30 до 20.30 часа
Риалити роман
„Софиянец за три месеца“ – роман номер 36
глава първа със Снежана Станчева, автор на концепцията.

от 20.30 до 22.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Опак маркет

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Из творчеството на Албан Берг.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 7 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Дивите цветя на България: Полски и ливадни цветя от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Андреа Мотис квинтет със специален гост Скот Хамилтън (Andrea Motis Quintet and special guest Scott Hamilton) Концертът се е състоял на 12 октомври 2019 в Мюнхен. от..

публикувано на 06.04.20 в 09:34

Понеделник, 6 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа 1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Българският откривателски и изобретателски дух: Българските открития във физиката и астрономията от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Рецитал на Марк-Андре Амелен, пиано – първа част. От програмата: Бетовен-Лист – клавирна версия на вокалната..

публикувано на 05.04.20 в 08:35

Неделя, 5 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Климати“ от Андре Мороа Участват: Нина Стамова,Георги Кадурин, Мая Бабурска, Параскева Джукелова, Елена Райнова, Гергана Кадиева Режисьор: Илия Добрев от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 04.04.20 в 08:35

Събота, 4 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам • Приказки за пораснали деца – „Rhapsody“ с първата част от сагата – „The Dark Secret Saga“ – концептуален албум издаден през 2004 г. – „Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret“. • Стив Харис („Iron Maiden“) със самостоятелния си проект „British Lion“ и техния втори студиен..

публикувано на 03.04.20 в 15:45

Петък, 3 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Тайните на човешкото тяло: Необятната вселена на човешкото тяло от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Музика от балета „Пепеляшка“ от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Соня Момчилова за Гватемала • Теодор Борисов и Светослав Марков за паметника на..

публикувано на 02.04.20 в 08:45